Ewa Wachowicz: Jajka po turecku

Jajka, w dowolnej formie, to najczęstsza pozycja śniadaniowa. Jajecznica albo jajka sadzone są znane niemal wszystkim. Rzadziej przyrządzamy jajka po benedyktyńsku albo szakszukę. Mało kto wie, że smaczną i szybką propozycją są tak zwane jajka po turecku. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na tę potrawę. 

Fot. Archiwum domowe

Jakiś czas temu ogromną popularnością cieszyły się jajka po benedyktyńsku. Mało kto jednak samodzielnie robił je w domu. Częściej zamawiało się je w restauracji. Nic dziwnego, bo przygotowanie perfekcyjnie tej potrawy wymaga precyzji i pewnego zasobu zdolności kulinarnych. Później z kolei przyszła moda na szakszukę. Stała się ona konkurencją tradycyjnej jajecznicy. Moim zdaniem równie ciekawą pozycją są jajka po turecku, zwłaszcza że ich przygotowanie jest stosunkowo proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Musimy jednak zaopatrzyć się w dobrej jakości jogurt grecki, dojść do wprawy w robieniu jajek poszetowych i masła palonego. Połączenie tych produktów składa się na wyjątkowy smak całości. Jeśli do tej pory nie próbowaliście, to nie ma na co czekać.

Poniżej prezentuję przepis na dwie porcje. Czyż to nie ogromna przyjemność zjeść śniadanie wspólnie z ukochaną osobą? Oczywiście nie musicie poprzestać na daniach dla dwóch osób. Bazując na ilości składników, możecie zwielokrotniać porcje. Jeśli macie większą rodzinę, to zdecydowanie doskonała opcja, by zrobić tyle, aby każdy sobie pojadł…

Do tej potrawy obowiązkowo serwuję grzanki z bagietki lub nawet ze zwykłego chleba. Bagietkę kroję na kromki, skrapiam oliwą i zapiekam w piekarniku lub na patelni. Jeszcze jedna uwaga, tego typu posiłek z powodzeniem można jeść bez użycia sztućców. Najlepiej maczać chrupiące pieczywo w aromatycznym sosie i nabierać do tego jajko poszetowe.

Składniki:

• 4 jajka
• 340 g jogurtu greckiego (dwa małe opakowania lub jedno duże)
• 2 ząbki czosnku
• ostra papryka w proszku
• sól
• sok z cytryny
• 2 łyżki masła
• ocet

Do podania:

• grzanki
• szczypiorek

Przygotowanie:

1. Zrobić sos. Jogurt grecki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić solą, sokiem z cytryny i ostrą papryką. 

2. Przygotować jajka w koszulkach, czyli poszetowe. Do gotującej się wody wlać ocet (dwie łyżki 10-proc. octu spirytusowego na litr wody) i zostawić na małym ogniu. Do miski wbić jajko. Łyżką mieszając wodę w garnku, zrobić wir i na jego środek wlać jajko. Gotować około dwóch minut (każde osobno), tak aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Ugotowane jajka wyciągnąć, zanurzyć w wodzie (aby zmyć ocet) i osuszyć na ręczniku papierowym. 

3. Przygotować masło palone. Na patelnię lub mały rondelek dodać masło i na wolnym ogniu podgrzewać, aż zrobi się lekko brązowe i nabierze orzechowego smaku. 

4. Sos nałożyć na talerz, na nim jajka w koszulce. Polać masłem palonym i posypać szczypiorkiem. Podawać z grzankami. 

2023-09-11

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Rada synodalna. Dostojnicy kościelni chcą zabrać ziemie, które sami sprzedali
Wojciech Barczak na podst. Justyna Burdon, „Własność” Magazyn Ekspresu Reporterów, TVP1
Powstanie rejestr psów i kotów
(KGB) na podst. Radio RMF FM
Wiatr ze Wschodu [REPORTAŻ ANGORY]
Piotr Kraska
Społeczeństwo
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Mordercę ruszyło sumienie
Michał Fajbusiewicz
Igrzyska paraolimpijskie zaskoczyły. Tych rekordów nikt się nie spodziewał
MS © Figaro Syndication, 2024
W pojedynkę. W Polsce mamy ponad 5 milionów kawalerów
E.W. na podst.: Katarzyna Kazimierowska,. „Mężczyźni bez kobiet”. Onet.pl/Magazyn Pismo
Świat/Peryskop
Wspomnienie kambodżańskich przysmaków. Pająk w panierce i inne
Marek Brzeziński
To zszokowało Bułgarów. Maszyniści kazali pchać pasażerom pociąg
ChS na podst.: www.mediapool.bg, www.capital.bg
Agonia V Republiki. „Jestem pod czujnym okiem wszystkich Francuzów”
Leszek Turkiewicz
Bula Fidżi! Wspomnienia z rajskiej wyspy
Marcin Pawul
Hymny narodów świata: Telangana
Henryk Martenka
Lifestyle/Zdrowie
Polak w Hollywood. Angora na salonach
Plotkara
„Kocham seks i rodzinę”. 60-letni gwiazdor porno mówi o swoich marzeniach
ANS na podst.: corriere.it, vanityfair.it, lastampa.it, huffingtonpost.it, elle.com
Pedro Almodóvar i Złoty Lew. Reżyser otwarcie mówi o swoich poglądach
ANS na podst.: ilfattoquotidiano.it, repubblica.it, comingsoon.it, bresciamusei.com, corriere.it
Szaleństwo luksusowego wynajmu. Personel musi spełniać każdą zachciankę
MS, JORGE CARASSO MATHILDE VISSEYRIAS © Figaro Syndication 2024
Elita zaczęła oszczędzać? Luksusowe sklepy świecą pustkami
PKU, GUSTAV THEILE PHILIP PLICKERT © FAZ 2024
Angorka