Ewa Wachowicz: Makaronowa zapiekanka z kurkami

Uwielbiam leśne grzyby – ich aromat, smak i to, jak potrafią wzbogacić każde danie. Zbieranie ich to dla mnie prawdziwa frajda. Jeszcze większą przyjemność sprawia mi jednak przygotowywanie z nich potraw. Każdy sezon grzybowy przynosi coś innego – od pierwszych letnich kurek po jesienne prawdziwki czy rydze. W mojej kuchni grzyby są jak magiczny składnik, który potrafi zamienić zwykłe danie w coś wyjątkowego. Dzisiaj przepis na prostą, a jednocześnie bardzo smaczną potrawę – makaronową zapiekankę z kurkami. 

Fot. archiwum domowe

Leśne grzyby smakują doskonale, ale nie zawsze są dostępne. Można wybrać się do lasu na grzybobranie albo też na lokalny targ, licząc na to, że będziemy mogli je tam kupić. To, jakie akurat rodzaje znajdziemy, uzależnione jest w dużej mierze od bieżących warunków atmosferycznych. Najpopularniejsze są kurki i to na nich skupię dzisiaj Waszą uwagę. 

Te złociste grzybki mają delikatny, lekko pieprzny smak. Świeże występują od lata aż do późnej jesieni. Bardzo często goszczą w mojej kuchni. Klasyka, po którą sięgam najczęściej, to jajecznica z kurkami – prosta, ale niezmiennie pyszna. Czasem decyduję się na coś bardziej wyrafinowanego, jak risotto z kurkami, choć przyznam, że rzadziej. Faktem jest, że grzyby te można wykorzystać na wiele sposobów. Kolejną propozycją będzie zapiekanka makaronowa z kurkami. 

Poza walorami smakowymi produkty te mają również sporo do zaoferowania pod względem zdrowotnym. Są bogate w witaminę D, która jest kluczowa dla zdrowia kości, oraz witaminę A, ważną dla wzroku i układu odpornościowego. Zawierają także antyoksydanty wspierające organizm w walce z wolnymi rodnikami. 

Poniżej prezentuję listę składników oraz przepis na makaronową zapiekankę. Jest on o tyle elastyczny, że kurki z powodzeniem można zastąpić innymi grzybami. Jak najbardziej sprawdzą się na przykład prawdziwki, podgrzybki, a nawet pieczarki. W przypadku pieczarek polecam te brązowe. Pozostawiam to waszej fantazji kulinarnej i szczęściu, jeśli chodzi o zdobycie leśnych grzybów! 

Składniki:

• 300 g makaronu penne
• 250 g kurek
• 150 g sera cheddar
• cebula
• 2 ząbki czosnku
• 200 ml śmietanki 30-proc.
• 100 ml wina białego wytrawnego
• sól
• pieprz
• masło klarowane do smażenia
• gałązki tymianku

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zezłoci, dorzucić pokrojony w plasterki czosnek i już tylko chwilę podsmażać.

2. Dodać pokrojone grzyby, wymieszać i lekko podsmażyć. Podlać winem. Gdy alkohol odparuje, przyprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę. Wymieszać i zredukować.

3. Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać i przyprawić gałązkami tymianku.

4. Przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia lub pozostawić na patelni, jeśli mamy taką z odpinaną rączką. Na wierzch zetrzeć ser cheddar.

5. Naczynie z makaronem i kurkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać, aż ser się przypiecze.

6. Przed podaniem udekorować gałązkami rozmarynu.

2024-09-14

Ewa Wachowicz