Ewa Wachowicz: Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Od jakiegoś czasu czułam, że nadszedł moment na ciasto jogurtowe ze śliwkami! W końcu to właśnie teraz sezon na te owoce. Codziennie przynoszę do domu świeżą porcję śliwek, która znika w mgnieniu oka, bo uwielbiam je podjadać, dodawać do dań albo robić z nich przetwory. 

Fot. A. Chmielowski

Kiedyś nie musiałam kupować tych owoców – w rodzinnym ogrodzie zawsze było ich pod dostatkiem. Mój dziadek, mieszkający w sąsiedniej wsi, miał duży sad śliwkowy. Pamiętam, jak wielkie skrzynki z węgierkami lądowały u nas w domu. Dziadek suszył owoce, a i tak zostawało ich tyle, że cała rodzina była zaopatrzona na dłuższy czas. Zimą, kiedy wszystko było pokryte śniegiem, śliwki z własnego ogrodu (w formie różnych przetworów) były nie tylko smakołykiem, ale też podstawą niejednego posiłku

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2024-09-16

Ewa Wachowicz