Marek Brzeziński przedstawia wakacyjne specjały

Z Francji do Polski, konkretnie do Łodzi, jest z paryskich przedmieść 1550 kilometrów autostradami. (We Francji płatne. Nie tak drogie jak w Polsce, ale jednak...). Jechać można tak zwaną trasą północną, przed Lille skręcamy do Belgii, potem Niemcy i Polska. Najczęściej jeżdżę 400 kilometrów przez Francję do Lotaryngii, przez Palatynat Reński, a potem Lipsk, Berlin i polska granica. Ale ile można? Toteż tym razem, jadąc do Francji, wybrałem się przez Góry Stołowe, Czechy, znów Polska, Drezno i dalej już na ziemię francuską. Początek brzmi jak przewodnik wakacyjny, ale ma to jednak wiele wspólnego ze sztuką kulinarną. 

Fot. Marek Brzeziński

Z Szampanii, przez którą się przejeżdża, pochodzi świńska nóżka w panierce. W Alzacji i w Lotaryngii zajadają się kapustą z boczkiem i z kiełbasą. Przypomina to bigos, ale w smaku przegrywa z polską potrawą w przedbiegach. W Palatynacie, po drugiej stronie Renu, trafimy na tamtejszy specjał – faszerowany żołądek maciory. Z białym wytrawnym winem jest znakomity. I tak można naszą drogę z Polski do Francji i z powrotem rozpisać jako swoistą podróż szlakiem smaków. Nawiasem mówiąc, coraz większą popularność zdobywają „wakacje kulinarne”. Radość dla podniebienia. Organizatorzy takich imprez nacisk kładą nie tyle na zwiedzanie zabytków i podziwianie krajobrazów, ile właśnie na odwiedzanie różnych restauracji proponujących cały wachlarz miejscowych przysmaków. Chcąc się zatrzymać na noc, warto jest zrezygnować z moteli przy autostradach. Zjeżdżamy z drogi w kierunku jakiegoś miasteczka, którego nazwa może nam nic nie mówić. Na chybił trafił. Intuicja. Trafimy do miejscowej oberży, która zapewni nie tylko nocleg, lecz także da możliwość spróbowania lokalnej kuchni. Tak właśnie teraz było. Zmęczenie samotną jazdą za kółkiem z Łodzi przyszło za Dreznem, w Turyngii. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-07-06

Marek Brzeziński


Wiadomości
Rada synodalna. Dostojnicy kościelni chcą zabrać ziemie, które sami sprzedali
Wojciech Barczak na podst. Justyna Burdon, „Własność” Magazyn Ekspresu Reporterów, TVP1
Powstanie rejestr psów i kotów
(KGB) na podst. Radio RMF FM
Wiatr ze Wschodu [REPORTAŻ ANGORY]
Piotr Kraska
Społeczeństwo
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Mordercę ruszyło sumienie
Michał Fajbusiewicz
Igrzyska paraolimpijskie zaskoczyły. Tych rekordów nikt się nie spodziewał
MS © Figaro Syndication, 2024
W pojedynkę. W Polsce mamy ponad 5 milionów kawalerów
E.W. na podst.: Katarzyna Kazimierowska,. „Mężczyźni bez kobiet”. Onet.pl/Magazyn Pismo
Świat/Peryskop
Wspomnienie kambodżańskich przysmaków. Pająk w panierce i inne
Marek Brzeziński
To zszokowało Bułgarów. Maszyniści kazali pchać pasażerom pociąg
ChS na podst.: www.mediapool.bg, www.capital.bg
Agonia V Republiki. „Jestem pod czujnym okiem wszystkich Francuzów”
Leszek Turkiewicz
Bula Fidżi! Wspomnienia z rajskiej wyspy
Marcin Pawul
Hymny narodów świata: Telangana
Henryk Martenka
Lifestyle/Zdrowie
Polak w Hollywood. Angora na salonach
Plotkara
„Kocham seks i rodzinę”. 60-letni gwiazdor porno mówi o swoich marzeniach
ANS na podst.: corriere.it, vanityfair.it, lastampa.it, huffingtonpost.it, elle.com
Pedro Almodóvar i Złoty Lew. Reżyser otwarcie mówi o swoich poglądach
ANS na podst.: ilfattoquotidiano.it, repubblica.it, comingsoon.it, bresciamusei.com, corriere.it
Szaleństwo luksusowego wynajmu. Personel musi spełniać każdą zachciankę
MS, JORGE CARASSO MATHILDE VISSEYRIAS © Figaro Syndication 2024
Elita zaczęła oszczędzać? Luksusowe sklepy świecą pustkami
PKU, GUSTAV THEILE PHILIP PLICKERT © FAZ 2024
Angorka