O ile masło czosnkowe czy pasta serowa są dość dobrze znane, o tyle nie każdy słyszał o liptauerze. Co to takiego? To serowe smarowidło, które powinno mieć w składzie przynajmniej jedną trzecią bryndzy. Oryginalnie wywodzi się z Austro-Węgier, było ono elementem kuchni galicyjskiej. Zajadano się nim również w Krakowie. W zależności od regionu pastę przyrządza się z różnych rodzajów sera. Obecnie, do czego zachęcam, dobrze dodać do niej fileciki anchois – doskonale podkreślają smak i nadają całości charakter. Można podawać ją ze świeżym chlebem, ale równie dobrze sprawdzi się z warzywami pokrojonymi w słupki, krakersami albo waflami ryżowymi. Oczywiście nie zapominajmy też o klasyku, który zawsze smakuje, czyli masełku czosnkowym. W poniższym przepisie będzie odrobinę nietypowo, bo z dodatkiem pietruszki. Podobnie sprawa wygląda w przypadku pasty serowej z rzodkiewką – w mojej rodzinie uwielbiają ją wszyscy! Podstawą jest tutaj dobrej jakości twaróg.
Macie trochę czasu? Zachęcam do przygotowania tych trzech propozycji. Na pewno nie pożałujecie.
Liptauer
Składniki:
• 200 g tłustego twarogu
• 100 g bryndzy
• 1 filecik anchois
• 1 łyżeczki słodkiej papryki
• 1 łyżka kminku
• 1 szklanki śmietany
• sól
• pieprz
Przygotowanie:
1. Kminek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie odcisnąć na sitku.
2. Twaróg przełożyć do miski, dodać bryndzę i anchois. Przyprawić słodką papryką. Dorzucić wystudzony kminek, dodać śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Pasta serowa z rzodkiewką
Składniki:
• 250 g białego sera
• 4 rzodkiewki
• 2 łyżki kwaśnej śmietany
• 1 ząbek czosnku
• 1 szczypta ostrej papryki
• 1 łyżeczki słodkiej papryki
• sól
• pieprz
Przygotowanie:
1. Ser przetrzeć przez sito, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i obie papryki. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
2. Dorzucić pokrojoną w słupki rzodkiewkę.
Masło czosnkowo-pietruszkowe
Składniki: • 1 kostki masła
• 4 ząbki czosnku
• natka pietruszki
• sól morska w płatkach
Przygotowanie:
1. W moździerzu wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki i sól. Lekko utłuc. Dodać miękkie masło i dobrze rozetrzeć.
2. Przełożyć do małego naczynia.