R E K L A M A
R E K L A M A

Hipersmaczne i uzależniające. Śmieciowe jedzenie

Jedną z cech śmieciowego jedzenia jest to, że trudno przestać jeść. A wśród najróżniejszych batonów, chipsów, przekąsek najbardziej niebezpieczne są te, które zostały określone mianem hipersmacznych. 

Fot. PxHere

Nie sposób im się oprzeć, trudno odmówić sobie pochłonięcia całej paczki, a pomysł odstawienia ich choćby na jakiś czas staje się niemożliwy do realizacji. Hipersmaki uzależniają jak nikotyna. Porównanie jest uzasadnione. Jak wykazali właśnie naukowcy z University of Kansas, za opracowaniem hipersmacznych produktów stał przemysł tytoniowy, który intensywnie inwestował w branżę spożywczą. Uczeni w laboratoriach projektowali je w ten sposób, aby cieszyły oczy i podniebienie.

Pierwsze „pyszne” żarcie pojawiło się w amerykańskich sklepach już w latach 80. Zdobyło uznanie klientów, więc rozpanoszyło się na półkach. Według szacunków badaczy z Kansas stanowi dziś aż 68 proc. całej żywności sprzedawanej w USA. W Polsce hipersmaków jest niewiele mniej. Na pierwszy rzut oka ich szkodliwość wydaje się przesadzona. Zawierają substancje obecne też w innych produktach – tłuszcze, sód, cukier… Jednak ważne są nie tyle same składniki, ile ich kombinacja, która nie występuje nigdzie w naturze.

Dlatego, jak mówi dr Tera Fazzino, organizm nie jest w stanie sobie z nimi poradzić. Mieszanki te mogą nadmiernie uaktywnić układ nagrody w mózgu, dlatego ich jedzenie sprawia przyjemność, i zakłócić impulsy sygnalizujące o nasyceniu, dlatego trudno przestać je jeść. Następne pytanie brzmi – czy hipersmaki naprawdę tak znacząco zmieniają zachowania, że można je traktować jako uzależniające? Testy przeprowadzone przez amerykańskich i brazylijskich naukowców pokazują skalę problemu. Okazało się, że 20 proc. dorosłych jest uzależnionych od jedzenia. Osoby te zachowują się bowiem jak narkomani – za wszelką cenę próbują zdobyć ulubione produkty, często zjadają ich więcej, niż zamierzały, a potem źle się czują. Ponadto badani przyznali, że zjedzenie tej samej ilości co poprzednio przestało poprawiać im nastrój. Aby poczuć się lepiej, jedli coraz więcej, a to odbijało się na ich zdrowiu fizycznym.

I ostatnie pytanie – czy wszyscy jesteśmy podatni na uzależnienie od hipersmacznej żywności? Odpowiedź brzmi – nie. W nałóg częściej popadają kobiety, ludzie samotni i żyjący w stresie. Słodkie i tłuste produkty mają im pomóc radzić sobie z negatywnymi emocjami. 

2023-10-18

E.W. na podst.: Dorota Romanowska. „Jedzenie, które wpędza w nałóg”. „Newsweek” nr 40/2023


Wiadomości
Wojna Trumpa z BBC. Kto wygra starcie o prawdę i miliard dolarów?
KK na podst.: The Telegraph, BBC, The Guardian, The Daily Mail, The Independent, New York Times
Do aresztu. Bruksela i Budapeszt nie uratują Ziobry
Tomasz Zimoch
Trzeba mierzyć wysoko. Rozmowa z ADAMEM MAŁYSZEM
Maciej Woldan
Zarobki jak w Hollywood, kolejki jak w PRL-u!
Krzysztof Różycki
Społeczeństwo
Morderca z autogiełdy. Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat
Michał Fajbusiewicz
Co będzie, gdy nastąpi blackout? Rozmowa z NORBERTEM KOŚCIESZĄ
Krzysztof Pyzia
Jakość się zawsze obroni. Piekarnia, która podbiła całą Łódź
Krzysztof Tomaszewski
IKONOWICZ: Warto żyć
Piotr Ikonowicz
Świat/Peryskop
Europa na kroplówce Chin. Suwerenność to ziemia
Opr. (KGB) na podst. TOK FM
Kanada pęka na Zachodzie. Czy prowincja Alberta będzie 51. stanem USA?
Stanisław Stolarczyk
Upadek hegemona? Orbán walczy o polityczne przetrwanie
KK na podst.: BBC, Pester Lloyd, Reuters, New York Times, Deutsche Welle, PAP, Politico
Biznesy i posady rodziny Putina. Tak jego krewni kontrolują rosyjskie instytucje
CEZ na podst. proekt.media
Skandal na 100 milionów. Czy Zełenski przetrwa polityczne trzęsienie ziemi?
KK na podst.: Kiyv Post, BBC, Reuters, Ukrainska Pravda, Times of Israel, The Spectator, PAP
Lifestyle/Zdrowie
Zbiorowe wow! Booker Prize 2025
Agnieszka Nowak-Samengo
Złoty kibel. Gdy sztuka siada na sedesie
ANS na podst.: ilgiornaledellarte.com, repubblica.it, idealista.it, mediaset.it, ilfattoquotidiano.it
Jej styl mówił za nią. Premiera książki Michelle Obamy
ANS na podst.: corriere.it, elle.com, vanityfair.it, marieclaire.it
Start sezonu nagród. Kto je otrzyma?
Grzegorz Walenda
Moda na zdrowie nie uwzględnia jelit. Raport Genactiv ujawnia fakty
A.M.
Angorka - nie tylko dla dzieci...