R E K L A M A
R E K L A M A

Hipersmaczne i uzależniające. Śmieciowe jedzenie

Jedną z cech śmieciowego jedzenia jest to, że trudno przestać jeść. A wśród najróżniejszych batonów, chipsów, przekąsek najbardziej niebezpieczne są te, które zostały określone mianem hipersmacznych. 

Fot. PxHere

Nie sposób im się oprzeć, trudno odmówić sobie pochłonięcia całej paczki, a pomysł odstawienia ich choćby na jakiś czas staje się niemożliwy do realizacji. Hipersmaki uzależniają jak nikotyna. Porównanie jest uzasadnione. Jak wykazali właśnie naukowcy z University of Kansas, za opracowaniem hipersmacznych produktów stał przemysł tytoniowy, który intensywnie inwestował w branżę spożywczą. Uczeni w laboratoriach projektowali je w ten sposób, aby cieszyły oczy i podniebienie.

Pierwsze „pyszne” żarcie pojawiło się w amerykańskich sklepach już w latach 80. Zdobyło uznanie klientów, więc rozpanoszyło się na półkach. Według szacunków badaczy z Kansas stanowi dziś aż 68 proc. całej żywności sprzedawanej w USA. W Polsce hipersmaków jest niewiele mniej. Na pierwszy rzut oka ich szkodliwość wydaje się przesadzona. Zawierają substancje obecne też w innych produktach – tłuszcze, sód, cukier… Jednak ważne są nie tyle same składniki, ile ich kombinacja, która nie występuje nigdzie w naturze.

Dlatego, jak mówi dr Tera Fazzino, organizm nie jest w stanie sobie z nimi poradzić. Mieszanki te mogą nadmiernie uaktywnić układ nagrody w mózgu, dlatego ich jedzenie sprawia przyjemność, i zakłócić impulsy sygnalizujące o nasyceniu, dlatego trudno przestać je jeść. Następne pytanie brzmi – czy hipersmaki naprawdę tak znacząco zmieniają zachowania, że można je traktować jako uzależniające? Testy przeprowadzone przez amerykańskich i brazylijskich naukowców pokazują skalę problemu. Okazało się, że 20 proc. dorosłych jest uzależnionych od jedzenia. Osoby te zachowują się bowiem jak narkomani – za wszelką cenę próbują zdobyć ulubione produkty, często zjadają ich więcej, niż zamierzały, a potem źle się czują. Ponadto badani przyznali, że zjedzenie tej samej ilości co poprzednio przestało poprawiać im nastrój. Aby poczuć się lepiej, jedli coraz więcej, a to odbijało się na ich zdrowiu fizycznym.

I ostatnie pytanie – czy wszyscy jesteśmy podatni na uzależnienie od hipersmacznej żywności? Odpowiedź brzmi – nie. W nałóg częściej popadają kobiety, ludzie samotni i żyjący w stresie. Słodkie i tłuste produkty mają im pomóc radzić sobie z negatywnymi emocjami. 

2023-10-18

E.W. na podst.: Dorota Romanowska. „Jedzenie, które wpędza w nałóg”. „Newsweek” nr 40/2023


Wiadomości
Pod naszym patronatem. „Kredką i Piórem” sukcesem nastolatków
H.J.
Ambasador plus jeden. Brzezinski i Leonowicz, czyli „power couple”
Henryk Martenka
Wojna dronów. Ukraina tworzy własny arsenał w domowych warsztatach
AS na podst.: bbc.com, dw.com
Rząd na smyczy prezydenta. Kryptowaluty i psy tematem politycznych sporów
4bs
Okno na media. Wielki rozbrat Karnowskich
Andrzej Maślankiewicz
Społeczeństwo
IKONOWICZ: Wyrzucili z hospicjum na ulicę
Piotr Ikonowicz
Rama droższa od obrazu. Historia warszawskiego zakładu rzemieślniczego
Krzysztof Tomaszewski
Papier ma moc! Tylko on daje czytelnikowi całkowity kontakt z tekstem
(GK)
Inna czerń, inne światło. Pierre Soulages i magia początku
Leszek Turkiewicz
Świat/Peryskop
Rosja nasila ataki na ukraińską kolej. Ponad 3 tys. zniszczonych obiektów
AS na podst.: theguardian.com, bbc.com
Przymuszani do pokoju? Waszyngton ponawia presję na Kijów
CEZ na podst.: unian.ua, tass.ru, spiegel.de
USA rozważają podział Gazy na strefy „zieloną” i „czerwoną”
AS na podst.: theguardian.com, bbc.com, newarab.com, aljazeera.com
Kazachstan. Numer telefonu – sprawa polityczna
Marek Berowski
Kierunek Berat. Albańskie drogi i miasta okien nad oknami
Tomasz Mucha
Lifestyle/Zdrowie
Tylko połowa Polaków myje zęby dwa razy dziennie. Ekspertka o skutkach złej higieny
Andrzej Marciniak
Polacy coraz zdrowsi? Indeks Zdrowia rośnie, choć tempo spowalnia
A.M. na podst. Medonet
Nie tylko dystopie. Roboty, które ratują ludzi i środowisko
MH na podst.: bbc.co.uk, nbcnews.com, forbes.n1info.rs
AI pomoże zrozumieć mowę zwierząt? Przełom w badaniach
AS na podst.: dailymail.co.uk, sciencefocus.com
Angorka - nie tylko dla dzieci...