Ewa Wachowicz: Nietypowe pomysły na śniadanie

Na śniadanie najczęściej jemy jajecznicę albo typowe kanapki z serem i szynką. Jeśli macie jednak więcej czasu, to polecam przygotowanie domowego pieczywa i podanie go z masłem czosnkowo-pietruszkowym, pastą kanapkową liptauer albo taką z sera białego i rzodkiewki. Przepisy na wszystkie trzy znajdziecie poniżej. 

Fot. G. Kozakiewicz

O ile masło czosnkowe czy pasta serowa są dość dobrze znane, o tyle nie każdy słyszał o liptauerze. Co to takiego? To serowe smarowidło, które powinno mieć w składzie przynajmniej jedną trzecią bryndzy. Oryginalnie wywodzi się z Austro-Węgier, było ono elementem kuchni galicyjskiej. Zajadano się nim również w Krakowie. W zależności od regionu pastę przyrządza się z różnych rodzajów sera. Obecnie, do czego zachęcam, dobrze dodać do niej fileciki anchois – doskonale podkreślają smak i nadają całości charakter. Można podawać ją ze świeżym chlebem, ale równie dobrze sprawdzi się z warzywami pokrojonymi w słupki, krakersami albo waflami ryżowymi. Oczywiście nie zapominajmy też o klasyku, który zawsze smakuje, czyli masełku czosnkowym. W poniższym przepisie będzie odrobinę nietypowo, bo z dodatkiem pietruszki. Podobnie sprawa wygląda w przypadku pasty serowej z rzodkiewką – w mojej rodzinie uwielbiają ją wszyscy! Podstawą jest tutaj dobrej jakości twaróg. 

Macie trochę czasu? Zachęcam do przygotowania tych trzech propozycji. Na pewno nie pożałujecie. 

Liptauer 

Składniki: 

• 200 g tłustego twarogu 

• 100 g bryndzy 

• 1 filecik anchois 

• 1 łyżeczki słodkiej papryki 

• 1 łyżka kminku 

• 1 szklanki śmietany 

• sól 

• pieprz 

Przygotowanie: 

1. Kminek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie odcisnąć na sitku. 

2. Twaróg przełożyć do miski, dodać bryndzę i anchois. Przyprawić słodką papryką. Dorzucić wystudzony kminek, dodać śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. 

Pasta serowa z rzodkiewką 

Składniki: 

• 250 g białego sera 

• 4 rzodkiewki 

• 2 łyżki kwaśnej śmietany 

• 1 ząbek czosnku 

• 1 szczypta ostrej papryki 

• 1 łyżeczki słodkiej papryki 

• sól 

• pieprz 

Przygotowanie: 

1. Ser przetrzeć przez sito, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i obie papryki. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 

2. Dorzucić pokrojoną w słupki rzodkiewkę. 

Masło czosnkowo-pietruszkowe

Składniki: • 1 kostki masła 

• 4 ząbki czosnku 

• natka pietruszki 

• sól morska w płatkach 

Przygotowanie: 

1. W moździerzu wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki i sól. Lekko utłuc. Dodać miękkie masło i dobrze rozetrzeć. 

2. Przełożyć do małego naczynia. 

2023-11-28

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Nie słychać w Moskwie kurantów [REPORTAŻ ANGORY]
Wojciech Barczak
Albo my ich, albo oni nas. Rozmowa z prof. RYSZARDEM PIOTROWSKIM
Krzysztof Różycki
Ta uczelnia współpracowała z Collegium Humanum. Obiecuje „Doktorat w 100 dni”.
Beata Dżon-Ozimek
Społeczeństwo
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Śmierć z narkotykami w tle
Michał Fajbusiewicz
Dziennikarstwo a sztuczna inteligencja. Czy mamy się czego obawiać?
Marek Palczewski
Tata bez zobowiązań. Na niektórych alimenciarzy nie ma sposobu
E.W. na podst.: Małgorzata Święchowicz, „Zadłużeni u dzieci”, „Newsweek” nr 35
Igrzyska paralimpijskie. Zachwycające otwarcie i wielkie nadzieje
MS, FLORENCE VIERRON LÉNA LUTAUD ARIANE BAVELIER © Figaro Syndication 2024
Świat/Peryskop
Nieustępliwa irańska opozycja działa od ponad dekady w okolicach Tirany
PKU, MATTHIAS RÜB © FAZ 2024
Gwinea Równikowa. Syn prezydenta prowadzi skandalicznie luksusowe życie
MS, TANGUY BERTHEMET © Figaro Syndication 2024
5 najbardziej zagrożonych miejsc z listy światowego dziedzictwa UNESCO
AS na podst.: dailymail.co.uk, geographical.co.uk
Hymny narodów świata: Baleary
Henryk Martenka
To musisz zobaczyć na Sycylii. Przyroda, zabytki i kuchnia
Wojciech Nawrocki
Lifestyle/Zdrowie
Wcale nie „z niczego”. Miłość a ludzki mózg
Na podst. tekstu Dominiki Tworek
81. Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji. Gwiazdy i słoń na plakacie
ANS
„Harry Potter”, czyli Książka, która zmieniła oblicze literatury
(MS) ALICE DEVELEY MADELEINE METEYER
Angorka