R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Pasta i koktajl z czosnkiem niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi to jeden z najbardziej pożądanych produktów, jakie pojawiają się wiosną. Sezon na tę roślinę jest jednak dość krótki, dlatego warto wykorzystać ją, póki jest dostępna. Ja mam czosnek niedźwiedzi w ogrodzie, ale bez problemu można znaleźć go także w warzywniakach. 

Fot. A. Chmielowski

Czosnek niedźwiedzi, znany również jako dziki czosnek, to roślina o długiej historii. Była wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Jej nazwa pochodzi od niedźwiedzi, ponieważ według legendy niedźwiedzie po przebudzeniu ze snu zimowego szukają jej i jedzą, aby oczyścić organizm z toksyn. Czosnek niedźwiedzi jest także uważany za jeden z pierwszych zwiastunów wiosny – jego intensywny czosnkowy zapach jest wyczuwalny w lasach już wczesną wiosną, kiedy inne rośliny dopiero zaczynają rosnąć. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-04-23

Ewa Wachowicz