Ewa Wachowicz: Przepis na pastę z ziaren słonecznika. To może być alternatywa dla humusu!

Moi domownicy uwielbiają humus i często się nim zajadają. Żeby jednak nie było zbyt monotonnie, to od czasu do czasu przygotowuję inne pasty kanapkowe. Dzisiaj zaprezentuję dwa przepisy: na pastę z ziaren słonecznika oraz z czarnych oliwek. 

Fot. Archiwum domowe

Wielu moich znajomych to wegetarianie i dlatego często przygotowuję warzywne pasty różnego rodzaju. Bardzo dobrze znają oni humus, ale już pasta z ziaren słonecznika była dla nich kulinarną niespodzianką. Gotowe smarowidło można jeść z chlebem albo z pokrojonymi w słupki warzywami. Taka kombinacja jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Jeśli o mnie chodzi, to zwykle robię nieco więcej, przekładam do słoiczka, zalewam oliwą i przechowuję w lodówce. Dzięki temu na drugi dzień mam gotowe śniadanie. Jeśli gdzieś się spieszę, to często też zabieram ze sobą pastę w lanczboksie i zjadam, kiedy mam czas. Dzięki temu nawet w biegu stawiam na coś zdrowego, a nie na fast food. Jeśli Wasza dieta jest uboga w warzywa, to pasty zdecydowanie pozwolą to zmienić. W zależności od preferencji smakowych możecie dodawać do nich ulubione przyprawy. Poniżej kolejno przepis na pastę z ziaren słonecznika oraz ukłon w stronę kuchni hiszpańskiej i receptura na pastę z oliwek. 

Pasta z ziaren słonecznika

Składniki:

• szklanka ziaren słonecznika
• 1/2 szklanki sezamu
• 1/2 szklanki oliwy
• 1/2 szklanki wody
• ½ łyżeczki soli
• 4 ząbki czosnku
• sok z ½ cytryny
• szczypta papryki ostrej
• 5 kostek lodu

Do podania:

• ziarna słonecznika
• natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Słonecznik namoczyć (co najmniej 12 godzin), a następnie przełożyć na sito i dobrze przepłukać.
2. Sezam uprażyć na suchej patelni.
3. Uprażony sezam wrzucić do miksera i zmiksować.
4. Dodać pozostałe składniki i ponownie miksować, podlewając wodą do uzyskania gładkiej masy.
5. Wrzucić lód i jeszcze raz zmiksować.
6. Pastę przełożyć do miseczki, posypać ziarnami słonecznika i posiekaną pietruszką.

Pasta z czarnych oliwek

Składniki:

• oliwki bez pestek ze słoika
(ok. 180 g)
• 3 ząbki czosnku
• pęczek natki pietruszki
• 1/2 szklanki oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny
• sól

Przygotowanie:

1. Połowę oliwek drobno posiekać, resztę rozdrobnić w blenderze.
2. Jedne i drugie wrzucić do miski i wymieszać.
3. Dorzucić drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Wlać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
4. Doprawić do smaku solą i odstawić na 2 – 3 godziny, by pasta się przegryzła.

2023-10-09

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Rada synodalna. Dostojnicy kościelni chcą zabrać ziemie, które sami sprzedali
Wojciech Barczak na podst. Justyna Burdon, „Własność” Magazyn Ekspresu Reporterów, TVP1
Powstanie rejestr psów i kotów
(KGB) na podst. Radio RMF FM
Wiatr ze Wschodu [REPORTAŻ ANGORY]
Piotr Kraska
Społeczeństwo
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Mordercę ruszyło sumienie
Michał Fajbusiewicz
Igrzyska paraolimpijskie zaskoczyły. Tych rekordów nikt się nie spodziewał
MS © Figaro Syndication, 2024
W pojedynkę. W Polsce mamy ponad 5 milionów kawalerów
E.W. na podst.: Katarzyna Kazimierowska,. „Mężczyźni bez kobiet”. Onet.pl/Magazyn Pismo
Świat/Peryskop
Wspomnienie kambodżańskich przysmaków. Pająk w panierce i inne
Marek Brzeziński
To zszokowało Bułgarów. Maszyniści kazali pchać pasażerom pociąg
ChS na podst.: www.mediapool.bg, www.capital.bg
Agonia V Republiki. „Jestem pod czujnym okiem wszystkich Francuzów”
Leszek Turkiewicz
Bula Fidżi! Wspomnienia z rajskiej wyspy
Marcin Pawul
Hymny narodów świata: Telangana
Henryk Martenka
Lifestyle/Zdrowie
Polak w Hollywood. Angora na salonach
Plotkara
„Kocham seks i rodzinę”. 60-letni gwiazdor porno mówi o swoich marzeniach
ANS na podst.: corriere.it, vanityfair.it, lastampa.it, huffingtonpost.it, elle.com
Pedro Almodóvar i Złoty Lew. Reżyser otwarcie mówi o swoich poglądach
ANS na podst.: ilfattoquotidiano.it, repubblica.it, comingsoon.it, bresciamusei.com, corriere.it
Szaleństwo luksusowego wynajmu. Personel musi spełniać każdą zachciankę
MS, JORGE CARASSO MATHILDE VISSEYRIAS © Figaro Syndication 2024
Elita zaczęła oszczędzać? Luksusowe sklepy świecą pustkami
PKU, GUSTAV THEILE PHILIP PLICKERT © FAZ 2024
Angorka