R E K L A M A
R E K L A M A

Cukier nas otacza. Jessie Inchauspé o potrzebie zmian w nawykach żywieniowych

Cukier jest nam wciskany praktycznie na każdym kroku. Firmy zajmujące się artykułami spożywczymi wkładają go w swoje produkty i chcą, abyśmy go spożywali.

Fot. YouTube

Koncerny wciskają nam cukier

Jessie Inchauspé, biochemiczka znana jako Glukozowa Królowa, zdobyła uznanie w świecie dietetyki dzięki swojej przełomowej książce. Inchauspé zwraca uwagę, że problem z nadmiarem cukru w diecie nie wynika z braku odpowiedzialności konsumentów. Cukier jest wszechobecny w produktach spożywczych, co jest wynikiem działań koncernów spożywczych, które tworzą tanie i uzależniające produkty.

Uważa, że marketing dezorientuje ludzi, promując produkty jako zdrowe, mimo że są pełne cukru. Winą za problemy zdrowotne obarcza system i agresywny marketing, który zniekształca nasze nawyki żywieniowe i zdrowy rozsądek. Inchauspé dąży do tego, by ludzie odzyskali kontrolę nad swoim zdrowiem i życiem.

W swojej książce „Glukozowa rewolucja” Inchauspé podkreśla, że za wzrostem chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, choroby serca i otyłość, stoją nasze nawyki żywieniowe, a nie geny. Zauważa, że geny nie zmieniają się tak szybko, jak wzrosła liczba tych chorób w ostatnich 100 latach. Zrzucanie winy na genetykę jest jej zdaniem błędne, gdyż to nasze nawyki żywieniowe mają większy wpływ na zdrowie.

Fot. „Glukozowa rewolucja”

Radykalne zmiany

Autorka zauważa, iż zmienił się nasz sposób jedzenia, czyli nawyki żywieniowe. Badania na bliźniakach jednojajowych prowadzone przez Tima Spectora pokazują, jak niewielki wpływ na rozwój chorób ma nasze DNA, z wyjątkiem szczególnych wariantów genów związanych z rakiem piersi, chorobą Alzheimera czy hipercholesterolemią. Inchauspé często słyszy, że cukrzyca to rodzinna choroba, ale poza genami dziedziczymy także nawyki żywieniowe.

Badaczka zrozumiała, jak kluczowy dla zdrowia jest stabilny poziom cukru we krwi, kiedy w wieku 19 lat złamała kręgosłup podczas skoku z wodospadu. Operacje i nieustanny ból prowadziły do problemów psychicznych, takich jak depresja, stany lękowe i ataki paniki. Od tego momentu rozpoczęła podróż w poszukiwaniu samoleczenia, próbując wyjść z trudnej sytuacji. Była zdeterminowana, by wyzdrowieć, mimo że czuła się załamana, zagubiona i przestraszona.

Glukoza a zdrowie psychiczne

Badaczka w trakcie swojej nauki zauważyła, że skoki poziomu cukru we krwi wpływają na jej zdrowie psychiczne. Stabilny poziom glukozy poprawiał jej samopoczucie, co skłoniło ją do dalszych badań. Odkryła, że częste skoki glukozy mogą wpływać na płodność, zdrową skórę, samopoczucie, sen, energię, hormony, a w dłuższej perspektywie na rozwój cukrzycy, Alzheimera i chorób serca.

Jej badania potwierdziły, że nawet osoby bez cukrzycy mogą doświadczać negatywnych skutków skoków glukozy. W książce „Glukozowa rewolucja” opisała ona proste, codzienne hacki żywieniowe, które pomagają stabilizować poziom glukozy, takie jak jedzenie wytrawnego śniadania zamiast słodkiego, spożywanie warzyw przed posiłkami, unikanie jedzenia owoców na pusty żołądek, picie octu jabłkowego przed posiłkami i ruch po jedzeniu.

Podkreśla, że nie trzeba rezygnować z ulubionych potraw, w tym deserów, aby jeść zdrowo. Jej celem jest przerwanie uzależnienia od cukru i zmniejszenie jego spożycia bez uczucia deprywacji. Uważa, że diety nie działają, ponieważ zwiększają stres i poczucie winy.

2024-05-20

na podst. tekstu Izabeli Farenholc


Wiadomości
Wojna Trumpa z BBC. Kto wygra starcie o prawdę i miliard dolarów?
KK na podst.: The Telegraph, BBC, The Guardian, The Daily Mail, The Independent, New York Times
Do aresztu. Bruksela i Budapeszt nie uratują Ziobry
Tomasz Zimoch
Trzeba mierzyć wysoko. Rozmowa z ADAMEM MAŁYSZEM
Maciej Woldan
Zarobki jak w Hollywood, kolejki jak w PRL-u!
Krzysztof Różycki
Społeczeństwo
Morderca z autogiełdy. Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat
Michał Fajbusiewicz
Co będzie, gdy nastąpi blackout? Rozmowa z NORBERTEM KOŚCIESZĄ
Krzysztof Pyzia
Jakość się zawsze obroni. Piekarnia, która podbiła całą Łódź
Krzysztof Tomaszewski
IKONOWICZ: Warto żyć
Piotr Ikonowicz
Świat/Peryskop
Europa na kroplówce Chin. Suwerenność to ziemia
Opr. (KGB) na podst. TOK FM
Kanada pęka na Zachodzie. Czy prowincja Alberta będzie 51. stanem USA?
Stanisław Stolarczyk
Upadek hegemona? Orbán walczy o polityczne przetrwanie
KK na podst.: BBC, Pester Lloyd, Reuters, New York Times, Deutsche Welle, PAP, Politico
Biznesy i posady rodziny Putina. Tak jego krewni kontrolują rosyjskie instytucje
CEZ na podst. proekt.media
Skandal na 100 milionów. Czy Zełenski przetrwa polityczne trzęsienie ziemi?
KK na podst.: Kiyv Post, BBC, Reuters, Ukrainska Pravda, Times of Israel, The Spectator, PAP
Lifestyle/Zdrowie
Zbiorowe wow! Booker Prize 2025
Agnieszka Nowak-Samengo
Złoty kibel. Gdy sztuka siada na sedesie
ANS na podst.: ilgiornaledellarte.com, repubblica.it, idealista.it, mediaset.it, ilfattoquotidiano.it
Jej styl mówił za nią. Premiera książki Michelle Obamy
ANS na podst.: corriere.it, elle.com, vanityfair.it, marieclaire.it
Start sezonu nagród. Kto je otrzyma?
Grzegorz Walenda
Moda na zdrowie nie uwzględnia jelit. Raport Genactiv ujawnia fakty
A.M.
Angorka - nie tylko dla dzieci...