R E K L A M A
R E K L A M A

Jakość się zawsze obroni. Piekarnia, która podbiła całą Łódź

W Konstantynowie Łódzkim działa rzemieślnicza piekarnia czynna przez 24 godziny na dobę. Po jej wypieki przyjeżdżają mieszkańcy z całej łódzkiej aglomeracji, nawet z osiedli i miast odległych o kilkanaście kilometrów. 

Dziennie wypieka się tu ponad 10 tys. bułek i kilka tysięcy chlebów /Fot. archiwum firmy

Konstantynów Łódzki powstał 200 lat temu jako osada tkaczy. Dziś jest to senne miasto liczące niecałe 20 tys. mieszkańców. 

Podobno w handlu szczególnie ważny jest dobry punkt. Ulica Górna nie należy do reprezentacyjnych arterii miasta, a numer 70 to już prawdziwe peryferie. I właśnie tu znajduje się Piekarnia Tradycyjna Krzysztofa Klementowskiego, która w czasie zaledwie kilku lat stała się kultowa nie tylko w mieście, ale i łódzkiej aglomeracji. 

– Mój ojciec skończył szkołę o profilu elektrycznym, ale już jako dzieciak lubił chodzić po okolicznych piekarniach, wdychać zapach świeżego pieczywa. Ciekawiły go stare zakłady, gdzie pracowały ceglane piece – mówi Krzysztof Klementowski. – Dlatego zamiast zajmować się montażem i konserwacją instalacji elektrycznych, został pomocnikiem pana Józefa, piekarza z dużym doświadczeniem, który miał niewielki zakład na łódzkim Złotnie. Po latach otworzył w Konstantynowie własną piekarnię. W 2010 r. kupił budynek przy Górnej 70, gdzie postawił dwa ceglane piece, z których jeden, o powierzchni 35 metrów kwadratowych, jest największym ceglano- -szamotowym piecem piekarniczym w Polsce. W 2016 r. zakład przejął pan Krzysztof. Dziś to nowocześnie zarządzana, zatrudniająca 30 pracowników firma, gdzie z tradycyjnej, ręcznej produkcji pieczywa uczyniono rzemiosło wysokiej próby. 

 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-11-18

Krzysztof Tomaszewski