R E K L A M A
R E K L A M A

1001 wariacji na temat kurczaka. Kuchnia francuska znów zaskakuje

„Kurczak jest championem letniej kuchni” – krzyczał tytuł w jednym z poczytnych i licznych pism kulinarnych wydawanych we Francji. A zatem noże w dłoń... 

Fot. Marek Brzeziński

Klasyka to rolada z mięsa drobiowego z warzywami – cebulą, cukinią i małymi pomidorkami, a do tego oliwki i owczy serek. Co więcej, do sosu z białka, tymianku i czosnku dodajemy łyżkę musztardy. Kto by pomyślał, żeby pizzę przygotować z kawałkami piersi kurczaka i z… truskawkami. A całość posypać mozzarellą i kozim serkiem rozdrobionym na maleńkie kawałki. Do tego garść maku i kilka gałązek rozmarynu.

Najpierw dwie godziny marynaty

Kilka małych czerwonych, nie za ostrych papryczek, z których wyłuskaliśmy całe wnętrze. Dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Teraz moczymy nóżki kurczaka obrane ze skóry w czerwonym winie. Dużo ziół. Sok z cytryny – ta z Menton, gdzie teraz odbywa się cytrynozbiór, to byłby ideał, ale takie zwyczajne ze sklepu wystarczą. Limonki też. Do tego papryka. Mała, ale nie ta z ostrych, raczej pikantna. Z umiarem. Nie cayenne. Wystarczy espelette. Oczywiście możemy się pokusić o przyrządzenie sałatki z Maghrebu. Z kurczakiem z grilla. To pyszna pyszność. Świeży ogórek. Fasolka, taka „duży Jaś”, nieco kaszki couscous, płatki z orzechów i z migdałów, nieco kurkumy, szczypta papryki, oliwa z oliwek i co najmniej łycha soku z cytryny. Można przygotować kurczaka faszerowanego pieczarkami i czosnkiem.

Ale nie wolno zapomnieć o świeżo zmielonym imbirze. Aromat niewyobrażalny. Inna wspaniała propozycja to oliwa, świeża kolendra, czosnek i miód, w której marynujemy mięso dwie godziny. Albo „ekspresowy” kurczak. Jego kawałki owijamy w cienkie ciasto. Do tego nieco pieczarek. Szalotka. Świeża pietruszka i łycha śmietany. Marokańczycy chętnie przyrządzają kurczaka w specjalnym naczyniu – tadżinie. Dodają tam suszone śliwki. Daktyle też nie byłyby nie na miejscu. Dodałyby smaku i pewnej słodyczy. Oczywiście czosnek. Cebulki. Sok z limonek. Kurkuma. Łycha bulionu z drobiu. Oliwka i przyprawy z Maghrebu. W tym ostra papryka. A śliwka – bez pestek – doda tylko nieco kwaskowatości. 

I o to chodzi w palecie smaków

A my przyrządzimy na naszą modłę. Piersi kurczaka trzeba dokładnie oczyścić – wszelkie włókienka trzeba odrzucić i wyrzucić. Bo wbrew pozorom czysta pierś z kurczaka też wymaga takiego oczyszczenia. Teraz płaty obsmażamy ze wszystkich stron, dosypując tymianku. Jak już je zarumienione wyjmiemy na nasz talerz, wtedy nieco sosu sojowego (słonego, w żadnym razie słodkiego). Teraz cukinia. Łyżką wydrążamy wnętrze, cukinię kroimy na plasterki. Do tego dokładamy krewetki i czarne oliwki. Kilkanaście sekund na patelni. Do tego pieczarki pokrojone w plasterki. Czerwony pieprz. I pychota bucha w podniebienie. Rozpływa się po nim. No dobra. Kilka kropli słonej soi. Trochę sosu teriyaki. Kapary, ale te duże, na nóżce, może wysączone ze słonego małe śledziki – anchovis.

No i jakiś zacny trunek. Do takiego dania fenomenalnie by pasowało Pinot Grigio z Toskanii. Paradoksalnie jego alzacki brat Pinot Gris ma już inny wyraz, inną barwę. 

2024-02-26

Marek Brzeziński


Wiadomości
Zmierzch koalicji? Jak długo jeszcze będzie w stanie wytrzymać?
Krzysztof Różycki
Królewski bankiet na cześć Macrona. Dyplomacja i symbole
MS na podst.: Le Figaro, Le Point, Paris Match, Huffington Post, BBC, Daily Mail
Społeczeństwo
Parówka z gwoździami. Zemsta na psie-bohaterze
ANS na podst.: ansa.it, gazzetta.it, bari.corriere.it, ilgiornale.it, ilmessaggero.it
IKONOWICZ: Budować i nie szczuć
Piotr Ikonowicz
Świat/Peryskop
Azjatycki smok rozpęta wojnę? Widmo globalnego konfliktu
KK na podst.: New York Times, South China Morning Post, Der Spiegel, Deutsche Welle, The Financial Times, Visegrad Post
Hymny narodów świata: Uttar Pradesh
Henryk Martenka
Na spotkanie z hienami. Nocna przygoda w Hararze
Marcin Osman
Kryzys konstytucyjny w Niemczech. Bundestag wstrzymuje wybór sędziów
KK na podst.: Der Spiegel, Focus, tagesschau.de, Rheinische Post, Bild Zeitung, Deutsche Welle
Złoto, gospodynie i kryzys. Nowa codzienność Turcji
H.J.
Lifestyle/Zdrowie
Lekarz rodzinny bez tajemnic. Najpopularniejsze fakty i mity
A.M.
„Separatka” na otwarcie VIII sezonu Wioski Artystycznej Janowo. 120 minut na jednym łóżku
Koniec filmu, początek życia. Michael Douglas schodzi ze sceny
ANS na podst.: gazzetta.it, corriere.it, ilfattoquotidiano.it, bestmovie.it, rollingstone.it
Od glinianych tabliczek do literackich arcydzieł. Księgi, które przetrwały czas
ANS na podst.: I libri che hanno cambiato la storia, wyd. Gribaudo
Oda do radości w rekordowym wykonaniu w Recklinghausen
ANS na podst.: repubblica.it, guinnessworldrecords.com
Angorka - nie tylko dla dzieci...