1001 wariacji na temat kurczaka. Kuchnia francuska znów zaskakuje

„Kurczak jest championem letniej kuchni” – krzyczał tytuł w jednym z poczytnych i licznych pism kulinarnych wydawanych we Francji. A zatem noże w dłoń... 

Fot. Marek Brzeziński

Klasyka to rolada z mięsa drobiowego z warzywami – cebulą, cukinią i małymi pomidorkami, a do tego oliwki i owczy serek. Co więcej, do sosu z białka, tymianku i czosnku dodajemy łyżkę musztardy. Kto by pomyślał, żeby pizzę przygotować z kawałkami piersi kurczaka i z… truskawkami. A całość posypać mozzarellą i kozim serkiem rozdrobionym na maleńkie kawałki. Do tego garść maku i kilka gałązek rozmarynu.

Najpierw dwie godziny marynaty

Kilka małych czerwonych, nie za ostrych papryczek, z których wyłuskaliśmy całe wnętrze. Dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Teraz moczymy nóżki kurczaka obrane ze skóry w czerwonym winie. Dużo ziół. Sok z cytryny – ta z Menton, gdzie teraz odbywa się cytrynozbiór, to byłby ideał, ale takie zwyczajne ze sklepu wystarczą. Limonki też. Do tego papryka. Mała, ale nie ta z ostrych, raczej pikantna. Z umiarem. Nie cayenne. Wystarczy espelette. Oczywiście możemy się pokusić o przyrządzenie sałatki z Maghrebu. Z kurczakiem z grilla. To pyszna pyszność. Świeży ogórek. Fasolka, taka „duży Jaś”, nieco kaszki couscous, płatki z orzechów i z migdałów, nieco kurkumy, szczypta papryki, oliwa z oliwek i co najmniej łycha soku z cytryny. Można przygotować kurczaka faszerowanego pieczarkami i czosnkiem.

Ale nie wolno zapomnieć o świeżo zmielonym imbirze. Aromat niewyobrażalny. Inna wspaniała propozycja to oliwa, świeża kolendra, czosnek i miód, w której marynujemy mięso dwie godziny. Albo „ekspresowy” kurczak. Jego kawałki owijamy w cienkie ciasto. Do tego nieco pieczarek. Szalotka. Świeża pietruszka i łycha śmietany. Marokańczycy chętnie przyrządzają kurczaka w specjalnym naczyniu – tadżinie. Dodają tam suszone śliwki. Daktyle też nie byłyby nie na miejscu. Dodałyby smaku i pewnej słodyczy. Oczywiście czosnek. Cebulki. Sok z limonek. Kurkuma. Łycha bulionu z drobiu. Oliwka i przyprawy z Maghrebu. W tym ostra papryka. A śliwka – bez pestek – doda tylko nieco kwaskowatości. 

I o to chodzi w palecie smaków

A my przyrządzimy na naszą modłę. Piersi kurczaka trzeba dokładnie oczyścić – wszelkie włókienka trzeba odrzucić i wyrzucić. Bo wbrew pozorom czysta pierś z kurczaka też wymaga takiego oczyszczenia. Teraz płaty obsmażamy ze wszystkich stron, dosypując tymianku. Jak już je zarumienione wyjmiemy na nasz talerz, wtedy nieco sosu sojowego (słonego, w żadnym razie słodkiego). Teraz cukinia. Łyżką wydrążamy wnętrze, cukinię kroimy na plasterki. Do tego dokładamy krewetki i czarne oliwki. Kilkanaście sekund na patelni. Do tego pieczarki pokrojone w plasterki. Czerwony pieprz. I pychota bucha w podniebienie. Rozpływa się po nim. No dobra. Kilka kropli słonej soi. Trochę sosu teriyaki. Kapary, ale te duże, na nóżce, może wysączone ze słonego małe śledziki – anchovis.

No i jakiś zacny trunek. Do takiego dania fenomenalnie by pasowało Pinot Grigio z Toskanii. Paradoksalnie jego alzacki brat Pinot Gris ma już inny wyraz, inną barwę. 

2024-02-26

Marek Brzeziński


Wiadomości
Czystki ministra Macierewicza. „Armia w ruinie” cz. I
Edyta Żemła
Prof. Bralczyk: pies nie umiera, ale zdycha. Komentarze internautów
(WA)
Czekam na aresztowanie Kaczyńskiego. Rozmowa ze STEFANEM NIESIOŁOWSKIM
Krzysztof Różycki
Dlaczego Romanowski jest na wolności? Rozmowa z dr. MICHAŁEM SKWARZYŃSKIM, adwokatem
Krzysztof Różycki
Społeczeństwo
Zrobiła sobie zwykłe zdjęcie. Sztuczna inteligencja ją rozebrała
ChS na podst. BalkanInsight
W wieku 15 lat zbudował kosmiczny łazik. Teraz idzie po więcej
E.W. na podst. slaskie.eska.pl, talentopen.pl
Szwecja zabrała Polakom dzieci. Nie wiadomo, czy rodzina je odzyska
Bohdan Melka na podst. „Dzieci odebrane rodzicom i wywiezione z Polski do Szwecji”, Kanał Zero
100 lat temu na igrzyskach olimpijskich nastąpił debiut Polaków
KGB na podst.: Radio RMF FM
Niemcy o Polakach. Co internauci myślą o naszym narodzie? Część IV
E.W. na podst. forum.worldofplayers.de, de.quora.com
Świat/Peryskop
Jill Biden. Czemu pierwsza dama nie cierpi Kamali Harris?
KK na podst.: Washington Times, NYP, Vogue, The Daily Mail, The Times, The Daily Caller
Olimpijskie rendez-vous. Francja znów organizuje igrzyska
Leszek Turkiewicz
Kaja Kallas. Estońska liberałka i głowa dyplomacji unijnej
Krzysztof Mroziewicz
Kto zbuduje najdłuższy wiszący most dla pieszych? W Europie trwa wyścig
ChS na podst.: www.dailynewshungary.com, www.dolnimorava.cz
Hymny narodów świata: Górna Austria
Henryk Martenka
Lifestyle/Zdrowie
„Polacy, nic się nie stało”. Najważniejsze, abyście wyglądali z klasą
Plotkara
AI odmładza Billy’ego Joela. Artysta znów komponuje nowe utwory
Grzegorz Walenda
Florenckie Muzeum Mody. Historia krawiectwa od XVIII wieku
ANS na podst.: artribune.com, ansa.it, rainews.it, uffizi.it, panorama.it, corriere.it
Klątwa Beverly Hills 90210. Kolejna gwiazda przedwcześnie zmarła
ANS na podst.: repubblica.it, ilsole24ore.com, ilmessaggero.it, corrieredellosport.it, lastampa.it, gazzetta.it
Hiszpanie po raz czwarty mistrzami. Jakie pieniądze idą za zwycięstwem?
Maciej Woldan
Angorka