R E K L A M A
R E K L A M A

Kuchnia francuska na walentynki. Zmysłowa kuchnia i jej dobrocie

Francuzi i Francuzki często mówią o romantycznej kolacji. Nie różni się ona specjalnie od tej, jaką znamy w Polsce. Pięknie nakryty stół. Wykwintna zastawa. Świece, a na półmiskach dopracowane w każdym szczególe dania. Okazją do takich romantycznych chwil może być rocznica ślubu, ale i oczywiście walentynki. Nad Sekwaną i Rodanem podaje się wiele przepisów tzw. zmysłowej kuchni miłosnej. Tutaj od zawsze to uczucie między dwoma kochającymi się osobami łączono z rozkoszami podniebienia. 

Fot. Marek Brzeziński

Taki klasyczny posiłek składa się z „szalonej” lub, parafrazując to, obfitej sałatki. Ogon gotowanego w ziołach homara obieramy z jego pancerza i kroimy w plasterki. Sporej grubości. Podobnie postępujemy z gęsimi wątróbkami nadziewanymi truflami. Przygotowujemy vinaigrette – musztardę mieszamy z octem sherry, dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek i olej z orzeszków arachidowych. Mieszamy całość bardzo starannie, dodając na końcu bukiet posiekanych ziół. Całość układamy na dnie ozdobnego talerza, a na to wędruje homar z gęsimi wątróbkami. No i przystawka do naszego romantycznego posiłku gotowa. A na główne danie podamy delikatną cielęcinę w smardzach. W kieliszkach będzie się perlił szampan. Tego trunku nie może zabraknąć ani na wykwintnym stole w romantycznym stylu, ani na naszej zmysłowej kolacji. 

Entrées, czyli właśnie przystawki 

Wśród nich na talerzach królują owoce morza i ryby. A zatem czerwienią rzuca się w oczy tuńczyk w świeżo utartym imbirze lub w soi i w świeżej kolendrze. Sałatka z omułków w ziołach, krab w guacamole czy ostrygi z basenu Arcachon, z cypla Cap Ferret (francuski Hel, tylko szerszy), owijane wędzoną szynką bajońską, posypane papryką espelette i na dwie minuty wsadzone do rozgrzanego piekarnika. Zderzenie smaku ostryg, nawiasem mówiąc od stuleci uchodzących podobnie jak imbir za afrodyzjak, z zapachem i smakiem wędzonej szynki powoduje niesamowite doznania kulinarne. To wynalazek Basków, którzy są także autorami potrawy z kraba z białym serem, musztardą, sporym kieliszkiem madery i z espelette. Jak widać, możliwości ciekawych przystawek istnieją. Jedną z nich za chwilę przyrządzimy, ale najpierw kilka słów o głównych daniach. Nazwa jednego z nich mówi wszystko – to kurczak Kamasutra. Czego w tej potrawie nie ma, oprócz tytułowych nóżek kurczaka! Jest świeży imbir, o którego zmysłowych zaletach wspominaliśmy powyżej, kolendra w proszku, niezwykle ostry pieprz cayenne (też ponoć afrodyzjak, jak wszystkie ostre przyprawy), kardamon i dwa ząbki czosnku. Inny sposób na kurczaka to tajine tysiąca i jednej nocy z zielonymi oliwkami, kurkumą i kolendrą. Wiele mówi też nazwa kolejnej potrawy – oto łosoś pokusa. Przyrządza się go w occie z białego wina, z odrobiną cukru, szalotką, świeżym imbirem, tak zwaną gwiazdką anyżową, goździkami, ostrym pieprzem z Jamajki i aromatycznym syczuańskim. Jagnięcina kochanków czy szczypce homara po bretońsku dopełniają walentynkowego menu. 

A zatem obieramy z pancerzyków gambasy, duże krewetki nazywane w Polsce tygrysimi, i kroimy je na cztery kawałki, które zarumieniamy na patelni z olejem. Obieramy ananasa, kroimy na małe kawałki równe wielkością krewetkom i dorzucamy je na patelnię. Stołowa łyżka curry. Łyżeczka karmelu. Szklanka białego wina. 10 minut w piekarniku. 240 stopni Celsjusza. Na talerzu dodajemy dwa plasterki limonki i resztę karmelu. Do tego w kieliszku bąbelki szampana. Wytrawny Moët et Chandon. Wielki mag sztuki kulinarnej Paul Bocuse mawiał: „Nie będzie dobrej kuchni, jeśli weźmiemy się do tego bez miłości”. 

2024-02-12

Marek Brzeziński


Wiadomości
Krucha większość. To działo się w Sejmie
4bs
Dębowa rocznica. Organizacja Narodów Zjednoczonych kończy 80 lat
Henryk Martenka
Światłem pisana historia. Light.Move.Festival.
Sylwia Witkowska
Ściśle tajne. Rozmowa z ppłk. MARCINEM FALIŃSKIM
Krzysztof Różycki
Na zdrowie! Prohibicja po warszawsku
ADO
Społeczeństwo
Estonia. Od domów dla przesiedleńców po reformę szkolnictwa
KA na podst: news.err.ee, ua.news
Autoironia receptą na zwycięstwo. Czesi numerem 1 w humorze
ChS na podst.: www.visitczechia.com, www.expats.cz
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Morderstwo w parku Róż
Michał Fajbusiewicz
Bez skrupułów. Majątek na krzywdzie ofiar
Tomasz Patora
Świat/Peryskop
Irlandia Północna. Mury pokoju, które wciąż dzielą
Lilka Poncyliusz-Guranowska
Hospicja jak domy grozy. Bułgarscy seniorzy byli więzieni
(ChS) na podst. Bułgarska Nacjonałna Telewizija
Nie Nowy Jork, lecz Azja. Tu rosną wieżowce XXI wieku
ANS na podst.: siviaggia.it, sky.it, ansa.it
Ile kosztuje wychowanie dziecka we Włoszech?
ANS na podst.: repubblica.it, adnkronos.com, Wall Street Italia, agi.it
Priorytety Rosjan się zmieniają. Nie potrzebują silnego przywódcy
CEZ na podst.: wciom.ru, tass.ru, ria.ru, theins.ru, moscowtimes.ru
Lifestyle/Zdrowie
Pan jurny i pani puszczalska. Seksualna moralność
E.W. na podst.: Magdalena Kuszewska. Łóżkowa ściema. „Newsweek” nr 38/2025
Ponad 5000 nowych przypadków chłoniaków w Polsce rocznie
A.M.
Zapalenie prostaty – problem mężczyzn w każdym wieku
Andrzej Marciniak
Polski rynek sztuki w 2024 roku. Jesteśmy w środku stawki
Tomasz Gawiński
Angorka - nie tylko dla dzieci...