R E K L A M A
R E K L A M A

Kuchnia francuska na walentynki. Zmysłowa kuchnia i jej dobrocie

Francuzi i Francuzki często mówią o romantycznej kolacji. Nie różni się ona specjalnie od tej, jaką znamy w Polsce. Pięknie nakryty stół. Wykwintna zastawa. Świece, a na półmiskach dopracowane w każdym szczególe dania. Okazją do takich romantycznych chwil może być rocznica ślubu, ale i oczywiście walentynki. Nad Sekwaną i Rodanem podaje się wiele przepisów tzw. zmysłowej kuchni miłosnej. Tutaj od zawsze to uczucie między dwoma kochającymi się osobami łączono z rozkoszami podniebienia. 

Fot. Marek Brzeziński

Taki klasyczny posiłek składa się z „szalonej” lub, parafrazując to, obfitej sałatki. Ogon gotowanego w ziołach homara obieramy z jego pancerza i kroimy w plasterki. Sporej grubości. Podobnie postępujemy z gęsimi wątróbkami nadziewanymi truflami. Przygotowujemy vinaigrette – musztardę mieszamy z octem sherry, dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek i olej z orzeszków arachidowych. Mieszamy całość bardzo starannie, dodając na końcu bukiet posiekanych ziół. Całość układamy na dnie ozdobnego talerza, a na to wędruje homar z gęsimi wątróbkami. No i przystawka do naszego romantycznego posiłku gotowa. A na główne danie podamy delikatną cielęcinę w smardzach. W kieliszkach będzie się perlił szampan. Tego trunku nie może zabraknąć ani na wykwintnym stole w romantycznym stylu, ani na naszej zmysłowej kolacji. 

Entrées, czyli właśnie przystawki 

Wśród nich na talerzach królują owoce morza i ryby. A zatem czerwienią rzuca się w oczy tuńczyk w świeżo utartym imbirze lub w soi i w świeżej kolendrze. Sałatka z omułków w ziołach, krab w guacamole czy ostrygi z basenu Arcachon, z cypla Cap Ferret (francuski Hel, tylko szerszy), owijane wędzoną szynką bajońską, posypane papryką espelette i na dwie minuty wsadzone do rozgrzanego piekarnika. Zderzenie smaku ostryg, nawiasem mówiąc od stuleci uchodzących podobnie jak imbir za afrodyzjak, z zapachem i smakiem wędzonej szynki powoduje niesamowite doznania kulinarne. To wynalazek Basków, którzy są także autorami potrawy z kraba z białym serem, musztardą, sporym kieliszkiem madery i z espelette. Jak widać, możliwości ciekawych przystawek istnieją. Jedną z nich za chwilę przyrządzimy, ale najpierw kilka słów o głównych daniach. Nazwa jednego z nich mówi wszystko – to kurczak Kamasutra. Czego w tej potrawie nie ma, oprócz tytułowych nóżek kurczaka! Jest świeży imbir, o którego zmysłowych zaletach wspominaliśmy powyżej, kolendra w proszku, niezwykle ostry pieprz cayenne (też ponoć afrodyzjak, jak wszystkie ostre przyprawy), kardamon i dwa ząbki czosnku. Inny sposób na kurczaka to tajine tysiąca i jednej nocy z zielonymi oliwkami, kurkumą i kolendrą. Wiele mówi też nazwa kolejnej potrawy – oto łosoś pokusa. Przyrządza się go w occie z białego wina, z odrobiną cukru, szalotką, świeżym imbirem, tak zwaną gwiazdką anyżową, goździkami, ostrym pieprzem z Jamajki i aromatycznym syczuańskim. Jagnięcina kochanków czy szczypce homara po bretońsku dopełniają walentynkowego menu. 

A zatem obieramy z pancerzyków gambasy, duże krewetki nazywane w Polsce tygrysimi, i kroimy je na cztery kawałki, które zarumieniamy na patelni z olejem. Obieramy ananasa, kroimy na małe kawałki równe wielkością krewetkom i dorzucamy je na patelnię. Stołowa łyżka curry. Łyżeczka karmelu. Szklanka białego wina. 10 minut w piekarniku. 240 stopni Celsjusza. Na talerzu dodajemy dwa plasterki limonki i resztę karmelu. Do tego w kieliszku bąbelki szampana. Wytrawny Moët et Chandon. Wielki mag sztuki kulinarnej Paul Bocuse mawiał: „Nie będzie dobrej kuchni, jeśli weźmiemy się do tego bez miłości”. 

2024-02-12

Marek Brzeziński


Wiadomości
Dlaczego wyborcy nie wiedzą, jak głosować [FELIETON OGÓRKA]
Michał Ogórek
Zagraniczna prasa pisze o Nawrockim. Nacjonalista i eurosceptyk?
PKU
42 złote na minutę. Stanowski dobrze zarobił na wyborach
Bohdan Melka na podst. „Jak Stanowski zbił fortunę na wyborach i ile naprawdę zarobił”, Kanał Biznesowy
Wieczór wyborczy Rafała Trzaskowskiego. Twarde zderzenie z rzeczywistością
Tomasz Gawiński
Społeczeństwo
Gdzie płacą policjantom najwięcej, gdzie najmniej?
(AS) Na podst.: euronews.com, cbc.ca
Krakowianie w Warszawie wyjdą na dwór. Frekwencyjne zakłady
Wojciech Barczak
IKONOWICZ: Biznes może kraść bezkarnie
Piotr Ikonowicz
Dziennik pokładowy podróży w miejscu. „Kieszonkowa metropolia” Tabaczyńskiego
Henryk Martenka
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Nikt nie wierzy, że zaginęła
Michał Fajbusiewicz
Świat/Peryskop
Dzień z życia w piekle pracy – szokujące nagranie z Japonii porusza świat
AS na podst.: news.com.au, hindustantimes.com, bbc.com
Hymny narodów świata: Thurgau
Henryk Martenka
Egejska perła. Opowieść o Izmirze
Marcelina Szumer-Brysz
Lifestyle/Zdrowie
Polak w kosmosie. Co o locie myśli jego żona?
(KGB) na podst. Radio TOK FM
Rowerem przez puszczę. Rozmowa z JOANNĄ BALAWAJDER
Tomasz Zimoch
WF ma znaczenie. Jak szkolne zajęcia wpływają na dorosłe życie?
A.M.
Gluten i celiakia. Czy każdy powinien unikać chleba?
Andrzej Marciniak
Goldenmark. Złoto prawie na każdą kieszeń
Krzysztof Tomaszewski
Angorka - nie tylko dla dzieci...