R E K L A M A
R E K L A M A

Jak nie marnować jedzenia? Wystarczy przestrzegać kilku rad

W Polsce marnuje się prawie 5 mln ton jedzenia rocznie. To tyle, ile waży 500 wież Eiffla.

Fot. Pixabay

„Za wyrzucanie do kosza 60 proc. z tych 5 mln odpowiadamy my, czyli konsumenci. – Reszta to transport, produkcja, gastronomia – cały ciąg produkcyjny od pola do stołu – mówi Norbert Konarzewski, dyrektor biura Federacji Polskich Banków Żywności (…). 

Polacy mają problem z zarządzaniem domowym budżetem, a przejawem tego jest właśnie marnowanie ogromnych ilości jedzenia. – W skali roku wyrzucamy do kosza ok. 3 tys. zł. Najczęściej marnuje się pieczywo, a także warzywa i owoce oraz wędliny. – Ale zdarzają się niedojedzone porcje obiadowe, bo nakładamy sobie za dużo na talerz (…).

Zrób listę zakupów

Są jednak proste nawyki, które pomagają unikać marnowania żywności. Przede wszystkim trzeba planować zakupy – robić listę i wcześniej planować posiłki, które chcemy przygotować, by kupować tylko niezbędne składniki. Ale jeszcze przed wyjściem do sklepu należy sprawdzić szafki i spiżarkę, bo czasem okaże się, że niezbędne produkty gdzieś zalegają i wciąż nadają się do spożycia. Dobrze jest też pamiętać, że informacja na opakowaniu najlepiej spożyć przed nie jest datą przydatności.

Warto też zastanowić się, czy przechodzenie na tańsze produkty i zamienniki nie przyniesie odwrotnych skutków – jeśli coś okaże się dla nas niesmaczne, jest większe ryzyko, że to po prostu wyrzucimy. Czy opłaca się zmienić nawyki? Konarzewski wspomniał o pewnym eksperymencie, który przeprowadził. 

Przemyśl, zanim zjesz

Poprosiłem kilka osób, by przez tydzień notowały, co wyrzucają. Potem przez kolejny tydzień miały wdrażać 5 podstawowych nawyków. Okazało się, że po zmianach wartość marnowanej żywności spadła o 50 proc. – opowiadał (…). Coraz więcej jest inicjatyw, które mają na celu zbieranie jedzenia i przekazywanie go potrzebującym. Chodzi np. o jadłodzielnie (…). Należy jednak pamiętać, że żywność przekazywana do takiej jadłodzielni musi być bezpieczna. 

Jeśli sałatka stała na stole cały dzień, to nie nadaje się już do przekazania. Dlatego jeżeli mamy sałatkę, to majonez dodawajmy tylko do tych porcji, które mamy na stole. Reszta niech będzie w lodówce.

Co jeszcze można zrobić, by uniknąć marnowania potraw? Jeśli spodziewamy się gości, poprośmy ich, by przychodząc w odwiedziny, zabrali ze sobą pojemniki i zapakujmy im dania na wynos. W ten sposób nadliczbowe porcje nie trafią do śmietnika”. 

2024-01-09

KGB na podst. Radio TOK FM, „Wyrzucamy do śmieci fortunę. A jest kilka prostych sposobów, by nie marnować jedzenia. Także w święta”. 


Wiadomości
Zmiana marszałków – zmiana podejścia. Okno na media
Andrzej Maślankiewicz
Osobą Roku została… sztuczna inteligencja!
(ANS) Na podst.: ansa.it, ilpost.it, ilfattoquotidiano.it, ilsole24ore.com, corriere.it, sky.it
Nobel w cieniu ucieczki. Dramatyczna historia Maríi Coriny Machado
KK na podst.: BBC, Wall Street Journal, Reuters, VG, New York Times, mundoamerica.com
Choinka i szopka na placu Świętego Piotra. Światło, które nie gaśnie
Agnieszka Nowak-Samengo
Społeczeństwo
Poetka ciszy. Zbyt wczesne pożegnanie Magdy Umer
(KB) na podst.: Viva!, Rzeczpospolita, Culture.pl, Tygodnik Powszechny, ZAiKS, Znak
Gra bez reguł. Między troską a wolnością
Jan Rojewski
Król, który zmienił Polskę. Rozmowa z ELŻBIETĄ CHEREZIŃSKĄ
Jan Rojewski
IKONOWICZ: Ostatnia deska ratunku
Piotr Ikonowicz
Herbatka dla papieża, wódka dla Putina. Kelner z Warsu
Tomasz Barański
Świat/Peryskop
Mińsk uwalnia 123 więźniów politycznych. Zabrakło Andrzeja Poczobuta
JP na podst.: Reuters, PAP, Reform.news, Belsat, The Moscow Times
Wirusolożka boi się zemsty Pekinu. Padło najgroźniejsze oskarżenie XXI wieku
KK na podst.: New York Times, New York Post, CNN, The Washington Post, South China Morning Post
Strajk w Luwrze. Gdy arcydzieła zostają bez opieki
Magda Sawczuk
Trudeau i Perry są razem. Gdy pop spotyka politykę
ANS na podst.: ansa.it, vanityfair.it, gazzetta.it, repubblica.it, lavocedinewyork.com, slastampa.it
Lifestyle/Zdrowie
Delft, miasto Vermeera. Tam kończyła się droga
Patryk K. Urbaniak
Królowe dwie: paryskiej ulicy i biseksualizmu
Leszek Turkiewicz
Jałowe dysputy. Rozmowa z KRZYSZTOFEM ŁANDĄ
Krzysztof Różycki
Niedożywienie w XXI wieku. Problem, który dotyka także bogate kraje
Andrzej Marciniak
Angorka - nie tylko dla dzieci...