Filet rybny, który można… wydrukować

Steakholder Foods, start-up z Izraela, jako pierwszy na świecie zaserwował filet rybny z drukarki 3D, powstały z laboratoryjnego mięsa ryby tropikalnej, granika. Szef firmy Arik Kaufman mówi, że to wydarzenie przełomowe dla przemysłu spożywczego.

Rys. Piotr Rajczyk

Aby stworzyć drukowany filet, start- -up połączył siły z singapurską firmą Umami Meats. Jej dyrektor i współzałożyciel Mihir Pershad opowiada, że podczas pierwszej degustacji zaprezentowano produkt laboratoryjny, który wygląda i smakuje dokładnie tak jak zwykła ryba. Hodowane w laboratorium owoce morza i mięso to prawdziwe białka, które wytwarza się przy użyciu komórek macierzystych. Mogą one zastąpić ryby poławiane w morzach oraz mięso zwierząt z gospodarstw rolnych. 

 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-06-14

(AS)