R E K L A M A
R E K L A M A

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o pieczeniu królika. Wyjdzie idealny

Królika trzeba kupować w całości, chociaż głowa na nic się nie przyda, bo to nie jest tak jak w przypadku ryby, której łba można użyć do zrobienia zupy lub przepysznego sosu. Można go piec w całości, ale najczęściej dzieli się na kawałki i dusi w żeliwnym garnku na wolnym ogniu. Bardzo powoli. To mięso musi „dojrzeć” w piekarniku czy w gotowaniu. 

Fot. Marek Brzeziński

Królika trzeba pokroić na sześć albo dziewięć kawałków. Gdyby nam się udała sztuka wykrojenia z mięsa wszystkich kości, to wtedy znakomicie nadaje się ono na pasztet. Wkładamy taki płat mięsa do ceramicznej miseczki i dodajemy nieco plastrów boczku. Chlebek – może być i taki nasączony miodem. Co do farszu, to przydaje się tu drobno posiekana szalotka, gęsta śmietana, łyżeczka obranych z płaszczyków orzeszków pistacjowych, suszona żurawina, posiekana świeża kolendra, odrobina gałki muszkatołowej. Jeszcze szczypta tymianku, pieprz cayenne albo espelette. Mieszamy wszystkie ingrediencje i połowę z tego układamy w miseczce. Przyklepujemy łyżką stołową i dokładamy pozostałą część farszu. Teraz „zamykamy” miseczkę wstążeczkami mięsa króliczego z boczkiem. Pieczemy to na parze przez dwie godziny. Potem studzimy. Świeża kolendra. I jak już zimne – to wio do lodówki, aż będzie je można kroić nożem na płaty nadające się na kromkę pysznego wiejskiego chleba. Albo na bagietki, czyli po łódzku angielki. 

Jak ciąć królika? 

Najpierw tylne nogi. Tniemy je wielkim nożem szefa, bo tak będzie łatwiej niż tym cieńszym, o ostrzu przeznaczonym do mięs. Oddzielamy tę część od reszty korpusu, a potem każdą nogę, podobnie jak w przypadku kurczaka czy kaczki, kroimy na dwa kawałki. Teraz tniemy – dwa czy trzy takie cięcia – poniżej żeber, a tę część najbliższą grzbietu tniemy na połowę. Może być nóż, a może – azjatyckim sposobem, który uważam za lepszy – tasak. Ostry tasak nie jest zły. A jak go wybrać? Nie tasak, tylko królika. 

Według wielkiego maga kuchni Joëla Robuchona powinniśmy zdecydować się na młodego osobnika. Jeśli to możliwe – najwyżej kilogram i dwieście gramów. Młode króliki mają bardziej smakowite mięso i są łatwiejsze w obróbce. Dobra tusza jest jędrna i czysta. O barwie krwistoróżowej. Ma w znakomitym stanie wątrobę i tłuszcz o bieli śniegu. Warto takiego mięsa dotknąć. Według Mistrza pod palcami powinno być jak jedwab. 

Ponoć najlepsze króliki we Francji są z Poitou i z Szampanii. Widać stamtąd pochodzą nie tylko bąbelki i świńska nóżka, ale i króliki. Warto przy tym zaznaczyć, że królik jest we Francji stawiany w tym samym szeregu co… drób, a to za sprawą mięsa. Według mnie jest ono czerwone. Francuzi uważają je jednak za białe – tak jak cielęcinę. Nie ma ono, i tutaj się zgodzimy, tego wyrazistego aromatu, jaki mają wołowina czy w jeszcze większym stopniu jagnięcina, więc ziół trzeba co niemiara. Piekarnik na 200 stopni. Oliwa do brytfanny. Mięso smarujemy grubą warstwą ostrej musztardy. Nieco masła. Tymianek. Czosnek niedźwiedzi. Pół litra białego wina. Godzina w piekarniku. Co jakiś czas polewamy mięso tym, co w brytfannie. Potem musi ono 10 minut odpoczywać. Do tego białe wytrawne wino z Langwedocji o bukiecie cytrusów. 

2023-11-15

Marek Brzeziński


Wiadomości
Rozmowa z Jolantą Kwaśniewską. „Niczego w życiu ludziom nie zazdroszczę”
Tomasz Barański
Bądź jak Bóg i stań się człowiekiem. Rozmowa z ROMANEM BIELECKIM
Tomach Zimoch
Masa krytyczna została przekroczona! Ucieczka Romanowskiego to kompromitacja
Henryk Martenka
Sprawa Ziętary. Czy Były senator RP był odpowiedzialny za jego zniknięcie?
Wojciech Nomejko
Dlaczego masło jest takie drogie?
(KGB) na podst. Radio TOK FM
Społeczeństwo
Głupota w półświatku. Przestępstwa, które nie mogły się udać
Leszek Szymowski
Ostatni spacer ze Staszkiem. Pogrzeb Stanisława Tyma
Jacek Binkowski
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Zabójcy dwóch 18-latek wpadli po 24 latach!
Michał Fajbusiewicz
Wyglądał jak uczeń wracający ze szkoły. Dalszy ciąg sprawy napadu na kurierów
Katarzyna Binkowska
Prawnik radzi. Zwrot prezentu zamówionego przez Internet
Mecenas Jan Paragraf
Świat/Peryskop
Cudne przedwojnie. Jeśli nie użyją broni atomowej, będzie dobrze
Henryk Martenka
Bhutan zmieni się nie do poznania? Gospodarka tego potrzebuje
PKU na podst.: GMC.bt, Bhutantimes.bt, Kuenselonline.com, thebhutanese.bt
Słoweńskie miasteczko chciało zyskać dzięki… Melanii Trump
ChS na podst.: www.siol.net, www.fortune.com
Egzotyczna podróż na Antarktydę. Oferta turystyczna jest szeroka
AS na podst.: cnn.com, bbc.com
Według Mroziewicza. Wigilie w tropikach
Krzysztof Mroziewicz
Lifestyle/Zdrowie
Dla niej najważniejsze są praca i role. Nigdy nie była celebrytką
Tomasz Gawiński
Swift i powrót country. Muzyczne podsumowanie roku
Grzegorz Walenda
Święta w telewizji. Co zobaczymy w TVN i Polsacie?
Plotkara
Niebezpieczna otyłość brzuszna bezpośrednio wpływa na hormony i zdrowie
A.M.
Zmiany zwyrodnieniowe w kolanach. Przyczyną nie jest wiek
Andrzej Marciniak
Angorka