R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Makaron ze szpinakiem i fetą

Wiosną i latem w mojej kuchni królują proste, szybkie i lekkie dania. Makaron z młodym szpinakiem i serem feta to mój sprawdzony sposób na obiad albo kolację. Bardzo aromatyczna potrawa z całą pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią prostotę, ale też fuzje kulinarne. Taka potrawa to... z jednej strony trochę Włochy, bo makaron, a z drugiej strony odrobina Grecji, bo feta. 

Fot. archiwum prywatne

Mało kto wie, że prawdziwy ser feta wytwarza się wyłącznie w Grecji według tradycyjnej receptury. Jego historia sięga czasów starożytnych, a pierwsze wzmianki pojawiały się już w literaturze Homera, gdzie w „Odysei” wspomniano o owczym serze przechowywanym w glinianych naczyniach. Dziś feta posiada unijny certyfikat pochodzenia, co gwarantuje jej autentyczność i niepowtarzalny smak. Jeśli wybieracie się na wakacje do Grecji, to koniecznie musicie tego sera spróbować! Warto też przywieźć ze sobą kawałek jako smaczną pamiątkę.

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-06-19

Ewa Wachowicz