R E K L A M A
R E K L A M A

Francuskie owoce morza. Bez nich nie ma wakacji

We Francji w sierpniu, gdy skończy się Tour de France, opadają emocje i dopiero wtedy zaczynają się prawdziwe wakacje. A te koniecznie kojarzą się z pysznym jedzeniem. Może lać przez cały miesiąc, ale jeśli kuchnia dopisała, to dla francuskiej rodziny jest jednoznaczne z udanym urlopem. 

Fot. Marek Brzeziński

Morze. Jedni gnają na pełne złotego piasku plaże nad Atlantykiem w rejonie Bordeaux, inni wolą kamieniste, pełne dramaturgii brzegi Bretanii, a są i tacy, którzy twierdzą, że nie ma jak Morze Śródziemne – od Nicei po francuską Katalonię, po Perpignan. Ale wszędzie na stole znajdą się owoce morza. Kraby, krewetki, langusty, omułki, ostrygi – do wyboru, do koloru. Pychota. Ale na takie wspaniałości można trafić nie tylko nad morzem, ale także… w górach. 

Ryba i dużo przypraw

Tam dostaniemy na talerzu pyszne ryby, także takie, które żyją tylko w alpejskich jeziorach. W sabaudzkiej i delfinackiej kuchni jednym ze specjałów są jedyne w swoim rodzaju kluseczki. Wydłużone. Przypominają kształtem pociski artyleryjskie. Faszerowane. I to może być zaskoczeniem. Potrzebujemy do tego białej ryby, dokładnie obranej z ości. Jeszcze dwie duże cebule. Sześć ząbków czosnku. Tymianek, listek laurowy. Szałwia, tak ceniona w kuchni francuskiej. Ale poza tym małe kosteczki boczku. Pokrojony w małe kawałki kotlet wieprzowy, bez tłuszczu. A do tego coś, co może wzbudzić u niektórych osób niechęć – świńska krew zmieszana z czerwonym winem. We francuskiej kuchni taka mieszanka jest często spotykana, na przykład gdy przygotowujemy królika. Dalej, bardziej zrozumiała dla wielu, łycha mąki i kolejna śmietany. Sól. Pieprz. Przygotowanie jest pracochłonne, bo całość powinna się marynować przez jedną dobę. Samo gotowanie, a właściwie prużenie, zajmuje półtorej godziny. Do tego najlepiej pasuje białe wino sabaudzkie. Wytrawne. Pyszny trunek. Apermont.

Migdały morza

A przecież zupę rybną przyrządzają nie tylko w Marsylii (stamtąd pochodzi ta najbardziej znana), ale także w Bretanii czy z ryb słodkowodnych w Alzacji. Nad kanałem La Manche, w Boulogne-sur-Mer można jeść ryby bez końca. Delikatnie wędzonego śledzia, węgorza – przysmak Flamandów, solę, lina, łososia czy wspomnianą zupę rybną z… kraba i oczywiście ze świeżo złowionych ryb – głównie dorady, barweny, karmazyna i witlinka. Do tego konieczne jest białe wino, szafran, pomidory, seler i zioła. Omułki, podobnie jak w innych regionach, dusi się w dużej ilości białego wina, z szalotką, pietruszką, ale można dorzucić i kolendrę. Z Belgii przywędrowała do Lille i okolic moda na podawanie omułków z frytkami. Jeśli chodzi o skorupiaki, to nie ma końca ich długa lista. „Migdały morza”, krab korsarz, którego wygląd może przerażać, bigorneau małe, czarne ślimaki żyjące przy brzegu morza. Wydobywa się je z miniaturowych skorupek igłą lub szydełkiem. Operacja przyprawiająca o obłęd graniczący z szaleństwem, bo wysupłanie ich z „mieszkanka” to niemal syzyfowa praca.

Oczywiście są i przepyszne przegrzebki, podsmażane góra półtorej minuty na patelni. Langusty i langustynki, małe małże oraz tak zwane paluszki, niezwykle zwinne stworzenia, na jakie poluje się po odpływie morza. Są podłużne, wielkości ołówka. Tak – wakacje to czas owoców morza. My sięgniemy po ślimaki morskie i omułki gotowane – jak mowa o tym wyżej – w winie i w ziołach. A do tego ryż z dużą ilością szafranu. No i białe wino. Najlepiej z winnic nad Loarą. Wytrawne. Cierpkie. 

2024-10-14

Marek Brzeziński


Wiadomości
Wojna Trumpa z BBC. Kto wygra starcie o prawdę i miliard dolarów?
KK na podst.: The Telegraph, BBC, The Guardian, The Daily Mail, The Independent, New York Times
Do aresztu. Bruksela i Budapeszt nie uratują Ziobry
Tomasz Zimoch
Trzeba mierzyć wysoko. Rozmowa z ADAMEM MAŁYSZEM
Maciej Woldan
Zarobki jak w Hollywood, kolejki jak w PRL-u!
Krzysztof Różycki
Społeczeństwo
Morderca z autogiełdy. Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat
Michał Fajbusiewicz
Co będzie, gdy nastąpi blackout? Rozmowa z NORBERTEM KOŚCIESZĄ
Krzysztof Pyzia
Jakość się zawsze obroni. Piekarnia, która podbiła całą Łódź
Krzysztof Tomaszewski
IKONOWICZ: Warto żyć
Piotr Ikonowicz
Świat/Peryskop
Europa na kroplówce Chin. Suwerenność to ziemia
Opr. (KGB) na podst. TOK FM
Kanada pęka na Zachodzie. Czy prowincja Alberta będzie 51. stanem USA?
Stanisław Stolarczyk
Upadek hegemona? Orbán walczy o polityczne przetrwanie
KK na podst.: BBC, Pester Lloyd, Reuters, New York Times, Deutsche Welle, PAP, Politico
Biznesy i posady rodziny Putina. Tak jego krewni kontrolują rosyjskie instytucje
CEZ na podst. proekt.media
Skandal na 100 milionów. Czy Zełenski przetrwa polityczne trzęsienie ziemi?
KK na podst.: Kiyv Post, BBC, Reuters, Ukrainska Pravda, Times of Israel, The Spectator, PAP
Lifestyle/Zdrowie
Zbiorowe wow! Booker Prize 2025
Agnieszka Nowak-Samengo
Złoty kibel. Gdy sztuka siada na sedesie
ANS na podst.: ilgiornaledellarte.com, repubblica.it, idealista.it, mediaset.it, ilfattoquotidiano.it
Jej styl mówił za nią. Premiera książki Michelle Obamy
ANS na podst.: corriere.it, elle.com, vanityfair.it, marieclaire.it
Start sezonu nagród. Kto je otrzyma?
Grzegorz Walenda
Moda na zdrowie nie uwzględnia jelit. Raport Genactiv ujawnia fakty
A.M.
Angorka - nie tylko dla dzieci...