R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Zupa czosnkowa w dwóch odsłonach

Czosnek to produkt, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Bardzo często gości w mojej kuchni, szczególnie jesienią, zimą i wczesną wiosną. Ze względu na walory zdrowotne zdecydowanie warto wykorzystać go, gdy zaczyna się sezon na przeziębienia. Dzisiaj mam dla Was dwie propozycje na zupę czosnkową. 

Fot. A. Chmielowski

Nie wszyscy wiedzą, że Polacy zużywają ogromne ilości czosnku w porównaniu z wieloma innymi krajami, a najczęściej korzystają z niego w formie świeżej. Nic dziwnego! Czosnek to dla mnie produkt must have w kuchni. Dodaję go niemal do wszystkiego – od sosów przez zupy aż po pieczenie. Ma charakterystyczny intensywny smak, który dodaje głębi nawet najprostszym potrawom. 

W dodatku czosnek nie tylko smakuje, lecz także działa antybakteryjnie i wspomaga układ odpornościowy. Zawiera allicynę, która ma silne właściwości anty oksydacyjne, a dodatkowo korzystnie wpływa na serce i układ krążenia. Ciekawostką jest, że w starożytnym Egipcie czosnek był tak ceniony, że jego ząbki były wręczane robotnikom jako zapłata. 

Wersja I 

Składniki: 

• 2 główki czosnku 

• 1 cebula 

• 4 ziemniaki 

• 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 

• 2 łyżki masła klarowanego 

• 11 l wywaru wołowego 

• sól 

• pieprz 

Do podania: 

• gęsta śmietana 

• świeży tymianek 

Przygotowanie: 

1. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Dodać pokrojone ziemniaki. Przyprawić papryką. Gdy się skarmelizuje, wlać wywar. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, przykryć i gotować do miękkości. 

2. Zmiksować. Doprawić solą oraz pieprzem. 

3. Nalać na talerz lub zaserwować w kubku. Podawać z kleksem śmietany i tymiankiem. 

Wersja II 

Składniki: 

• 1 l wywaru warzywnego 

• 8 ząbków czosnku 

• 100 g sera topionego 

• 1 szklanka śmietany kremówki 

• natka pietruszki 

• grzanki 

• ser parmezan 

• pieprz 

Przygotowanie: 

1. Do bulionu wrzucić pokrojony na kawałki topiony ser. Gotować, aż się rozpuści. 

2. Czosnek wycisnąć przez praskę na gazę (kwadratowe opatrunki). Rogi połączyć ze sobą i obwiązać białą bawełnianą nicią. Z takiej „sakiewki” wycisnąć cały sok do zupy, po czym wrzucić ją na chwilę do wywaru, wyjąć i ponownie wycisnąć. Czynność powtarzać do momentu, gdy całe dobro z czosnku znajdzie się w potrawie. Ręce dokładnie umyć i natrzeć cytryną. 

3. Wywar doprawić pieprzem – solić nie trzeba, bo ser topiony jest wystarczająco słony. Na końcu dodać śmietanę, hartując ją odrobiną gorącego płynu. W celu uzyskania bardziej wykwintnej wersji stosować śmietankę tortową. Schłodzoną ubić na puszystą pianę i dodać do wywaru – zupa będzie wyglądać jak cappuccino. 

4. Na talerzu posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki, która niweluje przykry zapach czosnku. Podawać z tartym parmezanem i grzankami usmażonymi na maśle. Grzanki można też ułożyć w żaroodpornych kokilkach, zalać zupą, posypać serem i zapiec w piekarniku. 

2024-09-25

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Wspominamy Janusza Glanca-Szymańskiego, wieloletniego sekretarza redakcji
Angora
Panowie, czym różni się okres od owulacji? Komentarze w internecie
Jan Rojewski
ISIS chciało zabić papieża Franciszka
(ANS) Na podst.: repubblica.it, ilpiccolo.it, corriere.it, ansa.it, ilfattoquotidiano.it, ilsole24ore.com
Społeczeństwo
Groźny kryzys w edukacji. Do 2030 roku zabraknie 44 mln nauczycieli
KK na podst.: Wall Street Journal, Bild Zeitung, BBC, UNESCO.org, Die Welt, Neue Zürcher Zeitung
Biskupi a edukacja zdrowotna. Świadomy wybór czy ideologiczny spór?
Tomasz Zimoch
Świat/Peryskop
Żółta kolejka, symbol Lizbony, wypadła z torów, zabijając 16 osób
(EW) Na podst.: Observador, Portugal Resident, BBC
„Złota era chińskiego hakowania”. zachód ostrzega przed ofensywą Pekinu
KK na podst.: Washington Post, Wall Street Journal, NBC News, New York Times, Reuters, Politico.eu
Hymny narodów świata: Oaxaca
Henryk Martenka
Masakra w Afganistanie. Zginęli pogrążeni we śnie
(KK) Na podst.: BBC, Reuters, Associated Press, The Guardian, France24
Lifestyle/Zdrowie
IMPRODROM 2025. Sceniczna naturalność i nieprzewidywalność
Serena Williams: Schudłam dzięki lekom na cukrzycę
Agnieszka Nowak-Samengo na podst. it.euronews.com, forbes.com, people.com, vanityfair.it, quotidiano.net
Nowa era w „Vogue’u”. Chloé Malle zastępuje Annę Wintour
MS na podst.: Le Figaro Madame, BBC, The New York Times
Z nici i woli. Testament Armaniego
ANS na podst.: d.repubblica.it, lespresso.it, corriere.it, libero.it, milanotoday.it, eurosport.it, oggi.it, rainews.it, sky.it, vanityfair.it
Angorka - nie tylko dla dzieci...