Fruktoza. Niebezpieczna słodycz?

Czas świeżych owoców i przetworów to także okres, w którym wiele osób skarży się na nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu trawiennego. Okazuje się, że w niektórych przypadkach może to być efekt nietolerancji fruktozy. 

Fot. Pixabay

Ten prosty cukier występuje w formie naturalnej w miodzie, owocach i warzywach. Jest też składnikiem cukru białego, czyli sacharozy, będącego podstawą większości słodyczy oraz słodkich syropów. Fruktoza charakteryzuje się najwyższym stopniem słodkości pośród wszystkich innych naturalnych węglowodanów. Występuje ona również jako wielocukier pod nazwą fruktany, np. w cebuli lub czosnku. 

Jak twierdzi mgr inż. Paula Nagel na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, „mamy dowody na to, że w przeszłości człowiek spożywał mniej niż 5 g fruktozy dziennie z owoców i miodu. Uzyskana w ten sposób energia były efektywnie zużywana i nie dochodziło do kumulacji fruktozy w organizmie”. Jednak od lat 70. ubiegłego wieku nastąpił gwałtowny wzrost spożycia cukru i syropu glukozowo- -fruktozowego (HFCS). Z danych amerykańskich wynika, że wspomniane spożycie osiągnęło tam poziom 50 – 80 g dziennie. Także przetworzona żywność, niezależnie od jej kategorii, jest odpowiedzialna za znaczący wzrost spożycia fruktozy na świecie. Uważa się, że duży wpływ miało również zwiększone spożycie napojów bezalkoholowych (tzw. soft drinków), bogatych w HFCS. 

Konsekwencją tego są różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe, z których jedną jest wspomniana nietolerancja fruktozy. Może ona występować jako zespół złego wchłaniania fruktozy, co dotyka mniej więcej 3 osób na 10. O wiele groźniejsza jest druga postać tej choroby – fruktozemia. Jest ona uwarunkowana genetycznie i może doprowadzić nawet do śmierci będącej następstwem niewydolności wątroby i nerek. Na szczęście fruktozemia występuje znacznie rzadziej i rozpoznawana jest mniej więcej u jednej na 40 tys. osób. 

Test i dieta eliminacyjna 

Okazuje się, że nauka wciąż nie znalazła jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o mechanizmy powstawania nietolerancji fruktozy. Uznaje się, że może się ona pojawić w wyniku chorób, takich jak: ostre zapalenie żołądka i jelit, celiakia czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Częściej jednak jest efektem m.in. nadmiernego spożywania produktów wysoko przetworzonych, które bardzo obciążają jelito cienkie. W efekcie zbyt duże ilości fruktozy dostają się do jelita grubego, co objawia się dokuczliwymi dolegliwościami. Chodzi tu głównie o: nudności i wymioty, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, uporczywe gazy, a nawet niedobór masy ciała i wzrostu. Choć nietolerancja fruktozy dotyka głównie niemowlęta i dzieci do 9. roku życia, to może także przydarzyć się dorosłym, zwłaszcza osobom z zespołem jelita wrażliwego (IBS). W tym przypadku nietolerancja fruktozy dotyczy co trzeciego pacjenta. Oczywiście każdy człowiek ma indywidualny próg tolerancji cukru owocowego i dlatego u kogoś wspomniane objawy mogą pojawić się już po zjedzeniu nawet niewielkiej ilości owoców, podczas gdy inni mogą pozwolić sobie na więcej. 

Jeśli odczuwamy dolegliwości po spożyciu owoców lub produktów zawierających syrop glukozowy-fruktozowy, możemy wykonać test oddechowy. Pacjentowi podaje się na czczo określoną dawkę fruktozy, a następnie mierzy się stężenie wodoru w wydychanym powietrzu. Fruktoza bowiem ulega fermentacji w jelicie grubym, w wyniku czego wytwarzają się spore ilości wodoru znajdujące ujście przez drogi oddechowe. W przypadku potwierdzenia nietolerancji fruktozy istotne jest, by informować o tym przed rozpoczęciem hospitalizacji. To niezwykle istotne, bo fruktoza stosowana jest w niektórych procedurach medycznych. Na przykład w czasie znieczulenia przed operacją podaje się dożylny wlew roztworu fruktozy. W ekstremalnej sytuacji może dojść wtedy nawet do śmierci pacjenta. 

Jak należy postępować, jeśli cierpimy na nietolerancję fruktozy? – Ponieważ fruktoza najczęściej jest dostarczana do organizmu w postaci cukru białego, pomocne zatem będzie ograniczenie w jadłospisie źródeł fruktozy ogółem, w tym cukru białego i jego zamienników, tj. syropu glukozowego czy glukozowo-fruktozowego – stwierdza mgr inż. Paula Nagel. – Warto dowiedzieć się, najlepiej z pomocą doświadczonego dietetyka, czy nasz sposób odżywiania jest zgodny z podstawowymi rekomendacjami żywieniowymi. Kolejną cenną wskazówką jest zmniejszenie ilości spożycia produktów, które zawierają fruktozę. Zaleca się ograniczenie świeżych owoców (np. jabłek, gruszek, melonów, arbuzów) oraz powstałych z nich soków owocowych, a także owoców suszonych czy miodu. 

Natomiast w przypadku fruktozemii konieczne jest całkowite wykluczenie z diety cukru owocowego, gdyż chorzy nie tolerują nawet niewielkich jego ilości. 

2023-09-08

Andrzej Marciniak


Wiadomości
Rozmowa z Rzeczniczką Praw Dziecka. Głos dzieci i młodzieży ma znaczenie
Tomasz Zimoch
Chcą zastraszyć Zachód. Coraz więcej fałszywych alarmów bombowych
PKU na podst.: FAZ, BRF.be, Le Figaro
Czekanie na wdowie renty. ZUS nie odpowiada, a projekt czeka
Na podst, tekstu Macieja Mikołajczyka
Świat się rozpada. Tej katastrofy klimatycznej możemy nie przeżyć
Na podst. tekstu Martyny Słowik
IKONOWICZ: Niebezpieczny świat Wielkiego Brata
Piotr Ikonowicz
Społeczeństwo
Naukowe przełomy Angory. Muzyka i AI dla zdrowia
Paula Roszczenko-Jasińska i Naukowy Wydział Śledczy
Zagadka kryminalna. Cenny modlitewnik
Wojciech Chądzyński
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Tragiczna miłość z zabójstwem w tle
Michał Fajbusiewicz
Starzy do szkoły. O kulturze unieważnienia i zadaniach domowych
Michał Ogórek
Kobieta cyborg i jej 52 implanty. Szaleństwo czy hobby?
AS na podst.: nypost.com, thesun.co.uk, dailymail.co.uk
Świat/Peryskop
Uprowadzone dzieci powróciły do swoich rodzin. Ile z nich nadal jest w rękach Hamasu?
Ela Sidi
Betlejem odwołuje Boże Narodzenie. Wszystko przez wojnę
AS na podst.: foxnews.com, jpost.com, christianitytoday.com, elpais.com
Metamorfosi. Ta grecka miejscowość przeżywa ciągłe kataklizmy
ChS na podst. www.dnevnik.bg
Rosja chce wybudować podwodny tunel. Oczekuje pomocy od Chin
AS na podst.: telegraph.co.uk, washingtonpost.com
Uratowano 41 robotników w Himalajach. Wiercili tunel
PKU na podst.: The Hindustan Times, India Today, The Indian Express, India TV News
Lifestyle/Zdrowie
Artyści i ich dzieła. 20. edycja Warszawskich Targów Sztuki
Tomasz Barański
„Niewierni w Paryżu”. Recenzja Skiby
Krzysztof Różycki
Andy Dust powraca do Polski. „Pomysły przychodzą znikąd”
Tomasz Gawiński
Gwiazdy w grudniu. Karnawałowe stylizacje królują na okładkach gazet
Plotkara
Sting – były członek The Police w Polsce. Będzie miał dwa przystanki
Grzegorz Walenda
Angorka