Ewa Wachowicz: Zupa śliwkowo-rabarbarowa

Są takie zupy, które smakują jedynie latem i wczesną jesienią. Mam tutaj na myśli te owocowe oraz chłodniki. Wieńcząc lato, chciałabym podzielić się z wami przepisem na oryginalną zupę śliwkowo-rabarbarową. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. 

Fot. G. Kozakiewicz

Moja mama zawsze lubiła eksperymentować w kuchni. Kiedy wnuczki były małe, musiała się bardzo starać, żeby kulinarnie im dogodzić, były bowiem typowymi niejadkami, które bardzo trudno zadowolić. Jak to zwykle w przypadku dzieci bywa, najbardziej smakowały im słodkie potrawy. Mama często przygotowywała więc naleśniki, parowce albo racuchy. Nie brakowało też zup owocowych. Latem i jesienią były to pozycje obowiązkowe. Do ich przygotowania wykorzystywała świeże sezonowe owoce. Rodzice mieli gospodarstwo, więc większość składników pochodziła prosto z ogródka. Tak więc zupy powstawały między innymi z gruszek, jabłek oraz śliwek. I to właśnie te ostatnie owoce będą grały pierwsze skrzypce w dzisiejszym przepisie. Warto włączyć je do swojego jadłospisu nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też zdrowotne. Są doskonałym źródłem witamin (między innymi: C, E i B6), a także minerałów. Zawierają na przykład magnez, potas i żelazo. Jeśli borykacie się z problemami związanymi z układem trawiennym, ich spożywanie powinno pomóc, bowiem regulują i przyśpieszają przemianę materii. Należy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że chociaż śliwki są zdrowe i bogate w błonnik, to jednocześnie są to kaloryczne owoce. Warto je jeść, ale z umiarem. Z kolei jeśli chodzi o rabarbar, to jego kwaskowaty smak dodaje zupie charakteru. Podobnie jak śliwki jest bogaty w błonnik i wspomaga trawienie. Oprócz tego zawiera duże ilości fosforu oraz potasu. Doceniany jest również ze względu na działanie przeciwzapalne. Jak sami widzicie, dzięki tym składnikom zupa owocowa nie tylko smakuje, ale też pozytywnie wpływa na zdrowie. Jeśli wasze pociechy lubią łakocie, a nie przepadają za tradycyjnymi daniami obiadowymi, poniższy przepis będzie strzałem w dziesiątkę. 

Składniki:

• 300 g śliwek węgierek
• 200 g rabarbaru
• 2 łyżki cukru
• 2 goździki
• kawałek cynamonu
• szklanka śmietany
• łyżka mąki
Do podania:
• gęsta śmietana
• pieczone śliwki
• mięta

Przygotowanie:

1. Śliwki wypestkować, rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, posłodzić, zalać wodą, dorzucić goździki i cynamon. Przykryć i ugotować do miękkości.

2. Przetrzeć ugotowane owoce przez sito (przyprawy wyrzucić). Postawić na kuchence.

3. Mąkę rozrobić w śmietanie. Zahartować. Wlać do zupy, wymieszać i zagotować.

4. Podawać na ciepło lub na zimno, z kleksem śmietany, miętą oraz kawałkami śliwek (owoce wystarczy podsuszyć w piekarniku).

2023-09-08

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Czystki ministra Macierewicza. „Armia w ruinie” cz. I
Edyta Żemła
Prof. Bralczyk: pies nie umiera, ale zdycha. Komentarze internautów
(WA)
Czekam na aresztowanie Kaczyńskiego. Rozmowa ze STEFANEM NIESIOŁOWSKIM
Krzysztof Różycki
Dlaczego Romanowski jest na wolności? Rozmowa z dr. MICHAŁEM SKWARZYŃSKIM, adwokatem
Krzysztof Różycki
Społeczeństwo
Zrobiła sobie zwykłe zdjęcie. Sztuczna inteligencja ją rozebrała
ChS na podst. BalkanInsight
W wieku 15 lat zbudował kosmiczny łazik. Teraz idzie po więcej
E.W. na podst. slaskie.eska.pl, talentopen.pl
Szwecja zabrała Polakom dzieci. Nie wiadomo, czy rodzina je odzyska
Bohdan Melka na podst. „Dzieci odebrane rodzicom i wywiezione z Polski do Szwecji”, Kanał Zero
100 lat temu na igrzyskach olimpijskich nastąpił debiut Polaków
KGB na podst.: Radio RMF FM
Niemcy o Polakach. Co internauci myślą o naszym narodzie? Część IV
E.W. na podst. forum.worldofplayers.de, de.quora.com
Świat/Peryskop
Jill Biden. Czemu pierwsza dama nie cierpi Kamali Harris?
KK na podst.: Washington Times, NYP, Vogue, The Daily Mail, The Times, The Daily Caller
Olimpijskie rendez-vous. Francja znów organizuje igrzyska
Leszek Turkiewicz
Kaja Kallas. Estońska liberałka i głowa dyplomacji unijnej
Krzysztof Mroziewicz
Kto zbuduje najdłuższy wiszący most dla pieszych? W Europie trwa wyścig
ChS na podst.: www.dailynewshungary.com, www.dolnimorava.cz
Hymny narodów świata: Górna Austria
Henryk Martenka
Lifestyle/Zdrowie
„Polacy, nic się nie stało”. Najważniejsze, abyście wyglądali z klasą
Plotkara
AI odmładza Billy’ego Joela. Artysta znów komponuje nowe utwory
Grzegorz Walenda
Florenckie Muzeum Mody. Historia krawiectwa od XVIII wieku
ANS na podst.: artribune.com, ansa.it, rainews.it, uffizi.it, panorama.it, corriere.it
Klątwa Beverly Hills 90210. Kolejna gwiazda przedwcześnie zmarła
ANS na podst.: repubblica.it, ilsole24ore.com, ilmessaggero.it, corrieredellosport.it, lastampa.it, gazzetta.it
Hiszpanie po raz czwarty mistrzami. Jakie pieniądze idą za zwycięstwem?
Maciej Woldan
Angorka