Ewa Wachowicz: Zupa śliwkowo-rabarbarowa

Są takie zupy, które smakują jedynie latem i wczesną jesienią. Mam tutaj na myśli te owocowe oraz chłodniki. Wieńcząc lato, chciałabym podzielić się z wami przepisem na oryginalną zupę śliwkowo-rabarbarową. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. 

Fot. G. Kozakiewicz

Moja mama zawsze lubiła eksperymentować w kuchni. Kiedy wnuczki były małe, musiała się bardzo starać, żeby kulinarnie im dogodzić, były bowiem typowymi niejadkami, które bardzo trudno zadowolić. Jak to zwykle w przypadku dzieci bywa, najbardziej smakowały im słodkie potrawy. Mama często przygotowywała więc naleśniki, parowce albo racuchy. Nie brakowało też zup owocowych. Latem i jesienią były to pozycje obowiązkowe. Do ich przygotowania wykorzystywała świeże sezonowe owoce. Rodzice mieli gospodarstwo, więc większość składników pochodziła prosto z ogródka. Tak więc zupy powstawały między innymi z gruszek, jabłek oraz śliwek. I to właśnie te ostatnie owoce będą grały pierwsze skrzypce w dzisiejszym przepisie. Warto włączyć je do swojego jadłospisu nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też zdrowotne. Są doskonałym źródłem witamin (między innymi: C, E i B6), a także minerałów. Zawierają na przykład magnez, potas i żelazo. Jeśli borykacie się z problemami związanymi z układem trawiennym, ich spożywanie powinno pomóc, bowiem regulują i przyśpieszają przemianę materii. Należy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że chociaż śliwki są zdrowe i bogate w błonnik, to jednocześnie są to kaloryczne owoce. Warto je jeść, ale z umiarem. Z kolei jeśli chodzi o rabarbar, to jego kwaskowaty smak dodaje zupie charakteru. Podobnie jak śliwki jest bogaty w błonnik i wspomaga trawienie. Oprócz tego zawiera duże ilości fosforu oraz potasu. Doceniany jest również ze względu na działanie przeciwzapalne. Jak sami widzicie, dzięki tym składnikom zupa owocowa nie tylko smakuje, ale też pozytywnie wpływa na zdrowie. Jeśli wasze pociechy lubią łakocie, a nie przepadają za tradycyjnymi daniami obiadowymi, poniższy przepis będzie strzałem w dziesiątkę. 

Składniki:

• 300 g śliwek węgierek
• 200 g rabarbaru
• 2 łyżki cukru
• 2 goździki
• kawałek cynamonu
• szklanka śmietany
• łyżka mąki
Do podania:
• gęsta śmietana
• pieczone śliwki
• mięta

Przygotowanie:

1. Śliwki wypestkować, rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, posłodzić, zalać wodą, dorzucić goździki i cynamon. Przykryć i ugotować do miękkości.

2. Przetrzeć ugotowane owoce przez sito (przyprawy wyrzucić). Postawić na kuchence.

3. Mąkę rozrobić w śmietanie. Zahartować. Wlać do zupy, wymieszać i zagotować.

4. Podawać na ciepło lub na zimno, z kleksem śmietany, miętą oraz kawałkami śliwek (owoce wystarczy podsuszyć w piekarniku).

2023-09-08

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Ksucie w Ksanach [REPORTAŻ ANGORY]
Wojciech Barczak
Spór o Polskę. Rozmowa z prof. RYSZARDEM PIOTROWSKIM, konstytucjonalistą Uniwersytetu Warszawskiego
Krzysztof Różycki
Radio TOK FM bez nałożonej kary. Sprawa krytyki podręcznika „HiT”
Marek Palczewski
Marcin Romanowski i Mariusz Błaszczak. Posłowie bez immunitetu
AB Na podst.: Interii, WP.PL, TVN24
Boeing przyzna się do oszustw. Dzięki temu uniknie procesu karnego
KK na podst.: Washington Post, New York Times, USA Today, BBC, Associated Press
Społeczeństwo
Zwolnienia lekarskie po nowemu. Zmiany w L4
KGB na podst. TOK FM
GOPS się pomylił i wypłacał nienależne świadczenie. Teraz każe je spłacić
Wojciech Barczak na podst. Ewa Młodziankowska. „Wytknęła urzędnikom błąd” – Interwencja, Polsat
Świat/Peryskop
Prezydent Liberii zredukuje swoją wypłatę. Dla dobra kraju
JP na podst.: The Analyst (Liberia), BBC, Liberian Observer, allAfrica.com, africanews.com
Bajeczne, hinduskie megawesele. Uroczystość trwała miesiącami
KK na podst.: BBC, Hindustan Times, CNN, Times of India, Vogue, The Economic Times, The Daily Mail
Hymny narodów świata: Dolna Austria
Henryk Martenka
Lotnisko im. Berlusconiego. Włochom kojarzy się to jednoznacznie
ANS na podst.: ansa.it, repubblica.it, corriere.it, vanityfair.it, avvenire.it
Norweska armia ma wyszkolone psy, które znają nawet język rosyjski
Zbigniew Kuczyński
Lifestyle/Zdrowie
Robert Gonera wrócił do życia publicznego. „Prasa mnie skasowała”
Tomasz Gawiński
Objaw Raynauda. Palce ostrzegają przed chorobą
A.M.
Jadwiga Jankowska-Cieślak. Żyje według własnych zasad i jest jej z tym dobrze
Na podst. tekstu Krystyny Pytlakowskiej
Zwierzę ma świadomość. O inteligencji poszczególnych zwierząt
E.W. na podst. Katarzyna Burda. „Świadome istnienie szczura” „Newsweek” nr 28/2024
Angorka