R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Śledzie z myślą nie tylko o ostatkach

Śledzie to jedne z najpopularniejszych polskich ryb. Niestety, jadamy je zbyt rzadko. Warto to zmienić, ponieważ są bardzo zdrowe. Dzisiaj przygotowałam dla Was dwa szybkie i proste przepisy na śledzie w śmietanie oraz z rodzynkami. 

Fot. archiwum domowe

Jak wiecie, ryby są zdrowe i warto włączyć je do swojego jadłospisu. Nie wszyscy lubią ich smak, ale istnieje wiele przepisów, które są w stanie zachęcić do ich jedzenia. Śledzie są popularne w naszym kraju, da się je kupić w większości sklepów. Dostępne są surowe, wędzone, solone, w occie… Ich mięso zawiera białko, ale też wapń, fosfor i żelazo. Regularne jedzenie śledzi wpływa na zwiększenie odporności, a ponadto obniża poziom cholesterolu. Są bogate w kwasy omega-3, które pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie. Kiedy za oknami szaro i zimno, często czujemy się przygnębieni. Warto więc sięgać po potrawy, które zarówno smakują, jak i pozytywnie wpływają na nasz nastrój. Jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju eksperymentów kulinarnych. W związku z tym, by do jedzenia śledzi zachęcić bliskich, którzy do tej pory za nimi nie przepadali, przygotowuję ich rozmaite wersje. Z Wami dzielę się prostymi recepturami na śledzie w śmietanie i z dodatkiem rodzynek – gratka dla tych, którzy lubią słodki posmak. 

Śledzie w śmietanie 

Składniki: 

• 500 g śledzi solonych 

• 2 cebule 

• sok z cytryny 

• winne jabłko 

• szklanka kwaśnej śmietany 

• szczypta soli 

• szczypta pieprzu 

• szczypta cukru 

• pęczek natki pietruszki 

• woda i mleko do namoczenia 

Przygotowanie: 

1. Śledzie moczyć przez kilka godzin w wodzie, obrać ze skóry, zalać mlekiem i odstawić na godzinę. 

2. Cebulę pokroić w półplasterki. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. 

3. Ryby osuszyć, obłożyć cebulą i jabłkiem. Śmietanę doprawić szczyptą soli, pieprzem i cukrem. Zalać śledzie. 

4. Udekorować posiekaną natką pietruszki. 

Śledzie z rodzynkami 

Składniki: 

• 500 g śledzi w occie 

• 50 ml oleju 

• 3 cebule 

• 100 g rodzynek 

• 2 łyżki przecieru pomidorowego 

• sól, pieprz 

• cukier trzcinowy 

• 1/2 szklanki wody 

Przygotowanie: 

1. Na patelnię wlać olej i wrzucić cebule pokrojone w grubą kostkę. Cebula nie powinna się przyrumienić, lecz udusić (w trakcie smażenia można podlać ją wodą).

2. Namoczone wcześniej rodzynki dodać do cebuli. Dusić jeszcze przez chwilę. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wystudzić.

3. Śledzie obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Delikatnie połączyć z zawartością patelni. Sprawdzić smak i jeśli trzeba – doprawić. Wstawić do lodówki.

2024-02-12

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Scheda po marszałku. Akcja ewakuacja
4bs
Rząd na półmetku. Koalicja bez efektu „wow”
Jan Rojewski
Generałowie w Quantico. Witamy w Departamencie Wojny
EW n475a podst.: Federal News Network, The Atlantic, war.gov – Departament Wojny USA
Petru rozpoczyna walkę. Polska 2050 potrzebuje nowego impulsu
Wojciech Biegański.
Ekspert: Cyberataki to już codzienność
Tomasz Barański
Społeczeństwo
Nie zakaz, lecz zachęta! Elektromobilność może się przyjąć
Opr. (KGB) na podst. RMF FM
Drop-out, czyli prawie magister. Młodzi często rezygnują ze studiów
E.W. na podst. Adam Grzeszak „Studenci chwilowi”. „Polityka” nr 40/2025
Prawnik ujawnia szczegóły swojego długoletniego pobytu w areszcie
Krzysztof Różycki
Zmierzch legendy. Sprawa „Oczka”
Leszek Szymowski
IKONOWICZ: Czyściciele działają nielegalnie
Piotr Ikonowicz
Świat/Peryskop
W drodze na północ. Przez Bałtyk do kraju reniferów
Patryk K. Urbaniak
Wielki książę Henryk abdykuje. Wilhelm nowym monarchą Luksemburga
ANS na podst.: lastampa.it, corriere.it, repubblica.it, vanityfair.it
Afera w legendarnym „Caffè Greco”. Kawiarnia pod lupą policji
ANS na podst.: repubblica.it, artribune.com, romatoday.it
Margherita Ciarletta. Ostatnia strażniczka tradycji z Abruzji
ANS na podst.: visitscanno.com, portalecultura.egov.regione.abruzzo.it, infomedianews.com, blog.andrearontini.it, ansa.it, abruzzoforteegentile.altervista.org
Lifestyle/Zdrowie
Uduchowiona Madonna, czyli „Madame X”
Grzegorz Walenda
Katarzyna Dziewiątkowska zadebiutowała mając 14 lat. Tak dziś wygląda jej życie
Tomasz Gawiński
To nie jest kraj dla starych ludzi. Pacjent, który czekał.
Krzysztof Różycki
Widzieć jak najdłużej. Choroby siatkówki w Polsce
A.M.
Angorka - nie tylko dla dzieci...