R E K L A M A
R E K L A M A

Fish and chips. Angielski specjał po bretońsku

Fish and chips to flagowy okręt angielskiej sztuki kulinarnej, bo nie brytyjskiej, gdyż wtedy powinniśmy wspomnieć o szkockich specjałach, jak faszerowany żołądek barani czy wspaniale przyrządzany łosoś, o kuchni irlandzkiej czy walijskiej. Bo tam przecież nie tylko pięknie śpiewają, grają w rugby, ale i doskonale gotują. A zatem ryba z frytkami po bretońsku, czyli także na celtycką modłę. W końcu w Loriencie, w Bretanii, przez dziesięć dni lata rozbrzmiewają rytmy z Wysp i maszerują przy dźwiękach dud Szkoci w spódniczkach. 

Fot. Pixabay

Fish and chips uchodzi za potrawę narodową Zjednoczonego Królestwa, a narodziła się ona w XIX wieku, w latach 60. tegoż stulecia. Ryba to zwykle dorsz, do niej podawane są chips, czyli frytki, a w jedno i drugie możemy się zaopatrzyć w chippy, jak w brytyjskim slangu nazywa się budkę ze smażoną rybą i frytkami.

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-10-20

Marek Brzeziński