R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Schab zapiekany z jabłkami

Schab to jedno z najpopularniejszych mięs w polskiej kuchni. Zwykle podajemy je w formie kotletów. Doskonałą potrawą jest schab zapiekany z jabłkami – to aromatyczne danie, które dzięki połączeniu delikatnej słodyczy jabłek z wyrazistym mięsem potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dzisiaj podzielę się przepisem na tę potrawę. 

Fot. archiwum domowe

Schab od dawna jest bazą wielu tradycyjnych dań w polskiej kuchni, a jego uniwersalność sprawia, że cieszy się nieustającą popularnością. W Polsce schabowy zaczął pojawiać się masowo dopiero w XIX wieku, częściowo pod wpływem austriackiego Wiener Schnitzla, jednak adaptacja i sposób przygotowania stały się unikatowo polskie. W okresie PRL kotlet schabowy był nie tylko głównym daniem niedzielnych obiadów, ale też symbolem pewnego luksusu – mięso było deficytowe i trudno dostępne, a panierowany plasterek schabu dostarczał „satysfakcji” na talerzu. Ciekawym faktem jest, że w czasach kryzysu często używano mleka zamiast jajek do panierowania, co było sprytnym sposobem na obejście braku składników. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-10-29

Ewa Wachowicz