Więcej warzyw, mniej mięsa. Tak pokonasz stan zapalny w organizmie

Rozmowa z Klaudią Wiśniewską, dietetyczką kliniczną z Centrum Terapii Dietetycznej SPOT.

Fot. Pixabay

– W 2009 roku po raz pierwszy opisano tzw. indeks prozapalności diety (DII). W jakim stopniu jest on przydatny dla przeciętnego człowieka? 

– To dość specyficzna skala określająca to, w jaki sposób różne produkty spożywcze mogą wpływać na stan zapalny w organizmie, wyciszać go bądź też zaostrzać. I dzięki temu można wskazać, co będzie korzystne dla danej osoby, a czego raczej powinna ona unikać. 

– Czy na podstawie tego indeksu opracowuje się dietę przeciwzapalną?

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2024-11-18

A.M.