R E K L A M A
R E K L A M A

Wołowina i Burgundia. Sekrety idealnego przygotowania mięsa

Ten region Francji kojarzy się z jednym rodzajem wołowiny – boeuf bour guignon. Nie wierzcie kucharzom, którzy twierdzą, że są w stanie przygotować tę potrawę w 45 minut. To musi być marynowane w litrze czerwonego wina co najmniej przez dobę. Z ziołami. I wtedy macie na stole prawdziwy okręt flagowy tej kuchni, ale dzisiaj sięgniemy do innych form przygotowania wołowiny.

Wykwintne danie, które każdy z nas może przygotować samodzielnie w domu. /Fot. Marek Brzeziński

W średniowieczu trudno było sobie wyobrazić nadejście wiosny bez procesji, bo inaczej tego się nie da nazwać, tradycyjnie obchodzono w ten sposób święto cielaka, którego tryumfalnie niosła cała wioska. Po drugiej wojnie światowej mawiano we Francji, że człowiek nie „zarabia na chleb”, ale „zarabia na stek”. To dzisiaj najdroższe mięso we Francji. Wołowina. Tutaj nawet hoduje się legendarną „wołowinę z Kobe”. To najdroższy gatunek tego mięsa na świecie. Hamburger z tej wołowiny – Wagyu – z truflami potrafi kosztować cztery tysiące euro i wcale nie brakuje na niego chętnych.

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-03-10

Marek Brzeziński