Wykazują duże różnice w wyglądzie owoców, strukturze miąższu oraz w smaku. Smakowe i zdrowotne walory melona doceniano już w starożytności. W Polsce, choć same owoce można kupić bez problemu, uprawia się je raczej rzadko. Być może wynika to z dużej wrażliwości melonów na wahania temperatury. Bogactwo witamin (przede wszystkim A i C oraz witamin z grupy B), a także koniecznych dla zdrowia mikro- i makroelementów sprawia, że melony są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Obniżają ciśnienie krwi, zapobiegając chorobom układu krążenia. Poprawiają wzrok, cerę, stan włosów oraz paznokci. Oczyszczają także organizm z toksyn i nadmiaru wody, dzięki czemu łatwiej zwalczyć zbędne kilogramy i cellulit. Melony zapobiegają także stanom depresyjnym i tworzeniu się nowotworów, a ponadto wzmacniają pamięć i inne funkcje poznawcze naszego mózgu. Warto jeść je latem – dzięki nim nasza opalenizna dłużej się utrzyma.
Za pierwotne stanowisko melona uważana jest Afryka. Badania genetyczne owoców dowodzą, że zaczął on być uprawiany w Egipcie około 3 tys. lat temu. Z Afryki przedostał się na Bliski Wschód oraz do Azji. Do Europy trafił dzięki misjonarzom, którzy przetransportowali nasiona tych owoców do Włoch. W Polsce natomiast pojawił się koło XVII wieku na dworach szlachciców.
Melony świetnie nadają się do uzupełnienia diety osób odchudzających się. Ze względu na swój smak są bowiem doskonałym substytutem słodyczy. Sprawdzą się więc jako składnik lodów, sałatek owocowych,
deserów, ciast oraz shake’ów. Świetnie także pasują do dań mięsnych, podkreślając ich smak. Całkiem nieźle sprawdzają się również jako kosmetyk. Żele pod prysznic, mydełka, maseczki, mleczka oraz toniki na bazie melonów od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Dzieje się tak z powodu ujędrniających
właściwości tego owocu.
Cena melona w zależności od jego odmiany waha się od 4 do 10 złotych za sztukę.