Mąka ze świerszczy. Nowy produkt spożywczy

Od 24 stycznia mąka ze świerszczy stała się legalnym składnikiem jedzenia sprzedawanego w Unii Europejskiej.

Mąka ze świerszczy może zastąpić tradycyjną mąkę, ale tylko w pewnym zakresie. Przykładowo upieczenie ciasta z takiej mąki raczej się nie uda / fot. Wikimedia

Na taki werdykt wietnamski producent owej mąki czekał 3,5 roku. Teraz może stosować ją przez 5 lat, jednak tylko wedle ścisłych zasad wskazanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Wśród dań i przekąsek, które mogą mieć w składzie sproszkowane świerszcze, znalazły się m.in.: batony zbożowe, pieczywo, sosy, zupy, wyroby czekoladowe i mięsne. Dopuszczalna ilość „świerszczowej mąki”  jest często bardzo niewielka, np. w zbożowych batonikach może być jej zaledwie 3 g na 100 g całego produktu.

2023-03-10

H.J. opr. na podst. www.dzienniknaukowy.pl