Na taki werdykt wietnamski producent owej mąki czekał 3,5 roku. Teraz może stosować ją przez 5 lat, jednak tylko wedle ścisłych zasad wskazanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Wśród dań i przekąsek, które mogą mieć w składzie sproszkowane świerszcze, znalazły się m.in.: batony zbożowe, pieczywo, sosy, zupy, wyroby czekoladowe i mięsne. Dopuszczalna ilość „świerszczowej mąki” jest często bardzo niewielka, np. w zbożowych batonikach może być jej zaledwie 3 g na 100 g całego produktu.
Mąka ze świerszczy. Nowy produkt spożywczy
Od 24 stycznia mąka ze świerszczy stała się legalnym składnikiem jedzenia sprzedawanego w Unii Europejskiej.
Wiadomości
Praca agenta w Polsce. Małe zarobki i poczucie patriotyzmu
Na podst. tekstu Konrada Oprzędka
Czy Kaczyński to szef mafii? Senator Kamiński o partii PiS
Na podst. tekstu Tomasza Weryńskiego
Wygrał w sądzie miliony. Czy państwo mu je odbierze?
(Toga)
Jego złapanie zajęło polskiemu wymiarowi sprawiedliwości 19 lat
Leszek Szymowski
Społeczeństwo
IKONOWICZ: Uwaga, kradną
Piotr Ikonowicz
Ich życie i puszcza. Simona Kossak i Lech Wilczek
Henryk Martenka
Świat/Peryskop
Hymny narodów świata: Kantabria
Henryk Martenka
Narodziny gwiazdy. Od aktora do prezydenta Ukrainy
Henryk Martenka
Lifestyle/Zdrowie
Słońce a czerniak. Jak rozsądnie korzystać z lata?
Andrzej Marciniak
Opalanie się nie jest zdrowe. Pamiętaj o tych 10 punktach
A.M.
Muzyka Chopina jak Formuła 1. Rozmowa z LENĄ LEDOFF
Agnieszka Pacho
Hipoksja, czyli organizm na tlenowym głodzie. Profesor rozwiewa wątpliwości
Andrzej Marciniak
Angorka