Na taki werdykt wietnamski producent owej mąki czekał 3,5 roku. Teraz może stosować ją przez 5 lat, jednak tylko wedle ścisłych zasad wskazanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Wśród dań i przekąsek, które mogą mieć w składzie sproszkowane świerszcze, znalazły się m.in.: batony zbożowe, pieczywo, sosy, zupy, wyroby czekoladowe i mięsne. Dopuszczalna ilość „świerszczowej mąki” jest często bardzo niewielka, np. w zbożowych batonikach może być jej zaledwie 3 g na 100 g całego produktu.
Mąka ze świerszczy. Nowy produkt spożywczy
Od 24 stycznia mąka ze świerszczy stała się legalnym składnikiem jedzenia sprzedawanego w Unii Europejskiej.


Wiadomości
Sędzia Manowska i „giertychówki”. Komentarze w internecie
Jan Rojewski
Polska na razie nie jest celem terrorystów. Gen. Polko o największych zagrożeniach
K.R.
Dziennikarze mogą poczuć ucisk PiS. Brzytwą po mediach
Marek Palczewski
Społeczeństwo
Wakacje Polaków. Jakie miejsca odwiedzają najcześciej?
Opr. (KGB) na podst. Radio Zet
Świat/Peryskop
Iran uran. Według Mroziewicza
Krzysztof Mroziewicz
Pakistańska codzienność. Bez klimatyzacji, bez lęku, z wiarą w los
Marek Berowski
Kosztowne spotkanie paktu. Korzyści dla Niderlandów
(PKU) Na podst.: FAZ, defensie.nl
Lifestyle/Zdrowie
Jeff Bezos i Lauren Sánchez wzięli ślub w Wenecji
HM na podst.: New York Post, CNN, USA Today, AP, People
Eksperci alarmują: dostęp do diagnostyki molekularnej jest kluczowy
A.M.
Polacy stawiają na aktywny wypoczynek. Spacer i rower zamiast leżaka
A.M.
Angorka - nie tylko dla dzieci...