R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Kotlety ziemniaczane z kaszanką

W Polsce bardzo często marnujemy żywność. Ja pochodzę z domu, w którym wykorzystywało się wszystkie resztki. Po obiedzie zwykle zostają ziemniaki i to właśnie na nich chciałabym się dzisiaj skupić. Nie wyrzucajcie ich do śmieci! Można z nich wyczarować bardzo smaczne potrawy. Tym razem podzielę się przepisem na kotlety ziemniaczane z kaszanką.

Fot. G. Kozakiewicz

Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych produktów w polskiej kuchni. Można z nich zrobić przeróżne dania, między innymi kluski śląskie, kotlety albo zapiekanki. Oczywiście najczęściej traktujemy je jako dodatek do obiadu i serwujemy w różnych formach. Ziemniaki gotowane, purée lub frytki – to tylko niektóre z nich. Zwykle przygotowujemy ich więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść. Zwróćmy jednak uwagę, żeby zachować resztki i wykorzystać w celu prawdziwego kulinarnego recyklingu! Gotowane ziemniaki to gotowy produkt do ponownego wykorzystania. Pamiętam czas, kiedy moja córka była małą dziewczynką i jadła tylko niektóre potrawy. Na szczęście bardzo lubiła ziemniaki. Zwykłam więc przygotowywać sznycle ziemniaczane, a w środku „przemycałam” rybę, za którą Ola nie przepadała. Często słyszę opinie, że ziemniaki są niezdrowe i kaloryczne. Nie zgadzam się z tym. Jedzone w rozsądnych ilościach są doskonałym uzupełnieniem zbilansowanej diety. Ziemniaki to doskonałe źródło białka, witamin i minerałów. 

Dzisiejszą propozycją będą wyżej wspomniane kotlety ziemniaczane z oryginalnym nadzieniem – kaszanką. Można podawać je z dowolną surówką, kiszoną kapustą lub ogórkami kiszonymi, ale dobrze też wzbogacić je o jajko poszetowe. Jak je przygotować? Do gotującej się wody wlać ocet (dwie łyżki 10-proc. octu spirytusowego na litr wody) i zostawić na małym ogniu. Do miski wbić jajko. Mieszając łyżką wodę w garnku, zrobić wir i na jego środek wlać jajko. Gotować około dwóch minut (każde osobno), tak aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Ugotowane jajko wyciągnąć, zanurzyć w wodzie (zmyć ocet) i osuszyć na ręczniku papierowym. 

Moi drodzy, zawsze będę zwracała uwagę na to, by nie marnować żywności. Zwłaszcza że z resztek można przyrządzić wiele smacznych potraw. Szczerze wierzę i mam nadzieję, że wykorzystacie poniższy przepis i podzielicie się nim z bliskimi. 

Składniki: 

• 1 kg gotowanych ziemniaków 

• 1 szklanki mąki ziemniaczanej 

• 1 jajko 

• sól 

• 1 mała cebula 

• 1 łyżeczka masła klarowanego 

• 300 g kaszanki 

• pieprz 

• jajko do panierowania 

• płatki kukurydziane lub bułka tarta 

• masło klarowane do smażenia 

Do podania: 

• jajka poszetowe 

• ogórki kiszone 

Przygotowanie: 

1. Masło klarowane rozgrzać na patelni i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać kaszankę i dobrze podsmażyć. W razie potrzeby przyprawić do smaku solą i pieprzem. 

2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz jajko i dokładnie wyrobić. Uformować kotlety, wkładając do środka trochę kaszanki (najlepiej wziąć porcję masy, rozpłaszczyć, nałożyć farsz, przykryć drugim kawałkiem i skleić). 

3. Opanierować w jajku i bułce tartej lub w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Usmażyć na klarowanym maśle. 

4. Podawać z jajkiem poszetowym i ogórkiem kiszonym. 

2023-11-15

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Dlaczego wyborcy nie wiedzą, jak głosować [FELIETON OGÓRKA]
Michał Ogórek
Zagraniczna prasa pisze o Nawrockim. Nacjonalista i eurosceptyk?
PKU
42 złote na minutę. Stanowski dobrze zarobił na wyborach
Bohdan Melka na podst. „Jak Stanowski zbił fortunę na wyborach i ile naprawdę zarobił”, Kanał Biznesowy
Wieczór wyborczy Rafała Trzaskowskiego. Twarde zderzenie z rzeczywistością
Tomasz Gawiński
Społeczeństwo
Gdzie płacą policjantom najwięcej, gdzie najmniej?
(AS) Na podst.: euronews.com, cbc.ca
Krakowianie w Warszawie wyjdą na dwór. Frekwencyjne zakłady
Wojciech Barczak
IKONOWICZ: Biznes może kraść bezkarnie
Piotr Ikonowicz
Dziennik pokładowy podróży w miejscu. „Kieszonkowa metropolia” Tabaczyńskiego
Henryk Martenka
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Nikt nie wierzy, że zaginęła
Michał Fajbusiewicz
Świat/Peryskop
Dzień z życia w piekle pracy – szokujące nagranie z Japonii porusza świat
AS na podst.: news.com.au, hindustantimes.com, bbc.com
Hymny narodów świata: Thurgau
Henryk Martenka
Egejska perła. Opowieść o Izmirze
Marcelina Szumer-Brysz
Lifestyle/Zdrowie
Polak w kosmosie. Co o locie myśli jego żona?
(KGB) na podst. Radio TOK FM
Rowerem przez puszczę. Rozmowa z JOANNĄ BALAWAJDER
Tomasz Zimoch
WF ma znaczenie. Jak szkolne zajęcia wpływają na dorosłe życie?
A.M.
Gluten i celiakia. Czy każdy powinien unikać chleba?
Andrzej Marciniak
Goldenmark. Złoto prawie na każdą kieszeń
Krzysztof Tomaszewski
Angorka - nie tylko dla dzieci...