R E K L A M A
R E K L A M A

Syndrom poszpitalny. Dieta szpitalna zamiast leczyć, pogarsza stan pacjentów

Rozmowa z dr hab. n. med. Dorotą Mańkowską-Wierzbicką, prezesem Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).

Fot. Pixabay

– Jeśli musimy poddać się hospitalizacji, to wierzymy, że służyć ona będzie naszemu zdrowiu i nas wzmocni. Jednakże czy rzeczywiście wracamy do domu silniejsi? 

– Prawdopodobnie nie. Większość pacjentów wraca z reguły bardziej osłabiona niż przed hospitalizacją. Przyjmuje się, że zaledwie 15 proc. pacjentów opuszcza szpital w dobrej formie, bez oznak niedożywienia. Wpływ na to ma wiele czynników, głównie rodzaj choroby, obciążenie badaniami diagnostycznymi czy ogólny wyjściowy stan pacjenta. Choć hospitalizacja może i powinna przynieść wymierne korzyści, to nie można także zapominać o jej negatywnym wpływie na ogólny stan zdrowia pacjentów. 

– Często słyszy się o syndromie poszpitalnym. Co to takiego? 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-10-18

Andrzej Marciniak