R E K L A M A
R E K L A M A

Kura i Normandia. Niezwykła podróż kulinarna

To kraina mleka, pysznych serów, calvadosu i jabłkowego cienkusza, czyli cydru. Ale nie tylko. To jest ten zakątek Francji, z którego legendarny Wilhelm zwany Bękartem wyruszył na podbój Anglii i zdobył ją po krwawej bitwie pod Hastings. Ów władca urodzony w zamku w Falaise życie miał niesłychanie burzliwe, a był nieślubnym synem księcia Normandii Roberta I Wspaniałego, którego nazywali Diabłem, i prawdopodobnie córki grabarza z Falaise. Zatem ten zakątek Francji obfituje w przepyszne jadło. 

Fot. Marek Brzeziński

Normandia to są plaże od Dieppe, wzdłuż kanału La Manche, aż po ujście Loary. To kraina przednich owoców morza i nie tylko, bo też niezwykle smacznych owoców, przede wszystkim jabłek, ale także serów, śmietany, ponoć najlepszego mleka w całej Francji i legendarnego masła z Isigny. To kraina ciągnących się kilometrami sadów. Jabłonie kwitną na wiosnę, a potem buzują pszczołami raczącymi się ambrozją nektaru. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-09-08

Marek Brzeziński