Jemy mniej, lecz nie chudniemy. Dlaczego?

Drożyzna bije po kieszeni głównie najuboższych, zmuszając ich do kupowania tego, co tanie, sycące i niekoniecznie zdrowe. Według Głównego Urzędu Statystycznego od 2010 do 2021 roku Polacy zmniejszyli zakupy większości artykułów spożywczych.

Fot. PxHere

 Miesięczną konsumpcję chleba ograniczyliśmy z 7,01 kg na osobę do 5,17 kg. Spożycie mięsa zmniejszyliśmy o 0,6 kg, warzyw aż o 2,52 kg. We wspomnianym okresie z miesięcznej diety wykreśliliśmy też statystycznie dwa jaja, ponad pół litra mleka i 170 g ryb. Odstawiamy nawet czekolady i wyroby cukiernicze, bo i tu nastąpił spadek konsumpcji z 1,76 do 1,65 kg miesięcznie. Kupujemy za to więcej wody mineralnej i owoców.

 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-07-03

E.W. na podst.: Marek Rabij. „Epidemia otyłości”. „Tygodnik Powszechny” nr 27/2023