R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Jajka w sosie szczawiowym

Szczaw to roślina, którą w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów: dusić na maśle, gotować czy też jeść na surowo. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na sos szczawiowy, który doskonale komponuje się z jajkami na twardo. 

Fot. archiwum prywatne

Zupa szczawiowa – to zwykle jako pierwsze przychodzi nam na myśl, kiedy mówimy o tej roślinie. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że opcji na jej kulinarne wykorzystanie jest zdecydowanie więcej. I naprawdę warto to zrobić! Dlaczego? Głównie ze względu na to, że szczaw jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Wiecie, że wykorzystuje się go w medycynie naturalnej? Ta roślina o charakterystycznym kwaśnym smaku od wieków znajduje zastosowanie jako remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Jej liście i korzenie są bogate w witaminy: A, C, K oraz minerały, takie jak żelazo i magnez, co czyni ją ważnym składnikiem wielu terapii. Ceniona jest jednak głównie za swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Liście szczawiu można stosować w formie okładów na rany i oparzenia – wspomagają gojenie i zmniejszają ryzyko infekcji. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C napar ze szczawiu może wzmacniać odporność i przeciwdziałać przeziębieniom. To jednak nie koniec – nawet korzeń tej rośliny pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Wspomaga bowiem trawienie dzięki zawartym w nim substancjom, które pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. Jak sami widzicie, roślina jest naprawdę zdrowa i warto włączyć ją do swojej diety.

Należy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że zawiera ona kwas szczawiowy, który w nadmiarze może być szkodliwy dla zdrowia, zwłaszcza dla osób z chorymi nerkami. Nie obawiajcie się jednak – jeśli od czasu do czasu przygotujecie potrawę ze szczawiem, to z pewnością nic złego się nie stanie. Wręcz przeciwnie. Zachęcam też do wykorzystania go właśnie teraz, bo nie tylko doskonale smakuje, ale w jego liściach znajduje się mniej kwasu, co jest korzystniejsze dla zdrowia. Podobnie jak moi domownicy uwielbiam szczaw i kiedy tylko sezon się zbliża, wymyślam różne przepisy i włączam go do naszej diety. Jak już wspomniałam, poniżej przepis na jajka w sosie szczawiowym. Smacznego!

Składniki:

• jajka

• pęczek liści szczawiu

• 200 g jogurtu

• ząbek czosnku

• 3 łyżki majonezu

• łyżka musztardy

• sól

• pieprz

• szczypior

Przygotowanie:

1. Jajka ugotować na twardo.

2. Szczaw umyć i osuszyć. Do miksera wrzucić szczaw, czosnek, dodać jogurt, majonez i musztardę, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

3. Na talerz nałożyć sos, a na nim położyć połówki jajek. Przyprawić solą i pieprzem oraz obficie posypać szczypiorem. 

2024-05-27

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Pod naszym patronatem. „Kredką i Piórem” sukcesem nastolatków
H.J.
Ambasador plus jeden. Brzezinski i Leonowicz, czyli „power couple”
Henryk Martenka
Wojna dronów. Ukraina tworzy własny arsenał w domowych warsztatach
AS na podst.: bbc.com, dw.com
Rząd na smyczy prezydenta. Kryptowaluty i psy tematem politycznych sporów
4bs
Okno na media. Wielki rozbrat Karnowskich
Andrzej Maślankiewicz
Społeczeństwo
IKONOWICZ: Wyrzucili z hospicjum na ulicę
Piotr Ikonowicz
Rama droższa od obrazu. Historia warszawskiego zakładu rzemieślniczego
Krzysztof Tomaszewski
Papier ma moc! Tylko on daje czytelnikowi całkowity kontakt z tekstem
(GK)
Inna czerń, inne światło. Pierre Soulages i magia początku
Leszek Turkiewicz
Świat/Peryskop
Rosja nasila ataki na ukraińską kolej. Ponad 3 tys. zniszczonych obiektów
AS na podst.: theguardian.com, bbc.com
Przymuszani do pokoju? Waszyngton ponawia presję na Kijów
CEZ na podst.: unian.ua, tass.ru, spiegel.de
USA rozważają podział Gazy na strefy „zieloną” i „czerwoną”
AS na podst.: theguardian.com, bbc.com, newarab.com, aljazeera.com
Kazachstan. Numer telefonu – sprawa polityczna
Marek Berowski
Kierunek Berat. Albańskie drogi i miasta okien nad oknami
Tomasz Mucha
Lifestyle/Zdrowie
Tylko połowa Polaków myje zęby dwa razy dziennie. Ekspertka o skutkach złej higieny
Andrzej Marciniak
Polacy coraz zdrowsi? Indeks Zdrowia rośnie, choć tempo spowalnia
A.M. na podst. Medonet
Nie tylko dystopie. Roboty, które ratują ludzi i środowisko
MH na podst.: bbc.co.uk, nbcnews.com, forbes.n1info.rs
AI pomoże zrozumieć mowę zwierząt? Przełom w badaniach
AS na podst.: dailymail.co.uk, sciencefocus.com
Angorka - nie tylko dla dzieci...