R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Jajka w sosie szczawiowym

Szczaw to roślina, którą w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów: dusić na maśle, gotować czy też jeść na surowo. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na sos szczawiowy, który doskonale komponuje się z jajkami na twardo. 

Fot. archiwum prywatne

Zupa szczawiowa – to zwykle jako pierwsze przychodzi nam na myśl, kiedy mówimy o tej roślinie. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że opcji na jej kulinarne wykorzystanie jest zdecydowanie więcej. I naprawdę warto to zrobić! Dlaczego? Głównie ze względu na to, że szczaw jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Wiecie, że wykorzystuje się go w medycynie naturalnej? Ta roślina o charakterystycznym kwaśnym smaku od wieków znajduje zastosowanie jako remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Jej liście i korzenie są bogate w witaminy: A, C, K oraz minerały, takie jak żelazo i magnez, co czyni ją ważnym składnikiem wielu terapii. Ceniona jest jednak głównie za swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Liście szczawiu można stosować w formie okładów na rany i oparzenia – wspomagają gojenie i zmniejszają ryzyko infekcji. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C napar ze szczawiu może wzmacniać odporność i przeciwdziałać przeziębieniom. To jednak nie koniec – nawet korzeń tej rośliny pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Wspomaga bowiem trawienie dzięki zawartym w nim substancjom, które pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. Jak sami widzicie, roślina jest naprawdę zdrowa i warto włączyć ją do swojej diety.

Należy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że zawiera ona kwas szczawiowy, który w nadmiarze może być szkodliwy dla zdrowia, zwłaszcza dla osób z chorymi nerkami. Nie obawiajcie się jednak – jeśli od czasu do czasu przygotujecie potrawę ze szczawiem, to z pewnością nic złego się nie stanie. Wręcz przeciwnie. Zachęcam też do wykorzystania go właśnie teraz, bo nie tylko doskonale smakuje, ale w jego liściach znajduje się mniej kwasu, co jest korzystniejsze dla zdrowia. Podobnie jak moi domownicy uwielbiam szczaw i kiedy tylko sezon się zbliża, wymyślam różne przepisy i włączam go do naszej diety. Jak już wspomniałam, poniżej przepis na jajka w sosie szczawiowym. Smacznego!

Składniki:

• jajka

• pęczek liści szczawiu

• 200 g jogurtu

• ząbek czosnku

• 3 łyżki majonezu

• łyżka musztardy

• sól

• pieprz

• szczypior

Przygotowanie:

1. Jajka ugotować na twardo.

2. Szczaw umyć i osuszyć. Do miksera wrzucić szczaw, czosnek, dodać jogurt, majonez i musztardę, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

3. Na talerz nałożyć sos, a na nim położyć połówki jajek. Przyprawić solą i pieprzem oraz obficie posypać szczypiorem. 

2024-05-27

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Dlaczego wyborcy nie wiedzą, jak głosować [FELIETON OGÓRKA]
Michał Ogórek
Zagraniczna prasa pisze o Nawrockim. Nacjonalista i eurosceptyk?
PKU
42 złote na minutę. Stanowski dobrze zarobił na wyborach
Bohdan Melka na podst. „Jak Stanowski zbił fortunę na wyborach i ile naprawdę zarobił”, Kanał Biznesowy
Wieczór wyborczy Rafała Trzaskowskiego. Twarde zderzenie z rzeczywistością
Tomasz Gawiński
Społeczeństwo
Gdzie płacą policjantom najwięcej, gdzie najmniej?
(AS) Na podst.: euronews.com, cbc.ca
Krakowianie w Warszawie wyjdą na dwór. Frekwencyjne zakłady
Wojciech Barczak
IKONOWICZ: Biznes może kraść bezkarnie
Piotr Ikonowicz
Dziennik pokładowy podróży w miejscu. „Kieszonkowa metropolia” Tabaczyńskiego
Henryk Martenka
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Nikt nie wierzy, że zaginęła
Michał Fajbusiewicz
Świat/Peryskop
Dzień z życia w piekle pracy – szokujące nagranie z Japonii porusza świat
AS na podst.: news.com.au, hindustantimes.com, bbc.com
Hymny narodów świata: Thurgau
Henryk Martenka
Egejska perła. Opowieść o Izmirze
Marcelina Szumer-Brysz
Lifestyle/Zdrowie
Polak w kosmosie. Co o locie myśli jego żona?
(KGB) na podst. Radio TOK FM
Rowerem przez puszczę. Rozmowa z JOANNĄ BALAWAJDER
Tomasz Zimoch
WF ma znaczenie. Jak szkolne zajęcia wpływają na dorosłe życie?
A.M.
Gluten i celiakia. Czy każdy powinien unikać chleba?
Andrzej Marciniak
Goldenmark. Złoto prawie na każdą kieszeń
Krzysztof Tomaszewski
Angorka - nie tylko dla dzieci...