Niezwykłe kulinaria. Restauracje pochodzące nie z tego świata

Na świecie znajdziemy szefów kuchni, którzy wkładają całe serce w zapewnienie doznań kulinarnych pozostających w pamięci na długo. Oto kilka niezwykłych miejsc, w których jedzenie nabiera innego wymiaru.

Rys. Paweł Wakuła

Wiele osób nie pogardziłoby kolacją nad oceanem, ale zjeść… pod nim? W kurorcie Hurawalhi na Malediwach można ucztować 5,8 m pod wodą, w przestronnym szklanym tunelu otoczonym przez koralowce i kolorowe życie morskie. Stoły są proste, więc można skupiać uwagę na jedzeniu i podwodnym świecie. Istnieje zasada dotycząca ubioru: buty należy zostawić przy wejściu. Ale warto to zrobić, bo nie jest to jedna z tych restauracji, w których atmosfera jest niesamowita, ale jedzenie przeciętne. Jedzenie jest tu absolutnie wyjątkowe. Oferują 5-daniowy lunch i 7-daniową kolację, podczas której można delektować się krabem królewskim z Alaski, antarem patagońskim i wołowiną wagyu.

W 2019 roku w Kopenhadze w dawnym magazynie teatru otwarto restaurację Alchemist. Szef kuchni Rasmus Munk łączy tu naukę, sztukę i gastronomię, aby zapewnić gościom niesamowite doznania kulinarne. Holistyczne jedzenie jest z definicji wielowarstwowe. Czerpie z elementów świata gastronomii, teatru i sztuki, a także nauki, technologii i designu, aby stworzyć wszechstronne i dramaturgicznie napędzane zmysłowe doświadczenie. Munk stosuje zasady alchemii (oczyszczanie i doskonalenie) do podawanych potraw. Dostać jest się bardzo trudno, a bilety są wydawane co trzy miesiące. Podobno lista oczekujących na rezerwację zawiera 10 tys. osób. Goście wchodzą tu przez złowieszcze, ręcznie rzeźbione drzwi wykonane z dwóch ton brązu, przechodzą przez salę pokrytą graffiti autorstwa artystki z Brooklynu Lady Aiko oraz przez salon z widokiem na 43-metrową piwnicę z winami, po czym zasiadają w jadalni pod kopułą. Wieczór składa się aż z 50 dań inspirowanych kuchniami ze świata. W następnych etapach goście przenoszą się do kolejnych pomieszczeń. Całe doświadczenie trwa kilka godzin. Ten sam szef kuchni pracuje zresztą nad menu dla Space VIP, jednej z pionierskich organizacji zajmujących się turystyką kosmiczną premium. W 2025 roku sześciu szczęśliwców przejdzie bowiem do historii, delektując się posiłkiem za 495 tys. dolarów za osobę w kosmosie. – Szczegóły dotyczące menu i sposobu podawania posiłków stanowią „następną fazę” procesu planowania wyprawy, jednak potrawy będą „inspirowane rolą eksploracji kosmosu przez ostatnie 60 lat historii ludzkości i wpływem, jaki wywarła na społeczeństwo” – powiedział w marcu założyciel Space VIP, Roman Chiporukha. Lot będzie trwał sześć godzin.

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2024-05-20

(MH) na podst.: listverse.com, travelandleisure.com, forbes.com


Wiadomości
Zrzutka na PiS będzie kolejnym problemem partii
(WA)
Ponad głowami kobiet. Będzie referendum w sprawie aborcji
Jan Rojewski
Społeczeństwo
Żołnierze przeklęci. Drugie starcie [FELIETON MARTENKI]
Henryk Martenka
Być astronautą. Z jakimi problemami należy się liczyć?
(KGB) na podst. Radio RMF FM
Umarła z przepracowania? Jej ciało znaleziono w firmie przy biurku
EW na podst.: CNN, 12news.com, mamamia.com.au, commondreams.org
Świat/Peryskop
Szokujący wynik wyborów w Niemczech. Wygrała skrajna prawica
KK na podst.: Der Spiegel, Deutsche Welle, Focus, Bild Zeitung, La Stampa, The Telegraph
Czerwony dywan zamiast kajdanek. Tak Mongolia przywitała Putina
KK na podst.: The Moscow Times, BBC, Reuters, Associated Press, New York Times
Wenezuela przyspiesza Boże Narodzenie. Sprytne odwrócenie uwagi
JP na podst.: El Nacional, CNN, The Guardian, El Universal, Últimas Noticias, El País
Zaskakujące słowa papieża Franciszka. „Nie potrzebuję teściowej”
ANS na podst.: repubblica.it, rainews.it, vaticannews.va, lastampa.it
Chcą uczynić Putina nieśmiertelnym? Żądają wyników najnowszych badań
EW na podst.: Meduza, Neue Zürcher Zeitung, Daily Mail
Lifestyle/Zdrowie
TradWives. Powrót modelu tradycyjnej żony
E.W. na podst.: Anna Anagnostopulu. Żona przy mężu. Forbes Women 4/2024
Polska kultura nad Sekwaną. „Korzenie są bardzo ważne”
Joanna Orzechowska
Witajcie w piekle. Louis-Ferdinand Céline
Leszek Turkiewicz
Richard Gere ma 75 lat… i małe dzieci do odchowania
ANS na podst.: corriere.it, vogue.it, repubblica.it, gazzetta.it, vanityfair.it, elle.com
Amerykański sen Igi Świątek…
Maciej Woldan
Angorka