R E K L A M A
R E K L A M A

Królewski obiad. Golonka zapiekana w marynacie piwnej

Golonka to solidna porcja mięsa, która jako potrawa zdecydowanie sprawdzi się, gdy za oknem zimno, a my mamy ochotę na sycący posiłek. Można ją przygotowywać na wiele sposobów, na przykład gotować w wodzie z przyprawami albo w kiszonej kapuście. Dzisiejszą propozycją będzie jednak golonka zapiekana w marynacie piwnej. To przepis, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim mięsożercom! 

Fot. G. Kozakiewicz

Niektórzy golonkę uwielbiają, inni nie zaliczają się do grona jej fanów. W moim otoczeniu zdecydowana większość osób przepada za jej smakiem. O ile podczas wiosennych oraz letnich dni może być daniem nieco za ciężkim, o tyle jako zimowy obiad albo też kolacja sprawdzi się doskonale! Nie ma co ukrywać – golonka jest stosunkowo tłustym, wysoko kalorycznym produktem, ale od czasu do czasu warto sobie na taki pozwolić, zwłaszcza po zimowej wędrówce lub po nartach. Dzisiejszy przepis dla wielu z Was może być naprawdę oryginalny. Marynowana w piwie zaskakuje zarówno smakiem, jak i aromatem. Założę się, że jeśli poczęstujecie nią gości, będzie to dla nich ciekawe doświadczenie kulinarne. 

Gotową golonkę można podawać z ogórkiem kiszonym oraz pieczywem, ale równie dobrze z zapieczonymi w mundurkach ziemniakami. Osobiście je uwielbiam! Nie potrzeba dużo pracy, by je przygotować, a efekt finalny wynagradza wszelki wysiłek. Co więcej, zapiekane ziemniaki mogą być dodatkiem do wielu dań mięsnych i nie tylko. Jak je zrobić? Ziemniaki umyć, przekroić na ćwiartki. Obtoczyć w oliwie, przyprawach i ułożyć na blasze. Oprószyć gruboziarnistą solą, przyprawić pieprzem i rozmarynem. Piec, aż będą miękkie, w temp. 200 st. C (termoobieg). 

Przejdźmy jednak do samej golonki – poniżej znajdziecie listę niezbędnych składników oraz prostą recepturę. 

Składniki: 

• 2 golonki wieprzowe ze skórą (ewentualnie cztery małe) 

• 2 marchewki 

• kawałek selera 

• por (tylko biała część) 

• kilka ząbków czosnku 

• 1 cebula 

• 2 liście laurowe 

• kilka ziarenek ziela angielskiego 

• sól 

Do podania: 

• ziemniaki pieczone 

Marynata: 

• 500 ml piwa jasnego 

• 4 łyżki miodu 

• 4 łyżki sosu sojowego 

• 4 łyżki octu jabłkowego

• 4 łyżki oleju z pestek winogron

Przygotowanie: 

1. Golonki umyć i włożyć do garnka. 

2. Do garnka z golonkami dorzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, czosnek w łupinkach oraz opaloną cebulę. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą, posolić, przykryć i gotować przez godzinę. 

3. Zrobić marynatę. Do miski wlać piwo, dodać miód, sos sojowy, ocet jabłkowy, olej i wszystko wymieszać. 

4. Podgotowaną golonkę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać marynatą. Na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Mniej więcej co 15 minut podlewać marynatą. 

5. Podawać z pieczonymi ziemniakami. 

2024-01-15

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Przyjemność zabijania. Rozmowa z prof. dr. hab. ANDRZEJEM ELŻANOWSKIM
Krzysztof Różycki
Ocean pełen życia na dalekiej planecie? Nowe odkrycie
(JP) Na podst.: BBC, New York Times, Reuters, The Guardian, Der Spiegel
Do Europy nadchodzą piekielne upały. „To nie jest normalna prognoza”
KK na podst.: tagesschau, de, merkur.de, Reuters, Der Spiegel, BBC, World Meteorological Organization WMO
Społeczeństwo
Dwa lata jak dla brata. Adwokat od „trumny na kółkach” skazany
Piotr Kraska
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Ciało pocięte piłą
Michał Fajbusiewicz
Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich. To już prawie 100 lat
Opr. bin
Proces po latach. Błąd medyczny sprzed dekady
Krzysztof Różycki
Świat/Peryskop
Rosjanie podpalają groby własnych żołnierzy. To wyraz bezsilności
JP na podst.: Sever.Realii, Meduza.io, Nastojaszczeje Wriemia, Newsweek.com, TASS, Nowyj Kaliningrad
Aroganckie warunki pokoju. Siergiej Naryszkin złożył oświadczenie
KK na podst.: The Moscow Times, Bloomberg, Wall Street Journal, Reuters, BBC
Białoruś. „Raj Łukaszenki” zaprasza
(CEZ) Na podst.: belsat.eu, zerkalo.io, spring96.org
Hymny narodów świata: Alaska
Henryk Martenka
Lifestyle/Zdrowie
Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak. Uzdolniona aktorka miała 74 lata
Zebrała EfKA
Pożegnalny spektakl Jana Englerta. „Być albo nie być”
Plotkara
Była przyjaciółką Marka Belki. Teraz zagra koncert w Polsce
Grzegorz Walenda
Religijność. Olga Tokarczuk i jej filozofia
Leszek Turkiewicz
UEFA. Wielkie finały coraz bliżej
Maciej Woldan
Angorka - nie tylko dla dzieci...