Niektórzy golonkę uwielbiają, inni nie zaliczają się do grona jej fanów. W moim otoczeniu zdecydowana większość osób przepada za jej smakiem. O ile podczas wiosennych oraz letnich dni może być daniem nieco za ciężkim, o tyle jako zimowy obiad albo też kolacja sprawdzi się doskonale! Nie ma co ukrywać – golonka jest stosunkowo tłustym, wysoko kalorycznym produktem, ale od czasu do czasu warto sobie na taki pozwolić, zwłaszcza po zimowej wędrówce lub po nartach. Dzisiejszy przepis dla wielu z Was może być naprawdę oryginalny. Marynowana w piwie zaskakuje zarówno smakiem, jak i aromatem. Założę się, że jeśli poczęstujecie nią gości, będzie to dla nich ciekawe doświadczenie kulinarne.
Gotową golonkę można podawać z ogórkiem kiszonym oraz pieczywem, ale równie dobrze z zapieczonymi w mundurkach ziemniakami. Osobiście je uwielbiam! Nie potrzeba dużo pracy, by je przygotować, a efekt finalny wynagradza wszelki wysiłek. Co więcej, zapiekane ziemniaki mogą być dodatkiem do wielu dań mięsnych i nie tylko. Jak je zrobić? Ziemniaki umyć, przekroić na ćwiartki. Obtoczyć w oliwie, przyprawach i ułożyć na blasze. Oprószyć gruboziarnistą solą, przyprawić pieprzem i rozmarynem. Piec, aż będą miękkie, w temp. 200 st. C (termoobieg).
Przejdźmy jednak do samej golonki – poniżej znajdziecie listę niezbędnych składników oraz prostą recepturę.
Składniki:
• 2 golonki wieprzowe ze skórą (ewentualnie cztery małe)
• 2 marchewki
• kawałek selera
• por (tylko biała część)
• kilka ząbków czosnku
• 1 cebula
• 2 liście laurowe
• kilka ziarenek ziela angielskiego
• sól
Do podania:
• ziemniaki pieczone
Marynata:
• 500 ml piwa jasnego
• 4 łyżki miodu
• 4 łyżki sosu sojowego
• 4 łyżki octu jabłkowego
• 4 łyżki oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
1. Golonki umyć i włożyć do garnka.
2. Do garnka z golonkami dorzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, czosnek w łupinkach oraz opaloną cebulę. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą, posolić, przykryć i gotować przez godzinę.
3. Zrobić marynatę. Do miski wlać piwo, dodać miód, sos sojowy, ocet jabłkowy, olej i wszystko wymieszać.
4. Podgotowaną golonkę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać marynatą. Na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Mniej więcej co 15 minut podlewać marynatą.
5. Podawać z pieczonymi ziemniakami.