Azjatyckie przyprawy na dnie Bałtyku

Okręt „Gribshunden” jest jednym z najlepiej zachowanych późnośredniowiecznych wraków i stanowi dla nas dużą skarbnicę wiedzy dzięki zachowanym w nim przyprawom i potraw.

Jedzenie może stanowić swoistą wizytówkę poszczególnych wieków. /Rys. Angora

Wiele egzotycznych przypraw znaleziono pod pokładem okrętu „Gribshunden”, który w 1495 r. zatonął na Bałtyku. Była to flagowa jednostka króla Danii Jana Oldenburga i dziś stanowi jeden z najlepiej zachowanych późnośredniowiecznych wraków. Dzięki badaniom archeobotanicznym w jego środku zidentyfikowano nietypowe dla ówczesnej Europy dodatki do potraw – m.in. goździki, kminek, szafran, migdały i pieprz czarny. Poza tym znaleziono wiele zbóż, orzechy, ryby, owoce oraz warzywa. Odkrycie wzbogaca nas o wiedzę na temat powiązań handlowych istniejących w tamtych czasach oraz daje wgląd w dietę króla, jego dworzan i załogi.

2023-03-10

M.K. opr. na podst. www.kopalniawiedzy.pl