R E K L A M A
R E K L A M A

Kulinarne Oscary rozdane. Kto zajął pierwsze miejsce?

Ranking „The World’s 50 Best Restaurants” sporządzili szefowie kuchni, dziennikarze, publicyści i smakosze z całego świata. Wyniki ogłoszono podczas gali w Las Vegas.

Fot. Pixabay

Lokalem, który może nosić miano najlepszego z najlepszych, jest restauracja „Disfrutar” w Barcelonie, prowadzona przez szefów kuchni Oriola Castro, Eduarda Xatrucha i Mateu Casanasa. „(…) „Disfrutar” w zeszłym roku znalazł się na drugiej pozycji. W tym roku wspiął się na szczyt zestawienia. Czym kucharze uwodzą swoich gości? Ich dania to nie tylko niezwykły kulinarny kunszt, lecz także niestandardowe podejście do składników i tradycyjnych hiszpańskich potraw.

Na drugim miejscu rankingu uplasowała się restauracja „Asador Etxebarri” z baskijskiego miasta Atxondo. Drugiej restauracji świata przewodzi szef kuchni Victor Arguinzoniz, nazywany królem grilla. Ten tytuł zobowiązuje i właśnie tym szczyci się jego restauracja – daniami z grilla, które w niesamowity sposób potrafią wydobyć esencję serwowanych produktów. W pierwszej trójce zestawienia nie mogło zabraknąć także Paryża, europejskiej stolicy haute cuisine. Francję na podium reprezentuje restauracja „Table by Bruno Verjus”. Tuż za podium znalazła się kolejna restauracja z Hiszpanii, tym razem z Madrytu. I jest to lokal „Diverxo”. Pierwszą piątkę zestawienia zamyka reprezentująca stolicę Peru, Limę, restauracja „Maido”. W pierwszej dziesiątce zestawienia znalazły się też następujące restauracje: nowojorski lokal „Atomix”, „Quintonil” z Meksyku, kopenhaski „Alchemist”, „Gaggan Anand” z Bangkoku i „Don Julio” z Buenos Aires.

Spoglądając na całość zestawienia, nie da się nie zauważyć, że w tym roku to Hiszpania zdominowała ranking najlepszych restauracji. Spośród 50 wyróżnionych lokali sześć reprezentuje właśnie ten kraj. O kształcie listy „The World’s 50 Best Restaurants” decyduje grono ekspertów. Nie mogą oni mieć żadnych powiązań biznesowych z restauracją, na którą głosują. Muszą też przynajmniej raz w ciągu ostatnich 19 miesięcy zjeść w lokalu, który chcą wskazać. 

2024-06-11

(KGB) na podst. Radio RMF FM


Wiadomości
Zmiana marszałków – zmiana podejścia. Okno na media
Andrzej Maślankiewicz
Osobą Roku została… sztuczna inteligencja!
(ANS) Na podst.: ansa.it, ilpost.it, ilfattoquotidiano.it, ilsole24ore.com, corriere.it, sky.it
Nobel w cieniu ucieczki. Dramatyczna historia Maríi Coriny Machado
KK na podst.: BBC, Wall Street Journal, Reuters, VG, New York Times, mundoamerica.com
Choinka i szopka na placu Świętego Piotra. Światło, które nie gaśnie
Agnieszka Nowak-Samengo
Społeczeństwo
Poetka ciszy. Zbyt wczesne pożegnanie Magdy Umer
(KB) na podst.: Viva!, Rzeczpospolita, Culture.pl, Tygodnik Powszechny, ZAiKS, Znak
Gra bez reguł. Między troską a wolnością
Jan Rojewski
Król, który zmienił Polskę. Rozmowa z ELŻBIETĄ CHEREZIŃSKĄ
Jan Rojewski
IKONOWICZ: Ostatnia deska ratunku
Piotr Ikonowicz
Herbatka dla papieża, wódka dla Putina. Kelner z Warsu
Tomasz Barański
Świat/Peryskop
Mińsk uwalnia 123 więźniów politycznych. Zabrakło Andrzeja Poczobuta
JP na podst.: Reuters, PAP, Reform.news, Belsat, The Moscow Times
Wirusolożka boi się zemsty Pekinu. Padło najgroźniejsze oskarżenie XXI wieku
KK na podst.: New York Times, New York Post, CNN, The Washington Post, South China Morning Post
Strajk w Luwrze. Gdy arcydzieła zostają bez opieki
Magda Sawczuk
Trudeau i Perry są razem. Gdy pop spotyka politykę
ANS na podst.: ansa.it, vanityfair.it, gazzetta.it, repubblica.it, lavocedinewyork.com, slastampa.it
Lifestyle/Zdrowie
Delft, miasto Vermeera. Tam kończyła się droga
Patryk K. Urbaniak
Królowe dwie: paryskiej ulicy i biseksualizmu
Leszek Turkiewicz
Jałowe dysputy. Rozmowa z KRZYSZTOFEM ŁANDĄ
Krzysztof Różycki
Niedożywienie w XXI wieku. Problem, który dotyka także bogate kraje
Andrzej Marciniak
Angorka - nie tylko dla dzieci...