R E K L A M A
R E K L A M A

Kulinarne Oscary rozdane. Kto zajął pierwsze miejsce?

Ranking „The World’s 50 Best Restaurants” sporządzili szefowie kuchni, dziennikarze, publicyści i smakosze z całego świata. Wyniki ogłoszono podczas gali w Las Vegas.

Fot. Pixabay

Lokalem, który może nosić miano najlepszego z najlepszych, jest restauracja „Disfrutar” w Barcelonie, prowadzona przez szefów kuchni Oriola Castro, Eduarda Xatrucha i Mateu Casanasa. „(…) „Disfrutar” w zeszłym roku znalazł się na drugiej pozycji. W tym roku wspiął się na szczyt zestawienia. Czym kucharze uwodzą swoich gości? Ich dania to nie tylko niezwykły kulinarny kunszt, lecz także niestandardowe podejście do składników i tradycyjnych hiszpańskich potraw.

Na drugim miejscu rankingu uplasowała się restauracja „Asador Etxebarri” z baskijskiego miasta Atxondo. Drugiej restauracji świata przewodzi szef kuchni Victor Arguinzoniz, nazywany królem grilla. Ten tytuł zobowiązuje i właśnie tym szczyci się jego restauracja – daniami z grilla, które w niesamowity sposób potrafią wydobyć esencję serwowanych produktów. W pierwszej trójce zestawienia nie mogło zabraknąć także Paryża, europejskiej stolicy haute cuisine. Francję na podium reprezentuje restauracja „Table by Bruno Verjus”. Tuż za podium znalazła się kolejna restauracja z Hiszpanii, tym razem z Madrytu. I jest to lokal „Diverxo”. Pierwszą piątkę zestawienia zamyka reprezentująca stolicę Peru, Limę, restauracja „Maido”. W pierwszej dziesiątce zestawienia znalazły się też następujące restauracje: nowojorski lokal „Atomix”, „Quintonil” z Meksyku, kopenhaski „Alchemist”, „Gaggan Anand” z Bangkoku i „Don Julio” z Buenos Aires.

Spoglądając na całość zestawienia, nie da się nie zauważyć, że w tym roku to Hiszpania zdominowała ranking najlepszych restauracji. Spośród 50 wyróżnionych lokali sześć reprezentuje właśnie ten kraj. O kształcie listy „The World’s 50 Best Restaurants” decyduje grono ekspertów. Nie mogą oni mieć żadnych powiązań biznesowych z restauracją, na którą głosują. Muszą też przynajmniej raz w ciągu ostatnich 19 miesięcy zjeść w lokalu, który chcą wskazać. 

2024-06-11

(KGB) na podst. Radio RMF FM


Wiadomości
Zmierzch koalicji? Jak długo jeszcze będzie w stanie wytrzymać?
Krzysztof Różycki
Królewski bankiet na cześć Macrona. Dyplomacja i symbole
MS na podst.: Le Figaro, Le Point, Paris Match, Huffington Post, BBC, Daily Mail
Społeczeństwo
Parówka z gwoździami. Zemsta na psie-bohaterze
ANS na podst.: ansa.it, gazzetta.it, bari.corriere.it, ilgiornale.it, ilmessaggero.it
IKONOWICZ: Budować i nie szczuć
Piotr Ikonowicz
Świat/Peryskop
Azjatycki smok rozpęta wojnę? Widmo globalnego konfliktu
KK na podst.: New York Times, South China Morning Post, Der Spiegel, Deutsche Welle, The Financial Times, Visegrad Post
Hymny narodów świata: Uttar Pradesh
Henryk Martenka
Na spotkanie z hienami. Nocna przygoda w Hararze
Marcin Osman
Kryzys konstytucyjny w Niemczech. Bundestag wstrzymuje wybór sędziów
KK na podst.: Der Spiegel, Focus, tagesschau.de, Rheinische Post, Bild Zeitung, Deutsche Welle
Złoto, gospodynie i kryzys. Nowa codzienność Turcji
H.J.
Lifestyle/Zdrowie
Lekarz rodzinny bez tajemnic. Najpopularniejsze fakty i mity
A.M.
„Separatka” na otwarcie VIII sezonu Wioski Artystycznej Janowo. 120 minut na jednym łóżku
Koniec filmu, początek życia. Michael Douglas schodzi ze sceny
ANS na podst.: gazzetta.it, corriere.it, ilfattoquotidiano.it, bestmovie.it, rollingstone.it
Od glinianych tabliczek do literackich arcydzieł. Księgi, które przetrwały czas
ANS na podst.: I libri che hanno cambiato la storia, wyd. Gribaudo
Oda do radości w rekordowym wykonaniu w Recklinghausen
ANS na podst.: repubblica.it, guinnessworldrecords.com
Angorka - nie tylko dla dzieci...