R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Jajka w sosie szczawiowym

Szczaw to roślina, którą w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów: dusić na maśle, gotować czy też jeść na surowo. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem na sos szczawiowy, który doskonale komponuje się z jajkami na twardo. 

Fot. archiwum prywatne

Zupa szczawiowa – to zwykle jako pierwsze przychodzi nam na myśl, kiedy mówimy o tej roślinie. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że opcji na jej kulinarne wykorzystanie jest zdecydowanie więcej. I naprawdę warto to zrobić! Dlaczego? Głównie ze względu na to, że szczaw jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Wiecie, że wykorzystuje się go w medycynie naturalnej? Ta roślina o charakterystycznym kwaśnym smaku od wieków znajduje zastosowanie jako remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Jej liście i korzenie są bogate w witaminy: A, C, K oraz minerały, takie jak żelazo i magnez, co czyni ją ważnym składnikiem wielu terapii. Ceniona jest jednak głównie za swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Liście szczawiu można stosować w formie okładów na rany i oparzenia – wspomagają gojenie i zmniejszają ryzyko infekcji. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C napar ze szczawiu może wzmacniać odporność i przeciwdziałać przeziębieniom. To jednak nie koniec – nawet korzeń tej rośliny pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Wspomaga bowiem trawienie dzięki zawartym w nim substancjom, które pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. Jak sami widzicie, roślina jest naprawdę zdrowa i warto włączyć ją do swojej diety.

Należy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że zawiera ona kwas szczawiowy, który w nadmiarze może być szkodliwy dla zdrowia, zwłaszcza dla osób z chorymi nerkami. Nie obawiajcie się jednak – jeśli od czasu do czasu przygotujecie potrawę ze szczawiem, to z pewnością nic złego się nie stanie. Wręcz przeciwnie. Zachęcam też do wykorzystania go właśnie teraz, bo nie tylko doskonale smakuje, ale w jego liściach znajduje się mniej kwasu, co jest korzystniejsze dla zdrowia. Podobnie jak moi domownicy uwielbiam szczaw i kiedy tylko sezon się zbliża, wymyślam różne przepisy i włączam go do naszej diety. Jak już wspomniałam, poniżej przepis na jajka w sosie szczawiowym. Smacznego!

Składniki:

• jajka

• pęczek liści szczawiu

• 200 g jogurtu

• ząbek czosnku

• 3 łyżki majonezu

• łyżka musztardy

• sól

• pieprz

• szczypior

Przygotowanie:

1. Jajka ugotować na twardo.

2. Szczaw umyć i osuszyć. Do miksera wrzucić szczaw, czosnek, dodać jogurt, majonez i musztardę, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

3. Na talerz nałożyć sos, a na nim położyć połówki jajek. Przyprawić solą i pieprzem oraz obficie posypać szczypiorem. 

2024-05-27

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Zmierzch koalicji? Jak długo jeszcze będzie w stanie wytrzymać?
Krzysztof Różycki
Królewski bankiet na cześć Macrona. Dyplomacja i symbole
MS na podst.: Le Figaro, Le Point, Paris Match, Huffington Post, BBC, Daily Mail
Społeczeństwo
Parówka z gwoździami. Zemsta na psie-bohaterze
ANS na podst.: ansa.it, gazzetta.it, bari.corriere.it, ilgiornale.it, ilmessaggero.it
IKONOWICZ: Budować i nie szczuć
Piotr Ikonowicz
Świat/Peryskop
Azjatycki smok rozpęta wojnę? Widmo globalnego konfliktu
KK na podst.: New York Times, South China Morning Post, Der Spiegel, Deutsche Welle, The Financial Times, Visegrad Post
Hymny narodów świata: Uttar Pradesh
Henryk Martenka
Na spotkanie z hienami. Nocna przygoda w Hararze
Marcin Osman
Kryzys konstytucyjny w Niemczech. Bundestag wstrzymuje wybór sędziów
KK na podst.: Der Spiegel, Focus, tagesschau.de, Rheinische Post, Bild Zeitung, Deutsche Welle
Złoto, gospodynie i kryzys. Nowa codzienność Turcji
H.J.
Lifestyle/Zdrowie
Lekarz rodzinny bez tajemnic. Najpopularniejsze fakty i mity
A.M.
„Separatka” na otwarcie VIII sezonu Wioski Artystycznej Janowo. 120 minut na jednym łóżku
Koniec filmu, początek życia. Michael Douglas schodzi ze sceny
ANS na podst.: gazzetta.it, corriere.it, ilfattoquotidiano.it, bestmovie.it, rollingstone.it
Od glinianych tabliczek do literackich arcydzieł. Księgi, które przetrwały czas
ANS na podst.: I libri che hanno cambiato la storia, wyd. Gribaudo
Oda do radości w rekordowym wykonaniu w Recklinghausen
ANS na podst.: repubblica.it, guinnessworldrecords.com
Angorka - nie tylko dla dzieci...