Królewski obiad. Golonka zapiekana w marynacie piwnej

Golonka to solidna porcja mięsa, która jako potrawa zdecydowanie sprawdzi się, gdy za oknem zimno, a my mamy ochotę na sycący posiłek. Można ją przygotowywać na wiele sposobów, na przykład gotować w wodzie z przyprawami albo w kiszonej kapuście. Dzisiejszą propozycją będzie jednak golonka zapiekana w marynacie piwnej. To przepis, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim mięsożercom! 

Fot. G. Kozakiewicz

Niektórzy golonkę uwielbiają, inni nie zaliczają się do grona jej fanów. W moim otoczeniu zdecydowana większość osób przepada za jej smakiem. O ile podczas wiosennych oraz letnich dni może być daniem nieco za ciężkim, o tyle jako zimowy obiad albo też kolacja sprawdzi się doskonale! Nie ma co ukrywać – golonka jest stosunkowo tłustym, wysoko kalorycznym produktem, ale od czasu do czasu warto sobie na taki pozwolić, zwłaszcza po zimowej wędrówce lub po nartach. Dzisiejszy przepis dla wielu z Was może być naprawdę oryginalny. Marynowana w piwie zaskakuje zarówno smakiem, jak i aromatem. Założę się, że jeśli poczęstujecie nią gości, będzie to dla nich ciekawe doświadczenie kulinarne. 

Gotową golonkę można podawać z ogórkiem kiszonym oraz pieczywem, ale równie dobrze z zapieczonymi w mundurkach ziemniakami. Osobiście je uwielbiam! Nie potrzeba dużo pracy, by je przygotować, a efekt finalny wynagradza wszelki wysiłek. Co więcej, zapiekane ziemniaki mogą być dodatkiem do wielu dań mięsnych i nie tylko. Jak je zrobić? Ziemniaki umyć, przekroić na ćwiartki. Obtoczyć w oliwie, przyprawach i ułożyć na blasze. Oprószyć gruboziarnistą solą, przyprawić pieprzem i rozmarynem. Piec, aż będą miękkie, w temp. 200 st. C (termoobieg). 

Przejdźmy jednak do samej golonki – poniżej znajdziecie listę niezbędnych składników oraz prostą recepturę. 

Składniki: 

• 2 golonki wieprzowe ze skórą (ewentualnie cztery małe) 

• 2 marchewki 

• kawałek selera 

• por (tylko biała część) 

• kilka ząbków czosnku 

• 1 cebula 

• 2 liście laurowe 

• kilka ziarenek ziela angielskiego 

• sól 

Do podania: 

• ziemniaki pieczone 

Marynata: 

• 500 ml piwa jasnego 

• 4 łyżki miodu 

• 4 łyżki sosu sojowego 

• 4 łyżki octu jabłkowego

• 4 łyżki oleju z pestek winogron

Przygotowanie: 

1. Golonki umyć i włożyć do garnka. 

2. Do garnka z golonkami dorzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, czosnek w łupinkach oraz opaloną cebulę. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą, posolić, przykryć i gotować przez godzinę. 

3. Zrobić marynatę. Do miski wlać piwo, dodać miód, sos sojowy, ocet jabłkowy, olej i wszystko wymieszać. 

4. Podgotowaną golonkę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać marynatą. Na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Mniej więcej co 15 minut podlewać marynatą. 

5. Podawać z pieczonymi ziemniakami. 

2024-01-15

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Nie słychać w Moskwie kurantów [REPORTAŻ ANGORY]
Wojciech Barczak
Albo my ich, albo oni nas. Rozmowa z prof. RYSZARDEM PIOTROWSKIM
Krzysztof Różycki
Ta uczelnia współpracowała z Collegium Humanum. Obiecuje „Doktorat w 100 dni”.
Beata Dżon-Ozimek
Społeczeństwo
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Śmierć z narkotykami w tle
Michał Fajbusiewicz
Dziennikarstwo a sztuczna inteligencja. Czy mamy się czego obawiać?
Marek Palczewski
Tata bez zobowiązań. Na niektórych alimenciarzy nie ma sposobu
E.W. na podst.: Małgorzata Święchowicz, „Zadłużeni u dzieci”, „Newsweek” nr 35
Igrzyska paralimpijskie. Zachwycające otwarcie i wielkie nadzieje
MS, FLORENCE VIERRON LÉNA LUTAUD ARIANE BAVELIER © Figaro Syndication 2024
Świat/Peryskop
Nieustępliwa irańska opozycja działa od ponad dekady w okolicach Tirany
PKU, MATTHIAS RÜB © FAZ 2024
Gwinea Równikowa. Syn prezydenta prowadzi skandalicznie luksusowe życie
MS, TANGUY BERTHEMET © Figaro Syndication 2024
5 najbardziej zagrożonych miejsc z listy światowego dziedzictwa UNESCO
AS na podst.: dailymail.co.uk, geographical.co.uk
Hymny narodów świata: Baleary
Henryk Martenka
To musisz zobaczyć na Sycylii. Przyroda, zabytki i kuchnia
Wojciech Nawrocki
Lifestyle/Zdrowie
Wcale nie „z niczego”. Miłość a ludzki mózg
Na podst. tekstu Dominiki Tworek
81. Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji. Gwiazdy i słoń na plakacie
ANS
„Harry Potter”, czyli Książka, która zmieniła oblicze literatury
(MS) ALICE DEVELEY MADELEINE METEYER
Angorka