Królewski obiad. Golonka zapiekana w marynacie piwnej

Golonka to solidna porcja mięsa, która jako potrawa zdecydowanie sprawdzi się, gdy za oknem zimno, a my mamy ochotę na sycący posiłek. Można ją przygotowywać na wiele sposobów, na przykład gotować w wodzie z przyprawami albo w kiszonej kapuście. Dzisiejszą propozycją będzie jednak golonka zapiekana w marynacie piwnej. To przepis, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim mięsożercom! 

Fot. G. Kozakiewicz

Niektórzy golonkę uwielbiają, inni nie zaliczają się do grona jej fanów. W moim otoczeniu zdecydowana większość osób przepada za jej smakiem. O ile podczas wiosennych oraz letnich dni może być daniem nieco za ciężkim, o tyle jako zimowy obiad albo też kolacja sprawdzi się doskonale! Nie ma co ukrywać – golonka jest stosunkowo tłustym, wysoko kalorycznym produktem, ale od czasu do czasu warto sobie na taki pozwolić, zwłaszcza po zimowej wędrówce lub po nartach. Dzisiejszy przepis dla wielu z Was może być naprawdę oryginalny. Marynowana w piwie zaskakuje zarówno smakiem, jak i aromatem. Założę się, że jeśli poczęstujecie nią gości, będzie to dla nich ciekawe doświadczenie kulinarne. 

Gotową golonkę można podawać z ogórkiem kiszonym oraz pieczywem, ale równie dobrze z zapieczonymi w mundurkach ziemniakami. Osobiście je uwielbiam! Nie potrzeba dużo pracy, by je przygotować, a efekt finalny wynagradza wszelki wysiłek. Co więcej, zapiekane ziemniaki mogą być dodatkiem do wielu dań mięsnych i nie tylko. Jak je zrobić? Ziemniaki umyć, przekroić na ćwiartki. Obtoczyć w oliwie, przyprawach i ułożyć na blasze. Oprószyć gruboziarnistą solą, przyprawić pieprzem i rozmarynem. Piec, aż będą miękkie, w temp. 200 st. C (termoobieg). 

Przejdźmy jednak do samej golonki – poniżej znajdziecie listę niezbędnych składników oraz prostą recepturę. 

Składniki: 

• 2 golonki wieprzowe ze skórą (ewentualnie cztery małe) 

• 2 marchewki 

• kawałek selera 

• por (tylko biała część) 

• kilka ząbków czosnku 

• 1 cebula 

• 2 liście laurowe 

• kilka ziarenek ziela angielskiego 

• sól 

Do podania: 

• ziemniaki pieczone 

Marynata: 

• 500 ml piwa jasnego 

• 4 łyżki miodu 

• 4 łyżki sosu sojowego 

• 4 łyżki octu jabłkowego

• 4 łyżki oleju z pestek winogron

Przygotowanie: 

1. Golonki umyć i włożyć do garnka. 

2. Do garnka z golonkami dorzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, czosnek w łupinkach oraz opaloną cebulę. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim. Zalać wodą, posolić, przykryć i gotować przez godzinę. 

3. Zrobić marynatę. Do miski wlać piwo, dodać miód, sos sojowy, ocet jabłkowy, olej i wszystko wymieszać. 

4. Podgotowaną golonkę przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać marynatą. Na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Mniej więcej co 15 minut podlewać marynatą. 

5. Podawać z pieczonymi ziemniakami. 

2024-01-15

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Mateusz Morawiecki będzie miał ochronę? Internauci w szoku
bin, www.gazeta.pl, www.gazetaprawna.pl, www.wp.pl
Kaczyński jak ojciec chrzestny? Komentarze w sprawie przesłuchania
(WA)
Komisji ds. rosyjskich wpływów. Potrzebna dla Polski czy rządu?
Na podst. tekstów Agnieszki Burzyńskiej, Marty Rawicz, Zbigniewa Parafianowicza
Społeczeństwo
Może diabeł mi podpowiadał? Wyrok w sprawie zabójstwa siekierą
Katarzyna Binkowska
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Głos mordercy rozpoznał telewidz
Michał Fajbusiewicz
Prawnik radzi. Kto musi zapłacić za stawiennictwo w wojsku? 
Mecenas Jan Paragraf
Zagadka kryminalna. Próbowała dźgnąć mnie nożem
Wojciech Chądzyński
Matki boją się wychodzić z bloku. „Każdy ma do niego szacunek”
Bohdan Melka, „Żyją w panicznym strachu przed sąsiadem”, TVN
Świat/Peryskop
Makabryczna turystyka. Ich marzeniem jest znaleźć się w centrum wojny
E.W. na podst. Paulina Wilk „Podróże do piekła”, „Polityka” nr 22/2024
Chmury burzowe nad wyborami. Biden zadaje sobie samobójcze ciosy
STOL
Ślub stu osieroconych dziewcząt. Niektóre z nich są nieletnie
EW na podst.: TRT Africa, The Guardian Nigeria, BBC, dateline.ng
Hiszpańska Villajoyosy. Ciepło, słodko, kolorowo
Chrystian Ślusarczyk
Austriackie gadanie, czyli obóz dla uchodźców. Powrót do przeszłości
Ewa Korzeniowska
Lifestyle/Zdrowie
Co dalej z 40 Plus? Polacy potrzebują tego programu
A.M.
Zrozumieć celiakię. Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa dla każdego?
Andrzej Marciniak
Rozmowa ze „zdrajcą doskonałym” o przygodzie w niecodziennym reality show
Agnieszka Pacho
Pożegnanie Jacka Zielińskiego. Odszedł młodszy Skald
Maciej Malinowski
Anita Sokołowska. O stabilności i wpływie aktora na społeczeństwo
Na podst. tekstu Joanny Derdy
Angorka