Szparagi mają wiele zalet, i to nie tylko smakowych. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i wygląd. Ich jedzenie przyczynia się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Co więcej, są szybkie w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka minut we wrzątku, w piekarniku albo na ruszcie i są gotowe! Serwować można je na przykład z masłem palonym, jajkiem poszetowym lub sadzonym, owinięte szynką dojrzewającą. Już w takiej formie mamy smaczne gotowe danie! Jeśli zdecydujecie się na te zielone, nie musicie ich nawet obierać. Tak jak wspominałam, dzisiaj dzielę się przepisem na szparagi z sosem beszamelowym. Jest to sos rodem z Francji, który został „wynaleziony” przez markiza Louisa de Béchameil, urzędnika na dworze Ludwika XIV. Za prawowitego twórcę tego produktu uznaje się jednak słynnego kucharza François Pierre’a de la Varenne, który zadedykował go właśnie markizowi. Podstawą beszamelu jest masło. Do tego mąka pszenna, sól, mleko i przyprawy. Nie należy do tych z gatunku fit, ale smakuje obłędnie. Można go wykorzystać nie tylko do polania szparagów, ale też innych warzyw. W sezonie zdecydowanie jednak polecam właśnie szparagi. W mojej rodzinie uwielbiają je niemal wszyscy, zarówno zielone, jak i białe. Poniżej receptura. Raz spróbujecie i z całą pewnością wrócicie do tego przepisu!
Składniki:
• 1 pęczek zielonych szparagów
• sól
• szczypta cukru
Beszamel:
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki mąki
• 2 szklanki mleka
• 1 szczypta gałki muszkatołowej
• 1 szczypta kurkumy
• sól
• pieprz
• 150 g sera żółtego
Przygotowanie:
1. Wrzątek posolić, dodać szczyptę cukru. Szparagi umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe końce, związać bawełnianą nicią i wstawić do wysokiego i wąskiego garnka – tak by główki wystawały ponad wodę (one gotują się szybciej). Ugotować al dente.
2. Przygotować beszamel. Masło roztopić w niewielkim rondelku. Nie czekając, aż się zezłoci, dodać mąkę, wymieszać i gdy tylko połączy się z tłuszczem, wlać mleko. Energicznie mieszać miotełką, by nie zrobiły się grudki. Gotować przez chwilę, aby sos zgęstniał.
3. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową – dla smaku jest konieczna, jednak nie wolno z nią przesadzić, bo sos będzie niesmaczny. Zetrzeć trochę sera żółtego i wymieszać.
4. Szparagi umieścić w naczyniu do zapiekania, zalać sosem i posypać resztą startego sera żółtego. Zapiec w piekarniku (25 – 30 minut, 180 st. C).