R E K L A M A
R E K L A M A

Francuskie mistrzostwa w robieniu frytek. Sposób na idealne przyrządzenie

Według botaników nie jest to owoc, bo ten ma pestki. Owocem są pomidory i cukinie, ale ziemniaki nie. Okazji do tego, by mówić o ziemniaku, jest wiele. Pora roku. Wykopki. Ziemniaki pieczone w przygasającym żarze ogniska. Ale jest i pewien jedyny w swoim rodzaju festiwal związany z ziemniakiem, a nawet zawody. O tym poniżej. Wcześniej kilka przepisów – co Francuzi robią z ziemniaków o tej porze roku. 

Fot. Pixabay

Według francuskich kucharzy wystarczy odrobina wyobraźni, a ziemniak da nam tyle smakowych doznań, że nie można sobie tego wyobrazić, patrząc na taką szarą bulwę. A zatem mamy… ciasto ziemniaczane z alpejskim serem Reblochon. To rodzaj tarty okraszonej sporą ilością czosnku i tymianku. Tarta ziemniaczana z boczkiem i serem sabaudzkim. Ziemniaki z miodem, kasztanami, ziołami i oliwkami albo tarta rustykalna z ziemniakami i kozim serem. Albo z łososiem. Jednym słowem – jesień, więc tarta. 

Mistrzostwa świata frytkarzy 

To nie pomyłka. Takie zawody są organizowane po raz trzeci z rzędu. W tegorocznej imprezie uczestniczyło pół miliona gości. Święto frytek odbyło się w mieście Arras – znanym z polskiej literatury, z historii i z… arrasów, tkanych materiałów dekoracyjnych. Wyrabiano je właśnie w tym mieście, ale zamiennie używa się nazwy „gobeliny”, od farbiarzy wytwarzających je w manufakturze Ludwika XIV. W XIII dzielnicy Paryża, właśnie w Gobelin, mieści się muzeum tych dekoracyjnych tkanin. A zatem w Arras odbywały „frytkowe harce” – Mistrzostwa Świata w Robieniu Frytek. Wbrew powszechnemu przekonaniu, że to Francuzi wynaleźli frytki – podsycanemu przez anglosaskie „French fries” – ich prawdziwą ojczyzną jest Belgia. To tam się narodziły i to tam wciąż wiedzą, jak przyrządzić je najlepiej. Muszą być miękkie w środku, a chrupiące na wierzchu. Dlatego trzeba je dwa razy smażyć. Raz w temperaturze 140 – 160 stopni C. A potem drugi raz – 170 – 180 stopni C. Wtedy będą takie, jak trzeba. W oleju wołowym, a nie roślinnym, bo ten pierwszy daje lepszy aromat i smak. Ciekawe, co na to właściciele frytkownic bez tłuszczu. We Francji, dokąd, jak już wiemy, frytki przywędrowały z Belgii, pewien młody i pełen zapału człowiek, Jean-Paul Dambrine, wpadł pół wieku temu na pomysł, aby w związanym z Polonią i z polskimi piłkarzami klubie RC Lens w Pas-de-Calais na północy Francji serwować przed i w czasie meczu frytki. I od tej pory wszystkim spotkaniom „krwistozłotych” towarzyszy ten przysmak, a Dambrine’a okrzyknięto „królem frytek”. W dotychczasowych zawodach na terenie Francji tryumfował mistrz frytkownicy z Angers, pięknego miasta otoczonego warownymi murami wspieranymi przez potężne baszty. Jedno jest pewne – gest obrzydzenia u specjalistów tego dania wywołują wszelkie frytki mrożone albo przemysłowej produkcji. Frytki muszą być robione ze świeżo pokrojonych ziemniaków – w skórkach lub bez nich. Najczęściej podaje się je z hamburgerami, ale kulinarna wyobraźnia naprawdę nie zna granic. Można je także podać z rybą – tradycja angielskiego fish and chips wciąż obowiązuje – ale my zrobimy to inaczej. Oto pierś kaczki na grubym płacie tłuszczu. Zmniejszamy go w poziomie o połowę. Patelnia. Smażymy kaczkę z gałązką rozmarynu, kilkoma ziarenkami jałowca i pieprzu syczuańskiego „rozdeptanymi” nożem na płask. Na osobnej patelni kapelusze prawdziwków smażymy na maśle z grubą solą morską. Kaczka trzy minuty. Druga strona – dwie. Kroimy w poprzeczne plastry. Jest czerwona w środku. Grzyby. Frytki. Czerwone wytrawne bordeaux. Uczta, że hej. Belgijska. Frytkowa. 

2025-10-06

Marek Brzeziński


Wiadomości
Scheda po marszałku. Akcja ewakuacja
4bs
Rząd na półmetku. Koalicja bez efektu „wow”
Jan Rojewski
Generałowie w Quantico. Witamy w Departamencie Wojny
EW n475a podst.: Federal News Network, The Atlantic, war.gov – Departament Wojny USA
Petru rozpoczyna walkę. Polska 2050 potrzebuje nowego impulsu
Wojciech Biegański.
Ekspert: Cyberataki to już codzienność
Tomasz Barański
Społeczeństwo
Nie zakaz, lecz zachęta! Elektromobilność może się przyjąć
Opr. (KGB) na podst. RMF FM
Drop-out, czyli prawie magister. Młodzi często rezygnują ze studiów
E.W. na podst. Adam Grzeszak „Studenci chwilowi”. „Polityka” nr 40/2025
Prawnik ujawnia szczegóły swojego długoletniego pobytu w areszcie
Krzysztof Różycki
Zmierzch legendy. Sprawa „Oczka”
Leszek Szymowski
IKONOWICZ: Czyściciele działają nielegalnie
Piotr Ikonowicz
Świat/Peryskop
W drodze na północ. Przez Bałtyk do kraju reniferów
Patryk K. Urbaniak
Wielki książę Henryk abdykuje. Wilhelm nowym monarchą Luksemburga
ANS na podst.: lastampa.it, corriere.it, repubblica.it, vanityfair.it
Afera w legendarnym „Caffè Greco”. Kawiarnia pod lupą policji
ANS na podst.: repubblica.it, artribune.com, romatoday.it
Margherita Ciarletta. Ostatnia strażniczka tradycji z Abruzji
ANS na podst.: visitscanno.com, portalecultura.egov.regione.abruzzo.it, infomedianews.com, blog.andrearontini.it, ansa.it, abruzzoforteegentile.altervista.org
Lifestyle/Zdrowie
Uduchowiona Madonna, czyli „Madame X”
Grzegorz Walenda
Katarzyna Dziewiątkowska zadebiutowała mając 14 lat. Tak dziś wygląda jej życie
Tomasz Gawiński
To nie jest kraj dla starych ludzi. Pacjent, który czekał.
Krzysztof Różycki
Widzieć jak najdłużej. Choroby siatkówki w Polsce
A.M.
Angorka - nie tylko dla dzieci...