R E K L A M A
R E K L A M A

Pomidory, bakłażany, cukinie i czosnek. Zdrowo i kolorowo

Jednym słowem jesienne warzywa. Chociaż część botaników będzie się spierała, twierdząc, że to są także... owoce. No, bo jeśli mają pestki, a pomidory, bakłażany i cukinia je mają, to są to owoce. Te bez pestek są warzywami. No cóż, naukowcy czasami zastanawiają się za Arystotelesem, „ilu diabłów zmieści się na główce od szpilki”, ale my je chrupiemy, nie diabły, tylko warzywa czy tam owoce, i zajadamy się nimi. We Francji we wrześniu jest wysyp przepisów na dania z pomidorami, cukinią, bakłażanem, z dodatkiem cebulki i czosnku. Warto spojrzeć na nie nowym, „kulinarnym” okiem. 

Fot. Pixabay

Gruszka miłosna, kabaczek, roślina amarylkowata, to znaczy bakłażan, cukinia i czosnek często goszczą na polskim, ale też i na francuskim stole. Długa, krótka, okrągła, zielona, żółta albo biała w buraczkowe plamy – oto najbardziej lapidarny opis cukinii. W warzywnym menu Francuzów plasuje się na czwartym miejscu w rankingu popularności. A ta rośnie. W ciągu roku o 8,8 proc. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-10-01

Marek Brzeziński