R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Ucierane ciasto z węgierkami

Jesienią możemy cieszyć się świeżymi śliwkami, które doskonale sprawdzają się w wielu deserach i nie tylko. Ja bardzo lubię węgierki – są wyjątkowo soczyste i nieco kwaśne, dzięki czemu idealnie komponują się ze słodkim ciastem. Dzisiaj podzielę się przepisem na takie ucierane, właśnie z ich dodatkiem. Prosty, szybki wypiek, który z powodzeniem może zastąpić klasyczną drożdżówkę. 

Fot. archiwum prywatne

Śliwki węgierki to jedna z najpopularniejszych odmian śliwek w Polsce. Charakteryzuje się ciemnofioletową skórką i intensywnym smakiem, który łączy słodycz z odrobiną kwaskowatości. Owoce te nie tylko świetnie smakują, ale są też bogate w witaminy, minerały i błonnik. Wspomagają trawienie i dodają energii. Węgierki idealnie nadają się do wypieków, dżemów czy kompotów, a ich sezon przypada na końcówkę lata i wczesną jesień. Jeśli nie macie własnego sadu, to właśnie teraz bez problemu kupicie te owoce na lokalnych targach spożywczych. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-10-02

Ewa Wachowicz