R E K L A M A
R E K L A M A

Papryka a sprawa polska. Polityczne kontrowersje żywieniowe

Ceny wielu warzyw i owoców rosną w szybkim tempie. Dzieje się to w czasie, gdy liczni eksperci unijni nawołują do ograniczenia spożycia i opodatkowania mięsa. Jednocześnie rozpoczyna się dyskusja o wprowadzeniu na nasz rynek jadalnych owadów, żywności genetycznie modyfikowanej, mięsa in vitro. Przypadek? W gospodarce i polityce nie ma przypadków.

Fot. Wikimedia

Raz drożej, raz taniej

MACIEJ KMERA, Rynek Hurtowy Bronisze:

– Na ceny warzyw i owoców wpływa wiele zmiennych i czasem trudno przewidywalnych czynników. W przypadku słynnej już papryki, której sprzedaż jest limitowana w brytyjskich sklepach, w lutym w Turcji, Hiszpanii i Maroku, skąd sprowadzana jest na rynki europejskie, wystąpiło ochłodzenie, co wpłynęło na spadek podaży i wzrost cen. W Holandii na plantacjach cebulę zaatakowała fuzarioza (wywołana przez niektóre gatunki grzybów – przyp. autora), co oczywiście odbiło się także na naszym rynku.

Jednak wbrew doniesieniom medialnym ten wzrost cen nie jest ani tak wielki, ani tak powszechny. Do 2021 r. właściwie przez dekadę cena marchwi była taka sama, nawet gdy nawozy skokowo zdrożały z tysiąca do ośmiu tysięcy złotych za tonę (obecnie średnia cena wynosi cztery tysiące). Dopiero w tym roku marchew i inne warzywa zaczęły podążać za wzrostem kosztów produkcji.

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-03-13

Krzysztof Różycki