R E K L A M A
R E K L A M A

Co znajduje się w jedzeniu? Antybiotyki, bakterie, ołów i inne

Choć nad jakością spożywanego przez nas jedzenia czuwa kilka instytucji kontrolnych, tak naprawdę nie wiemy, co ostatecznie trafia na nasze talerze. 

Źródło: Pixabay

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego zaleca jedzenie ryb morskich, na przykład łososi, których mięso zawiera kwasy omega-3. Jednak łosoś w sklepach najczęściej pochodzi nie z morza, lecz z hodowli.

Masowa hodowla ma niewiele wspólnego ze zdrową żywnością (…). Nasze łososie są przetrzymywane w niewielkich zbiornikach, co sprawia, że wszelkie choroby i pasożyty z pojedynczego osobnika błyskawicznie przenoszą się na całą populację. Aby tego uniknąć, rybom podaje się antybiotyki i inne środki ochronne.

Leki gromadzą się w mięsie, my je konsumujemy, a później wszczynamy alarm w związku z plagą antybiotykooporności. Antybiotykami karmi się też, bez umiaru, krowy, świnie i kury. Polscy hodowcy kupują prawie tyle antybiotyków, ile hiszpańscy, którzy mają dwa razy większą liczbę zwierząt. Istnieją u nas cztery publiczne instytucje odpowiedzialne za kontrolę żywności – Państwowa Inspekcja Sanitarna, Inspekcja Weterynaryjna, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Niestety, niedobór pracowników paraliżuje ich działania.

Ograniczone możliwości 

Zwłaszcza w Inspekcji Weterynaryjnej, co skutkuje ograniczoną możliwością kontroli gigantycznej ilości żywności na naszym rynku i jej produkcji. W kulminacyjnym momencie aż 191 zespołów na 306 istniejących nie było w stanie wykonywać swoich głównych obowiązków z powodu braków kadrowych. Kiepskie płace i niski prestiż zawodu sprawiają, że nikt specjalnie nie garnie się do wypełniania luk.

Taka sytuacja jest rajem dla nieuczciwych producentów. W 2012 r. zatruty kadmem, ołowiem i bakterią E. coli susz jajeczny trafił do ciastek i makaronów. W 2013 r. jedna ze spółdzielni dostarczyła producentom słodyczy mleko z domieszką środka do tępienia gryzoni. W 2022 r. pojawiło się mięso z dodatkiem związku chemicznego stosowanego przy produkcji paliw. W tym samym roku odkryto 130 artykułów – od słodyczy przez wędliny po jajka – zanieczyszczonych chemicznie i bakteriologicznie.

Można by powiedzieć, że wszystko działa poprawnie, bo przecież GIS wykrył skażenia, a żywność wycofano ze sprzedaży. Problem w tym, że ta żywność była wcześniej dostępna w sklepach i zdążyła trafić już do naszych domów. 

2024-08-12

E.W. na podst.: Mateusz Perowicz „Efekt koktajlu”. „Tygodnik Powszechny” nr 32/2024


Wiadomości
Pod naszym patronatem. „Kredką i Piórem” sukcesem nastolatków
H.J.
Ambasador plus jeden. Brzezinski i Leonowicz, czyli „power couple”
Henryk Martenka
Wojna dronów. Ukraina tworzy własny arsenał w domowych warsztatach
AS na podst.: bbc.com, dw.com
Rząd na smyczy prezydenta. Kryptowaluty i psy tematem politycznych sporów
4bs
Okno na media. Wielki rozbrat Karnowskich
Andrzej Maślankiewicz
Społeczeństwo
IKONOWICZ: Wyrzucili z hospicjum na ulicę
Piotr Ikonowicz
Rama droższa od obrazu. Historia warszawskiego zakładu rzemieślniczego
Krzysztof Tomaszewski
Papier ma moc! Tylko on daje czytelnikowi całkowity kontakt z tekstem
(GK)
Inna czerń, inne światło. Pierre Soulages i magia początku
Leszek Turkiewicz
Świat/Peryskop
Rosja nasila ataki na ukraińską kolej. Ponad 3 tys. zniszczonych obiektów
AS na podst.: theguardian.com, bbc.com
Przymuszani do pokoju? Waszyngton ponawia presję na Kijów
CEZ na podst.: unian.ua, tass.ru, spiegel.de
USA rozważają podział Gazy na strefy „zieloną” i „czerwoną”
AS na podst.: theguardian.com, bbc.com, newarab.com, aljazeera.com
Kazachstan. Numer telefonu – sprawa polityczna
Marek Berowski
Kierunek Berat. Albańskie drogi i miasta okien nad oknami
Tomasz Mucha
Lifestyle/Zdrowie
Tylko połowa Polaków myje zęby dwa razy dziennie. Ekspertka o skutkach złej higieny
Andrzej Marciniak
Polacy coraz zdrowsi? Indeks Zdrowia rośnie, choć tempo spowalnia
A.M. na podst. Medonet
Nie tylko dystopie. Roboty, które ratują ludzi i środowisko
MH na podst.: bbc.co.uk, nbcnews.com, forbes.n1info.rs
AI pomoże zrozumieć mowę zwierząt? Przełom w badaniach
AS na podst.: dailymail.co.uk, sciencefocus.com
Angorka - nie tylko dla dzieci...