R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Lody z mascarpone inspirowane włoską straciatellą

Jak lato, to typowo letnie desery! Jednym z najbardziej popularnych są lody. Najczęściej kupujemy gotowe w lodziarniach, ale dzisiaj chcę was zachęcić do przygotowania ich samodzielnie. Podzielę się przepisem na takie z serka mascarpone, które inspirowane są włoską straciatellą. 

Fot. Archiwum prywatne

Mascarpone wywodzi się z Lombardii, z czasów średniowiecza. Jest to śmietankowy ser w kolorze kości słoniowej, wyjątkowo gładki i łatwy do rozsmarowania. Ma mleczny, lekko słodki smak. Tradycyjnie składa się zaledwie z dwóch prostych składników: śmietany oraz soku z cytryny. Z łatwością więc można przygotować mascarpone w domu.

W dawnych czasach kwas cytrynowy zastępowano kwasem winowym. Jeśli zaś chodzi o straciatellę, to obecnie określa się tym mianem krem lub lody o smaku waniliowo-śmietankowym, które wzbogaca się o kawałki czekolady w nieregularnym kształcie.

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-07-31

Ewa Wachowicz