Kulinarne Oscary rozdane. Kto zajął pierwsze miejsce?

Ranking „The World’s 50 Best Restaurants” sporządzili szefowie kuchni, dziennikarze, publicyści i smakosze z całego świata. Wyniki ogłoszono podczas gali w Las Vegas.

Fot. Pixabay

Lokalem, który może nosić miano najlepszego z najlepszych, jest restauracja „Disfrutar” w Barcelonie, prowadzona przez szefów kuchni Oriola Castro, Eduarda Xatrucha i Mateu Casanasa. „(…) „Disfrutar” w zeszłym roku znalazł się na drugiej pozycji. W tym roku wspiął się na szczyt zestawienia. Czym kucharze uwodzą swoich gości? Ich dania to nie tylko niezwykły kulinarny kunszt, lecz także niestandardowe podejście do składników i tradycyjnych hiszpańskich potraw.

Na drugim miejscu rankingu uplasowała się restauracja „Asador Etxebarri” z baskijskiego miasta Atxondo. Drugiej restauracji świata przewodzi szef kuchni Victor Arguinzoniz, nazywany królem grilla. Ten tytuł zobowiązuje i właśnie tym szczyci się jego restauracja – daniami z grilla, które w niesamowity sposób potrafią wydobyć esencję serwowanych produktów. W pierwszej trójce zestawienia nie mogło zabraknąć także Paryża, europejskiej stolicy haute cuisine. Francję na podium reprezentuje restauracja „Table by Bruno Verjus”. Tuż za podium znalazła się kolejna restauracja z Hiszpanii, tym razem z Madrytu. I jest to lokal „Diverxo”. Pierwszą piątkę zestawienia zamyka reprezentująca stolicę Peru, Limę, restauracja „Maido”. W pierwszej dziesiątce zestawienia znalazły się też następujące restauracje: nowojorski lokal „Atomix”, „Quintonil” z Meksyku, kopenhaski „Alchemist”, „Gaggan Anand” z Bangkoku i „Don Julio” z Buenos Aires.

Spoglądając na całość zestawienia, nie da się nie zauważyć, że w tym roku to Hiszpania zdominowała ranking najlepszych restauracji. Spośród 50 wyróżnionych lokali sześć reprezentuje właśnie ten kraj. O kształcie listy „The World’s 50 Best Restaurants” decyduje grono ekspertów. Nie mogą oni mieć żadnych powiązań biznesowych z restauracją, na którą głosują. Muszą też przynajmniej raz w ciągu ostatnich 19 miesięcy zjeść w lokalu, który chcą wskazać. 

2024-06-11

(KGB) na podst. Radio RMF FM


Wiadomości
O języku serca, snu i miłości. Decyzja Dudy o języku śląskim ma prawo boleć
Henryk Martenka
„Walet” tropi „Red is Bad”. Marka odzieżowa sponsorowana za nasze pieniądze
AB
Wielka improwizacja. Rozmowa z prof. RAFAŁEM CHWEDORUKIEM
Krzysztof Różycki
Społeczeństwo
Cwaniaków ci u nas dostatek. Mężczyzna oszukiwał kobiety na pieniądze
Bohdan Melka na podst. Kanał Zero, Uwodził i wyłudzał pieniądze, 31.05
O krok od wystrzału. Co się stało z polską klasą średnią?
E.W. na podst. Dawid Karpiuk. Uwaga, toniemy. Newsweek nr 23/2024
Świat/Peryskop
Kraje bałtyckie i Finlandia w gotowości. Nie chcą dać się zaskoczyć Rosji
KA na podst.: lrt.lt, news.err.ee, vz.lt, ft.com, theconversation.com, nv.ua
Wojna na Ukrainie a dzieci. Wiele z nich zginęło lub zostało rannych
AS na podst.: bbc.com, abcnews.go.com
Afrykański apetyt Rosji. Co planuje Putin na tych terenach?
(ChS) Na podst. www.sme.sk
Paryskie gołębie, miejcie się na baczności!
Piotr Czarzasty, Paryż, korty Rolanda Garrosa
Gjlilan. All inclusive dla więźnia
(ChS) na podst.: www.dnevnik.bg, www.koha.net, www.apnews.com
Lifestyle/Zdrowie
Ta terapia może pomóc wielu dzieciom w odzyskaniu słuchu
TŁ, ELEANOR HAYWARD © Times Newspaper Limited, London 2024
Szczepionka przeciw czerniakowi. To przełom w zmaganiach z rakiem
KK na podst.: BBC, Reuters, The Guardian, Der Spiegel, CNBC, The Daily Mail
Kontrowersyjne słowa Pawła Golca o koniach. Komentarze internautów
(bin) na podst. www.pudelek.pl, www.salon24.pl www.gazeta.pl
Angorka