Kulinarne Oscary rozdane. Kto zajął pierwsze miejsce?

Ranking „The World’s 50 Best Restaurants” sporządzili szefowie kuchni, dziennikarze, publicyści i smakosze z całego świata. Wyniki ogłoszono podczas gali w Las Vegas.

Fot. Pixabay

Lokalem, który może nosić miano najlepszego z najlepszych, jest restauracja „Disfrutar” w Barcelonie, prowadzona przez szefów kuchni Oriola Castro, Eduarda Xatrucha i Mateu Casanasa. „(…) „Disfrutar” w zeszłym roku znalazł się na drugiej pozycji. W tym roku wspiął się na szczyt zestawienia. Czym kucharze uwodzą swoich gości? Ich dania to nie tylko niezwykły kulinarny kunszt, lecz także niestandardowe podejście do składników i tradycyjnych hiszpańskich potraw.

Na drugim miejscu rankingu uplasowała się restauracja „Asador Etxebarri” z baskijskiego miasta Atxondo. Drugiej restauracji świata przewodzi szef kuchni Victor Arguinzoniz, nazywany królem grilla. Ten tytuł zobowiązuje i właśnie tym szczyci się jego restauracja – daniami z grilla, które w niesamowity sposób potrafią wydobyć esencję serwowanych produktów. W pierwszej trójce zestawienia nie mogło zabraknąć także Paryża, europejskiej stolicy haute cuisine. Francję na podium reprezentuje restauracja „Table by Bruno Verjus”. Tuż za podium znalazła się kolejna restauracja z Hiszpanii, tym razem z Madrytu. I jest to lokal „Diverxo”. Pierwszą piątkę zestawienia zamyka reprezentująca stolicę Peru, Limę, restauracja „Maido”. W pierwszej dziesiątce zestawienia znalazły się też następujące restauracje: nowojorski lokal „Atomix”, „Quintonil” z Meksyku, kopenhaski „Alchemist”, „Gaggan Anand” z Bangkoku i „Don Julio” z Buenos Aires.

Spoglądając na całość zestawienia, nie da się nie zauważyć, że w tym roku to Hiszpania zdominowała ranking najlepszych restauracji. Spośród 50 wyróżnionych lokali sześć reprezentuje właśnie ten kraj. O kształcie listy „The World’s 50 Best Restaurants” decyduje grono ekspertów. Nie mogą oni mieć żadnych powiązań biznesowych z restauracją, na którą głosują. Muszą też przynajmniej raz w ciągu ostatnich 19 miesięcy zjeść w lokalu, który chcą wskazać. 

2024-06-11

(KGB) na podst. Radio RMF FM


Wiadomości
Układ sędziowski? [REPORTAŻ ANGORY]
Tomasz Patora
Polskie ślady dopingowe. Rozmowa z MICHAŁEM RYNKOWSKIM
Tomasz Zimoch
Stanowski chce zaprosić do studia Janusza Walusia. Nie powinno się go promować.
Marek Palczewski
PSL – rodzinna miłość, czyli nepotyzm
Antoni Szpak
Autobiografia Angeli Merkel. Cesarzowa Europy nie żałuje niczego
KK na podst.: BBC, Der Spiegel, Focus, Corierre della Sera, ZDF.de, Süddeutsche Zeitung
Społeczeństwo
Horror w centrum miasta. Dom opanowany przez robactwo
Bohdan Melka na podst. TVP Info, „Krwiożercza plaga. Robactwo opanowało wrocławskie osiedle”
Potrzebni i niemile widziani. Imigranci potrzebni do pracy
E.W. na podst. Marta Mazuś. „Potrzebujący, potrzebni”, „Polityka” nr 49/2024
Olini, czyli aromatyczny olej prosto z Polski
E.W. na podst. pb.pl, portalspozywczy.pl
Łódzki szpital zorganizował pokój dla rodziców wcześniaków
ADO
IKONOWICZ: W obronie szypra i inwalidki
Piotr Ikonowicz
Świat/Peryskop
Nazwy ulic świata. Historia i kultura ukryte w kilku literach
Agnieszka Nowak-Samengo
Ostatni bastion prohibicji na Spitsbergenie
Zbigniew Kuczyński (Oslo)
Hymny narodów świata: Acre
Henryk Martenka
Magia świąt w Paryżu. Najbardziej spektakularne iluminacje świata
Magda Sawczuk
Gruzja. Protesty na ulicach, starcia z policją
(KK) na podst.: BBC, Reuters, Der Spiegel, Georgia Today, Associated Press
Lifestyle/Zdrowie
Denzel Washington: „Wyrządziłem sobie wiele szkód”
(ANS) Na podst.: vanityfair.it, esquire.com, gqitalia.it, movieplayer.it, leggo.it, cinematographe.it, ilfattoquotidiano.it
Murray trenerem Djokovicia. Gwiazdorski duet łączy siły na korcie
Maciej Woldan
Społeczeństwo jest coraz starsze, więc chorób coraz więcej
A.M.
Najlepsi w 2024? Beyonce rozgramia konkurencję
Grzegorz Walenda
Praca pełna stresu i brak work-life balance. Takie są polskie realia
A.M.
Angorka