Aromatyczna, egzotyczna i bogata paleta smaków. Prosto z RPA

Tak można w skrócie podsumować bogactwo kuchni południowoafrykańskiej. Jeśli oni tam uczą się hymnu narodowego w siedmiu czy ośmiu językach i jeśli żyje tam koło siebie tyle narodowości, wyznań i sposobów myślenia, to nie można się dziwić, że RPA może zachwycać swoją kulinarną różnorodnością. Kiedy jedna z moich koleżanek z Akademii Le Cordon Blue, prześliczna Afrykanka, powiedziała, że najbardziej jej smakuje antylopa, to zdębiałem. Bo to przecież jest symbol narodowy rugby! Dumy RPA.

Fot. Marek Brzeziński

We Francji w jednej z sieci popularnych sklepów można kupić mięso z antylopy, ze strusia, renifera, a nawet z krokodyla lub kangura. To ostatnie jest niezwykle delikatne w smaku i zawiera minimalne ilości tak zwanego złego cholesterolu. Podobnie jak mięso strusia, no i właśnie antylopy. Ale na tym nie kończą się pychoty tej krainy. 

Tamtejsza kuchnia czerpała garściami z tradycji europejskiej, przede wszystkim brytyjskiej, ale w głównej mierze holenderskiej i afrykańskiej. Ale powiedzieć Afrikaans to nie powiedzieć nic. Bo tam są setki kulinarnych potraw. I dlatego można doznać kuchennego obłędu. Tam znajdziemy wszystko. Pasztet z królika z pieczarkami, babę ganoush, czyli zapiekane bakłażany z sezamem, makiem, tymiankiem i oliwą, odrobiną czosnku. Jagnięcina, sałatka z daktyli z młodymi cebulkami, krem z awokado, dodajemy cukru, rzecz jasna ciemnego, miodu i cytryny. Poza kurczakiem – o tym za chwilę – w kuchni południowoafrykańskiej królują drób, jagnięcina oraz mięso antylopy i strusia, na przykład taki prosty do przygotowania filet z ziołami, w białym winie, z konfiturami z brzoskwiń. Albo taki struś w sosie kokosowym. Czy też wspomniana antylopa springbok w sosie cytrynowym z miodem. Ludzie potrafią na świecie gotować. W kuchni południowoafrykańskiej przyrządzają także wspaniałe sosy, jak na przykład ten do krewetek. Papryka (ta ostra), dwie cebulki, świeżo starty imbir, sól, pieprz i przecier pomidorowy. 

Kurczak z Przylądka Dobrej Nadziei 

Najpierw w osobnych garnkach – ale w takim samym oleju słonecznikowym – gotujemy małe ziemniaczki (mogą być w skórce) i marchewkę. W tym czasie kroimy cukinię na plasterki. Jeszcze lepiej, jeśli ją przetniemy na pół i łyżeczką wydrążymy pestki. Potem pokroimy, tyle że na ćwiartki. Na patelni podgrzewamy oliwę. Nie za bardzo. Wystarczy przenieść nad nią dłoń i poczuć, czy już olej nabrał ciepła. Jeśli tak, to wrzucamy kardamon – w kulkach, nie zielony – do tego anyżkową „gwiazdkę”, minimalną szczyptę kminku i espelette. Podsmażamy, mając na uwadze, by się nie podpiekło. Teraz wstążki świeżego imbiru. I dwa pomidory oczyszczone z pestek. Jedna wypłukana z pestek ostra papryka. I jak to się podgotuje, to dorzucamy plastry kurczaka. Teraz szczypta kminku i szczodrze masala, curry i kurkumy. Zostawiamy na ogniu na 25 minut, przewracając mięso z boczku na boczek. Dodajemy to, co mamy w lodówce i w głowie. Ziemniaczki. Cukinię. Inne warzywa. A na koniec – i to jest chyba clou programu – świeże pomidory. Trochę sera na to. Może być parmezan, ale bardziej finezyjny na podniebieniu będzie pleśniak. Francuski lub duński do naszego południowoafrykańskiego kurczaka. No i wino. Białe, wytrawne. Riddle Creek. Działa od 1911 roku. Południowo-wschodnia Australia. Też antypody. Czy tam naprawdę ludzie chodzą głowami do góry? A i tak jedzą? 

2024-03-26

Marek Brzeziński


Wiadomości
Czystki ministra Macierewicza. „Armia w ruinie” cz. I
Edyta Żemła
Prof. Bralczyk: pies nie umiera, ale zdycha. Komentarze internautów
(WA)
Czekam na aresztowanie Kaczyńskiego. Rozmowa ze STEFANEM NIESIOŁOWSKIM
Krzysztof Różycki
Dlaczego Romanowski jest na wolności? Rozmowa z dr. MICHAŁEM SKWARZYŃSKIM, adwokatem
Krzysztof Różycki
Społeczeństwo
Zrobiła sobie zwykłe zdjęcie. Sztuczna inteligencja ją rozebrała
ChS na podst. BalkanInsight
W wieku 15 lat zbudował kosmiczny łazik. Teraz idzie po więcej
E.W. na podst. slaskie.eska.pl, talentopen.pl
Szwecja zabrała Polakom dzieci. Nie wiadomo, czy rodzina je odzyska
Bohdan Melka na podst. „Dzieci odebrane rodzicom i wywiezione z Polski do Szwecji”, Kanał Zero
100 lat temu na igrzyskach olimpijskich nastąpił debiut Polaków
KGB na podst.: Radio RMF FM
Niemcy o Polakach. Co internauci myślą o naszym narodzie? Część IV
E.W. na podst. forum.worldofplayers.de, de.quora.com
Świat/Peryskop
Jill Biden. Czemu pierwsza dama nie cierpi Kamali Harris?
KK na podst.: Washington Times, NYP, Vogue, The Daily Mail, The Times, The Daily Caller
Olimpijskie rendez-vous. Francja znów organizuje igrzyska
Leszek Turkiewicz
Kaja Kallas. Estońska liberałka i głowa dyplomacji unijnej
Krzysztof Mroziewicz
Kto zbuduje najdłuższy wiszący most dla pieszych? W Europie trwa wyścig
ChS na podst.: www.dailynewshungary.com, www.dolnimorava.cz
Hymny narodów świata: Górna Austria
Henryk Martenka
Lifestyle/Zdrowie
„Polacy, nic się nie stało”. Najważniejsze, abyście wyglądali z klasą
Plotkara
AI odmładza Billy’ego Joela. Artysta znów komponuje nowe utwory
Grzegorz Walenda
Florenckie Muzeum Mody. Historia krawiectwa od XVIII wieku
ANS na podst.: artribune.com, ansa.it, rainews.it, uffizi.it, panorama.it, corriere.it
Klątwa Beverly Hills 90210. Kolejna gwiazda przedwcześnie zmarła
ANS na podst.: repubblica.it, ilsole24ore.com, ilmessaggero.it, corrieredellosport.it, lastampa.it, gazzetta.it
Hiszpanie po raz czwarty mistrzami. Jakie pieniądze idą za zwycięstwem?
Maciej Woldan
Angorka