R E K L A M A
R E K L A M A

Aromatyczna, egzotyczna i bogata paleta smaków. Prosto z RPA

Tak można w skrócie podsumować bogactwo kuchni południowoafrykańskiej. Jeśli oni tam uczą się hymnu narodowego w siedmiu czy ośmiu językach i jeśli żyje tam koło siebie tyle narodowości, wyznań i sposobów myślenia, to nie można się dziwić, że RPA może zachwycać swoją kulinarną różnorodnością. Kiedy jedna z moich koleżanek z Akademii Le Cordon Blue, prześliczna Afrykanka, powiedziała, że najbardziej jej smakuje antylopa, to zdębiałem. Bo to przecież jest symbol narodowy rugby! Dumy RPA.

Fot. Marek Brzeziński

We Francji w jednej z sieci popularnych sklepów można kupić mięso z antylopy, ze strusia, renifera, a nawet z krokodyla lub kangura. To ostatnie jest niezwykle delikatne w smaku i zawiera minimalne ilości tak zwanego złego cholesterolu. Podobnie jak mięso strusia, no i właśnie antylopy. Ale na tym nie kończą się pychoty tej krainy. 

Tamtejsza kuchnia czerpała garściami z tradycji europejskiej, przede wszystkim brytyjskiej, ale w głównej mierze holenderskiej i afrykańskiej. Ale powiedzieć Afrikaans to nie powiedzieć nic. Bo tam są setki kulinarnych potraw. I dlatego można doznać kuchennego obłędu. Tam znajdziemy wszystko. Pasztet z królika z pieczarkami, babę ganoush, czyli zapiekane bakłażany z sezamem, makiem, tymiankiem i oliwą, odrobiną czosnku. Jagnięcina, sałatka z daktyli z młodymi cebulkami, krem z awokado, dodajemy cukru, rzecz jasna ciemnego, miodu i cytryny. Poza kurczakiem – o tym za chwilę – w kuchni południowoafrykańskiej królują drób, jagnięcina oraz mięso antylopy i strusia, na przykład taki prosty do przygotowania filet z ziołami, w białym winie, z konfiturami z brzoskwiń. Albo taki struś w sosie kokosowym. Czy też wspomniana antylopa springbok w sosie cytrynowym z miodem. Ludzie potrafią na świecie gotować. W kuchni południowoafrykańskiej przyrządzają także wspaniałe sosy, jak na przykład ten do krewetek. Papryka (ta ostra), dwie cebulki, świeżo starty imbir, sól, pieprz i przecier pomidorowy. 

Kurczak z Przylądka Dobrej Nadziei 

Najpierw w osobnych garnkach – ale w takim samym oleju słonecznikowym – gotujemy małe ziemniaczki (mogą być w skórce) i marchewkę. W tym czasie kroimy cukinię na plasterki. Jeszcze lepiej, jeśli ją przetniemy na pół i łyżeczką wydrążymy pestki. Potem pokroimy, tyle że na ćwiartki. Na patelni podgrzewamy oliwę. Nie za bardzo. Wystarczy przenieść nad nią dłoń i poczuć, czy już olej nabrał ciepła. Jeśli tak, to wrzucamy kardamon – w kulkach, nie zielony – do tego anyżkową „gwiazdkę”, minimalną szczyptę kminku i espelette. Podsmażamy, mając na uwadze, by się nie podpiekło. Teraz wstążki świeżego imbiru. I dwa pomidory oczyszczone z pestek. Jedna wypłukana z pestek ostra papryka. I jak to się podgotuje, to dorzucamy plastry kurczaka. Teraz szczypta kminku i szczodrze masala, curry i kurkumy. Zostawiamy na ogniu na 25 minut, przewracając mięso z boczku na boczek. Dodajemy to, co mamy w lodówce i w głowie. Ziemniaczki. Cukinię. Inne warzywa. A na koniec – i to jest chyba clou programu – świeże pomidory. Trochę sera na to. Może być parmezan, ale bardziej finezyjny na podniebieniu będzie pleśniak. Francuski lub duński do naszego południowoafrykańskiego kurczaka. No i wino. Białe, wytrawne. Riddle Creek. Działa od 1911 roku. Południowo-wschodnia Australia. Też antypody. Czy tam naprawdę ludzie chodzą głowami do góry? A i tak jedzą? 

2024-03-26

Marek Brzeziński


Wiadomości
Wspominamy Janusza Glanca-Szymańskiego, wieloletniego sekretarza redakcji
Angora
Panowie, czym różni się okres od owulacji? Komentarze w internecie
Jan Rojewski
ISIS chciało zabić papieża Franciszka
(ANS) Na podst.: repubblica.it, ilpiccolo.it, corriere.it, ansa.it, ilfattoquotidiano.it, ilsole24ore.com
Społeczeństwo
Groźny kryzys w edukacji. Do 2030 roku zabraknie 44 mln nauczycieli
KK na podst.: Wall Street Journal, Bild Zeitung, BBC, UNESCO.org, Die Welt, Neue Zürcher Zeitung
Biskupi a edukacja zdrowotna. Świadomy wybór czy ideologiczny spór?
Tomasz Zimoch
Świat/Peryskop
Żółta kolejka, symbol Lizbony, wypadła z torów, zabijając 16 osób
(EW) Na podst.: Observador, Portugal Resident, BBC
„Złota era chińskiego hakowania”. zachód ostrzega przed ofensywą Pekinu
KK na podst.: Washington Post, Wall Street Journal, NBC News, New York Times, Reuters, Politico.eu
Hymny narodów świata: Oaxaca
Henryk Martenka
Masakra w Afganistanie. Zginęli pogrążeni we śnie
(KK) Na podst.: BBC, Reuters, Associated Press, The Guardian, France24
Lifestyle/Zdrowie
IMPRODROM 2025. Sceniczna naturalność i nieprzewidywalność
Serena Williams: Schudłam dzięki lekom na cukrzycę
Agnieszka Nowak-Samengo na podst. it.euronews.com, forbes.com, people.com, vanityfair.it, quotidiano.net
Nowa era w „Vogue’u”. Chloé Malle zastępuje Annę Wintour
MS na podst.: Le Figaro Madame, BBC, The New York Times
Z nici i woli. Testament Armaniego
ANS na podst.: d.repubblica.it, lespresso.it, corriere.it, libero.it, milanotoday.it, eurosport.it, oggi.it, rainews.it, sky.it, vanityfair.it
Angorka - nie tylko dla dzieci...