Gratin. Przepis na francuską zapiekankę ziemniaczaną

To jedno z najprostszych i najbardziej popularnych dań we francuskim menu. Uwielbiane przez dzieci. Wielki mag kuchni Joël Robuchon, który serwował najbardziej wymyślne dania, podawał ich definicje w maksymalnie uproszczony sposób. Jego zdaniem gratin to potrawa, która dopieczona w piekarniku ma dzięki temu chrupiącą skórkę. I tyle.

Pyszna, francuska zapiekanka, która posiada wiele odmian. /Fot. Marek Brzeziński

Robuchon podaje dziewięć podstawowych przepisów na zapiekanki. Najbardziej znana jest ta z ziemniaków. O niej za chwilę, bo w tym celu wyskoczymy do Isère, a konkretnie do Grenoble, które słynie z zapiekanek „delfinackich”, dauphinois, bo ten rejon jest nazywany Delfinatem.

Przepisy mistrza

Joël Robuchon zaleca, aby do tej podstawowej zapiekanki jeszcze nakruszyć nieco gałki muszkatołowej. Czubek ostrego nożyka wbija się w gałkę i obraca ruchem okrężnym. Wtedy te kruszynki wypadają do naszej potrawy. Do ziemniaków dodajemy por – drobno pokrojony w cieniutkie plasterki. Według innej wersji dodajemy do nich żółty ser, śmietanę, cebulę, a także ser pleśniowy roquefort. Jeszcze tylko szczypta tymianku i gotowe. Półtorej godziny w piekarniku.

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-03-23

Marek Brzeziński