R E K L A M A
R E K L A M A

Kuchnia francuska na walentynki. Zmysłowa kuchnia i jej dobrocie

Francuzi i Francuzki często mówią o romantycznej kolacji. Nie różni się ona specjalnie od tej, jaką znamy w Polsce. Pięknie nakryty stół. Wykwintna zastawa. Świece, a na półmiskach dopracowane w każdym szczególe dania. Okazją do takich romantycznych chwil może być rocznica ślubu, ale i oczywiście walentynki. Nad Sekwaną i Rodanem podaje się wiele przepisów tzw. zmysłowej kuchni miłosnej. Tutaj od zawsze to uczucie między dwoma kochającymi się osobami łączono z rozkoszami podniebienia. 

Fot. Marek Brzeziński

Taki klasyczny posiłek składa się z „szalonej” lub, parafrazując to, obfitej sałatki. Ogon gotowanego w ziołach homara obieramy z jego pancerza i kroimy w plasterki. Sporej grubości. Podobnie postępujemy z gęsimi wątróbkami nadziewanymi truflami. Przygotowujemy vinaigrette – musztardę mieszamy z octem sherry, dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek i olej z orzeszków arachidowych. Mieszamy całość bardzo starannie, dodając na końcu bukiet posiekanych ziół. Całość układamy na dnie ozdobnego talerza, a na to wędruje homar z gęsimi wątróbkami. No i przystawka do naszego romantycznego posiłku gotowa. A na główne danie podamy delikatną cielęcinę w smardzach. W kieliszkach będzie się perlił szampan. Tego trunku nie może zabraknąć ani na wykwintnym stole w romantycznym stylu, ani na naszej zmysłowej kolacji. 

Entrées, czyli właśnie przystawki 

Wśród nich na talerzach królują owoce morza i ryby. A zatem czerwienią rzuca się w oczy tuńczyk w świeżo utartym imbirze lub w soi i w świeżej kolendrze. Sałatka z omułków w ziołach, krab w guacamole czy ostrygi z basenu Arcachon, z cypla Cap Ferret (francuski Hel, tylko szerszy), owijane wędzoną szynką bajońską, posypane papryką espelette i na dwie minuty wsadzone do rozgrzanego piekarnika. Zderzenie smaku ostryg, nawiasem mówiąc od stuleci uchodzących podobnie jak imbir za afrodyzjak, z zapachem i smakiem wędzonej szynki powoduje niesamowite doznania kulinarne. To wynalazek Basków, którzy są także autorami potrawy z kraba z białym serem, musztardą, sporym kieliszkiem madery i z espelette. Jak widać, możliwości ciekawych przystawek istnieją. Jedną z nich za chwilę przyrządzimy, ale najpierw kilka słów o głównych daniach. Nazwa jednego z nich mówi wszystko – to kurczak Kamasutra. Czego w tej potrawie nie ma, oprócz tytułowych nóżek kurczaka! Jest świeży imbir, o którego zmysłowych zaletach wspominaliśmy powyżej, kolendra w proszku, niezwykle ostry pieprz cayenne (też ponoć afrodyzjak, jak wszystkie ostre przyprawy), kardamon i dwa ząbki czosnku. Inny sposób na kurczaka to tajine tysiąca i jednej nocy z zielonymi oliwkami, kurkumą i kolendrą. Wiele mówi też nazwa kolejnej potrawy – oto łosoś pokusa. Przyrządza się go w occie z białego wina, z odrobiną cukru, szalotką, świeżym imbirem, tak zwaną gwiazdką anyżową, goździkami, ostrym pieprzem z Jamajki i aromatycznym syczuańskim. Jagnięcina kochanków czy szczypce homara po bretońsku dopełniają walentynkowego menu. 

A zatem obieramy z pancerzyków gambasy, duże krewetki nazywane w Polsce tygrysimi, i kroimy je na cztery kawałki, które zarumieniamy na patelni z olejem. Obieramy ananasa, kroimy na małe kawałki równe wielkością krewetkom i dorzucamy je na patelnię. Stołowa łyżka curry. Łyżeczka karmelu. Szklanka białego wina. 10 minut w piekarniku. 240 stopni Celsjusza. Na talerzu dodajemy dwa plasterki limonki i resztę karmelu. Do tego w kieliszku bąbelki szampana. Wytrawny Moët et Chandon. Wielki mag sztuki kulinarnej Paul Bocuse mawiał: „Nie będzie dobrej kuchni, jeśli weźmiemy się do tego bez miłości”. 

2024-02-12

Marek Brzeziński


Wiadomości
Przyjemność zabijania. Rozmowa z prof. dr. hab. ANDRZEJEM ELŻANOWSKIM
Krzysztof Różycki
Ocean pełen życia na dalekiej planecie? Nowe odkrycie
(JP) Na podst.: BBC, New York Times, Reuters, The Guardian, Der Spiegel
Do Europy nadchodzą piekielne upały. „To nie jest normalna prognoza”
KK na podst.: tagesschau, de, merkur.de, Reuters, Der Spiegel, BBC, World Meteorological Organization WMO
Społeczeństwo
Dwa lata jak dla brata. Adwokat od „trumny na kółkach” skazany
Piotr Kraska
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Ciało pocięte piłą
Michał Fajbusiewicz
Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich. To już prawie 100 lat
Opr. bin
Proces po latach. Błąd medyczny sprzed dekady
Krzysztof Różycki
Świat/Peryskop
Rosjanie podpalają groby własnych żołnierzy. To wyraz bezsilności
JP na podst.: Sever.Realii, Meduza.io, Nastojaszczeje Wriemia, Newsweek.com, TASS, Nowyj Kaliningrad
Aroganckie warunki pokoju. Siergiej Naryszkin złożył oświadczenie
KK na podst.: The Moscow Times, Bloomberg, Wall Street Journal, Reuters, BBC
Białoruś. „Raj Łukaszenki” zaprasza
(CEZ) Na podst.: belsat.eu, zerkalo.io, spring96.org
Hymny narodów świata: Alaska
Henryk Martenka
Lifestyle/Zdrowie
Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak. Uzdolniona aktorka miała 74 lata
Zebrała EfKA
Pożegnalny spektakl Jana Englerta. „Być albo nie być”
Plotkara
Była przyjaciółką Marka Belki. Teraz zagra koncert w Polsce
Grzegorz Walenda
Religijność. Olga Tokarczuk i jej filozofia
Leszek Turkiewicz
UEFA. Wielkie finały coraz bliżej
Maciej Woldan
Angorka - nie tylko dla dzieci...